Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ίλον Μασκ: Η Ελλάδα γερνάει επικίνδυνα

Ελλάδα 21:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ίλον Μασκ: Η Ελλάδα γερνάει επικίνδυνα

ΝΕΑ

Ίλον Μασκ: Η Ελλάδα γερνάει επικίνδυνα

ΝΕΑ

Ο ισχυρός άνδρας της Tesla επισημαίνει ότι η χώρα μας γερνάει και ότι η πληθυσμιακή κατάρρευση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα.

Advertisement
Advertisement

Ο Ίλον Μασκ έκανε πρόσφατα μια σπάνια δήλωση σχετικά με τη μείωση των γεννήσεων σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, την οποία θεωρεί προάγγελο της πληθυσμιακής κατάρρευσης στη Δύση.

Η προσοχή του Μασκ σε αυτή τη δημογραφική πρόκληση αναδείχθηκε σε μια ανάρτηση στην οποία τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα πολλά έθνη που αντιμετωπίζουν πληθυσμιακή κατάρρευση λόγω της μείωσης των γεννήσεων.

Ωστόσο, η πηγή του Μασκ για τον ισχυρισμό αυτό, ένας ιστότοπος με την ονομασία thepeoplesvoice.tv, που πάντως ελέγχεται για την εγκυρότητά του.

Advertisement
Advertisement

Το άρθρο που μοιράστηκε συνδέει τη μείωση του πληθυσμού με παράγοντες όπως η δημογραφική γήρανση και οι απροσδόκητοι θάνατοι, με τις γεννήσεις να πέφτουν κάτω από τα προβλεπόμενα επίπεδα, οδηγώντας τελικά σε πληθυσμιακή κατάρρευση.

Παρά τις ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία της πηγής, η άποψη του Μασκ σχετικά με τη δημογραφική πρόκληση είναι έγκυρη.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μια ανησυχητική τάση στην Ελλάδα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πιθανή μείωση του πληθυσμού έως και 1,5 εκατομμύριο έως το 2050, ιδίως μεταξύ των ατόμων κάτω των 65 ετών.

Advertisement

Το 2023, η Ελλάδα γνώρισε χαμηλό ρεκόρ γεννήσεων, με μόλις 72.244 καταγεγραμμένες γεννήσεις.

Ο δείκτης γονιμότητας παραμένει κάτω από 1,5% από το 1987, γεγονός που υποδηλώνει σημαντική μείωση του δυναμικού αύξησης του πληθυσμού.

Advertisement

Η μείωση των γεννήσεων είναι συνεπής κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με αξιοσημείωτη επιτάχυνση από το 2008, η οποία συμπίπτει με την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην Ελλάδα.

Αυτή η δημογραφική μεταβολή εγείρει υπαρξιακά ερωτήματα για το μακροπρόθεσμο μέλλον της Ελλάδας.

Σε μελέτη που έχει γίνει στην χώρα μας, η Ελλάδα παρουσιάζει σταθερά αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων/θανάτων από το 2010.

Advertisement

Αυτές οι ανησυχίες σχετικά με τη μείωση του πληθυσμού δεν επικεντρώνονται μόνο στην Ελλάδα.

Εκθέσεις από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του Bloomberg, έχουν επισημάνει μια παγκόσμια τάση μείωσης των ποσοστών γεννήσεων, ιδίως στις δυτικές χώρες.

Ο συνολικός δείκτης γονιμότητας μειώνεται παγκοσμίως από τη δεκαετία του 1970, οδηγώντας σε προβλέψεις για κορύφωση του παγκόσμιου πληθυσμού αυτόν τον αιώνα.