Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Ηλεκτρικό με μπαταρίες σε κάθετη θέση

Ελλάδα 15:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ηλεκτρικό με μπαταρίες σε κάθετη θέση

Mobility

Ηλεκτρικό με μπαταρίες σε κάθετη θέση

Mobility

Η βρετανική start-up, Page-Roberts παρουσίασε μια πρότασή της για επανατοποθέτηση των μπαταριών σε κάθετη θέση μέσα στην καμπίνα υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στο σχεδιασμό, τη χωροταξία και την αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Advertisement
Advertisement

Η τοποθέτηση των μπαταριών στο πάτωμα και οι πλατφόρμες τύπου skateboard είναι πλέον κάτι που θεωρείται δεδομένο στα σύγχρονα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Ωστόσο η ριζοσπαστική πρόταση της Page-Roberts υπόσχεται πως η επανατοποθέτηση των μπαταριών μπορεί να συνοδεύεται από πολλά πλεονεκτήματα.

Στα σχέδια που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική start-up προτείνει την τοποθέτηση των μπαταριών σε κάθετη θέση στο κέντρο της καμπίνας με τα καθίσματα εκατέρωθεν με τις πλάτες σε αντίθετη διάταξη. Σύμφωνα με την εταιρία κάτι τέτοιο απαλλάσσει από την ανάγκη για περίπλοκες πλατφόρμες και για μεγάλα μεταξόνια δίνοντας τη δυνατότητα για βελτιστοποίηση του σχεδιασμού και της χωροταξικής διαρρύθμισης αλλά και για μείωση του κόστους κατασκευής.

page-roberts render

Advertisement
Advertisement

Με την μπαταρία και τα καθίσματα σε αυτή τη θέση οι επιβάτες μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους τον ίδιο χώρο μιας συμβατικής διάταξης σε ένα αυτοκίνητο με πολύ πιο κόμπακτ διαστάσεις. Επιπλέον η Page-Roberts ισχυρίζεται πως το αυτοκίνητο μπορεί να είναι πιο χαμηλό, πιο αεροδυναμικό και λόγω μικρότερου μεγέθους, πιο ελαφρύ και ενεργειακά αποδοτικό. Συγκεκριμένα υποστηρίζεται πως με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται αύξηση της αυτονομίας κατά 30 τοις εκατό, κάτι που επιτρέπει την χρήση μικρότερων μπαταριών, ενώ παράλληλα το κατασκευαστικό κόστος μειώνεται 36 τοις εκατό.
Πάντως η αρκετά ριζοσπαστική πρόταση της Page-Roberts εγείρει κάποια ερωτηματικά καθώς για παράδειγμα ο ανάποδος προσανατολισμός των πίσω θέσεων δεν είναι κάτι βολικό για τους επιβάτες ειδικά όταν πρόκειται για πολύωρες μετακινήσεις. Επιπλέον υπάρχουν τα θέματα που συνδέονται με την αύξηση της απόστασης του κέντρου βάρους από το έδαφος και αυτά που αφορούν την ασφάλεια από την ύπαρξη μιας τέτοιας μάζας στο κέντρο της καμπίνας.

page-roberts render

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δύο νέες πλατφόρμες για ηλεκτρικά Ford ως το 2025
Πόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πουληθεί φέτος στην Ελλάδα;
Αυτόματη αλλαγή μπαταρίας σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα; (+video)