Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πιο κοντά η φόρτιση εν κινήσει (+video)

Ελλάδα 5:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πιο κοντά η φόρτιση εν κινήσει (+video)

Mobility

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πιο κοντά η φόρτιση εν κινήσει (+video)

Mobility

Η επαγωγική φόρτιση δεν είναι κάτι νέο αλλά τώρα, μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Cornell προτείνουν ότι έχουν μια λύση που θα το καταστήσει δυνατή για αυτοκίνητα εν κινήσει.

Advertisement
Advertisement

Η μεγάλη πρόκληση για την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας στους δρόμους είναι η μετατροπή της στατικής παραγωγής μαγνητικών πεδίων.

Αυτή είναι η τεχνολογία που επιτρέπει την ασύρματη φόρτιση συσκευών όπως είναι τα smartphones. Αυτή η τεχνολογία όμως, που ήδη προσφέρεται και σε κάποια αυτοκίνητα για τις ώρες που βρίσκονται εν στάση, ίσως να δώσει την απόλυτη λύση στο «άγχος της αυτονομίας» αν φτάσει να γίνει δυνατή και κατά τη διάρκεια της κίνησης του αυτοκινήτου. Ο Khurram Afridi, αναπληρωτής καθηγητής στο Cornell, ηγείται μιας νέας έρευνας στον τομέα.

Η ιδέα αυτή δοκιμάστηκε στην Καλιφόρνια τη δεκαετία του ’80 αλλά τα εναλλασσόμενα μαγνητικά πεδία απαιτούν ακριβό υλικό που χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια από όση παρέχει. Ο Afridi λέει, ωστόσο, ότι η τεχνολογία που αναπτύσσει αυτός και η ομάδα του, μια τεχνολογία που ερευνά από τις μέρες του στο Jet Propulsion Lab της NASA, θα χρησιμοποιεί ηλεκτρικά πεδία υψηλής συχνότητας, αντί για μαγνητικά.

Advertisement
Advertisement

«Νόμιζαν ότι δεν ήταν εφικτό επειδή δεν σκέφτηκαν να πάνε στο υψηλό επίπεδο συχνοτήτων που εγώ σκέφτηκα», είπε ο Afridi. «Όμως, αυτός ήταν πάντα ο τομέας της έρευνάς μου. Είναι πραγματικά το πάθος μου να πάω σε πολύ υψηλές συχνότητες και να προωθήσω την τεχνολογία στην υψηλότερη δυνατή συχνότητα». Χάρη στην εξέλιξη που έχει πετύχει η ερευνητική ομάδα του, οχήματα με απόσταση από το έδαφος έως και 18 εκατοστά, δηλαδή τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα, θα μπορούσαν να φορτιστούν από την τεχνολογία του Afridi.

Η ισχύς θα μεταφερθεί μέσω ειδικής επίστρωσης του δρόμου επιτρέποντας στα αυτοκίνητα να φορτίζονται καθώς κινούνται. Η τεχνολογία αυτή που είναι εφικτή για να δώσει ένα τέλος μια και καλή στο θέμα της μικρής αυτονομίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και στο άγχος της αυτονομίας μια και θα είναι πρακτικά αδύνατο να μείνει από ρεύμα ένα αυτοκίνητο που κινείται, σύμφωνα με το δημιουργό της τεχνολογίας αυτής, θα μπορούσε να είναι έτοιμη για ευρεία χρήση στους δρόμους, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ισραήλ: Αστικό ηλεκτρικό λεωφορείο με ασύρματη φόρτιση (VIDEO)
Πιο κοντά στην ασύρματη φόρτιση των αυτοκινήτων
Το σύστημα ασύρματης φόρτισης της BMW (VIDEO)

Advertisement