Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ηλεκτρικά Πατίνια: Μόδα ή εναλλακτικός τρόπος μετακινήσεων;

Ελλάδα 0:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ηλεκτρικά Πατίνια: Μόδα ή εναλλακτικός τρόπος μετακινήσεων;

ΝΕΑ

Ηλεκτρικά Πατίνια: Μόδα ή εναλλακτικός τρόπος μετακινήσεων;

ΝΕΑ

Τα ηλεκτρικά πατίνια έχουν μπει στη ζωή μας τα τελευταία 2 χρόνια, απασχολώντας την επικαιρότητα με διάφορους τρόπους. Το κοινό μοιάζει διχασμένο ανάμεσα σε εκείνους που τα κατακρίνουν, αλλά και ανάμεσα σε εκείνους που τα έχουν εντάξει στην καθημερινότητας τους ως διασκεδαστικό μέσο αστικών μετακινήσεων με πρόσημο την οικονομία-ευκολία & οικολογία.

Advertisement
Advertisement

Τελικά όμως ποιά είναι κρατούσα άποψη και τι είναι αυτό που πραγματικά ισχύει; Πως πρέπει να αντιμετωπίζονται τα ηλεκτρικά πατίνια, τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι αγοραστές αλλά και οι αναβάτες τους; Στην προσπάθεια μας να βγάλουμε άκρη, προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε εκπροσώπους του κλάδου που κατά κανόνα κρατούν χαμηλό προφίλ και δείχνουν να προσεγγίζουν με σεβασμό τόσο τις θετικές όσο και αρνητικές γνώμες, με στόχο να μάθουμε ποιά είναι η άποψη τους αλλά και τί είναι αυτό που πραγματικά πρέπει να γνωρίζουν οι αναβάτες καθώς και οι υποψήφιοι αγοραστές ηλεκτρικών πατινιών.

Ύστερα από σχετική έρευνα επικοινωνήσαμε με την E-TWOW Mobility, μια εταιρία με μεγάλη εμπειρία, που δραστηριοποιείται σε αρκετές χώρες με σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, όπως Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Κίνα. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται και στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φημίζεται για την αξιοπιστία της και τα ιδιαιτέρως τεχνολογικά προηγμένα προϊόντα.

Α) Πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται τα ηλεκτρικά πατίνια και ποιά οφείλει να είναι οδική τους συμπεριφορά;

Advertisement
Advertisement

Προς το παρόν ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο για το πώς πρέπει να κινούνται εντός ή εκτός αστικού ιστού δεν υπάρχει. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση με στόχο την θέσπιση κανονισμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις και ημερίδες με τις αρχές, όπου οι εκπρόσωποι του κλάδου μας, αλλά και φορείς εξέφρασαν-κατέθεσαν σχέδια και απόψεις με στόχο την ασφαλή χρήση των ηλεκτρικών πατινιών.

Β) Τα ηλεκτρικά πατίνια ωστόσο πωλούνται και εφόσον δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο, τι είναι αυτό που συστήνετε σε εκείνους που τα χρησιμοποιούν;

Σε περίπτωση που η χρήση του γίνεται εντός ιδιωτικού χώρου οι προτάσεις μας περιορίζονται στο να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ατομικής ασφάλειας (κράνος, προστατευτικά κ.τ.λ), καθώς και η χρήση τους να γίνεται υπό την επίβλεψη ενηλίκου. Σε περίπτωση όμως που η χρήση τους γίνεται δημόσια, εκεί τα πράγματα είναι περισσότερο σύνθετα. Οποιοδήποτε μέσο–όχηματα κινείται επί δημοσίας οδού (δρόμου κ.ο.κ) οφείλει να γνωρίζει και συμμορφώνεται με τον Κ.Ο.Κ. (Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας). Γνωρίζοντας λοιπόν ο αναβάτης τον Κ.Ο.Κ, είναι σχετικά εύκολο να καταλάβει μέχρι ποιού σημείου επιτρέπεται και με ποιό τρόπο η χρήση ενός ηλεκτρικού πατινιού. Π.χ. Σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας (αυτοκινητόδρομους κτλ) με κατώτατο όριο ταχύτητας δεν γίνεται να κυκλοφορεί τίποτα κάτω από αυτό το όριο. Προς το παρόν και κυρίως ανεπίσημα και, η πρόταση μας είναι τα ηλεκτρικά πατίνια να αξιοποιούν τους ποδηλατικούς κανόνες έως ότου υπάρξουν σαφής οδηγίες, αλλά αυτό είναι απλά μια υποκειμενική πρόταση και τίποτα περισσότερο.

Advertisement

Γ) Ποια είναι τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνει ο αναβάτης;

Advertisement

Στην E-TWOW, με την αγορά κάθε πατινιού, ενημερώνουμε τους αναβάτες προφορικά αλλά και εγγράφως, για το ποιά πρέπει να είναι η ορθή χρήση. Πλέον υπάρχει ειδική ενότητα όπου μέσα από 20 προτάσεις προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο σχετικά με την ασφάλεια. Μερικές από αυτές τις προτάσεις είναι:

Α. Χρήση εγκεκριμένου τύπου κράνους
Β. Ανθεκτικά γυαλιά οδήγησης με πλαστικούς φακούς
Γ. Χρήση προστατευτικών στις αρθρώσεις
Δ. Αυστηρή εφαρμογή του Κ.Ο.Κ
Ε. Αποφυγή ολισθηρού οδοστρώματος
Ζ. Αποφυγή ανώμαλου εδάφους

Υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις που μπορείτε να αντλήσετε από το site μας εδώ. Επιπλέον, στην E-TWOW πιστεύουμε ότι η ασφάλεια του αναβάτη είναι πάνω από όλα, και για τον λόγο αυτό προσφέρουμε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ ένα κράνος ποδηλάτη, διεθνών προδιαγραφών ασφαλείας της εταιρείας GIRO, με την κάθε αγορά των προϊόντων μας.

Advertisement

Δ) Αναφερθήκατε με τους όρους «εγκεκριμένου τύπου κράνος» και «εφαρμογή του Κ.Ο.Κ» . Δηλαδή ο εξοπλισμός ασφαλείας πρέπει να είναι συγκεκριμένος; Ο αναβάτης πρέπει να είναι ενήλικος και κάτοχος διπλώματος; Διότι πώς αλλιώς θα είναι γνώστης του κώδικα οδικής κυκλοφορίας;

Στην E-TWOW έχουμε ένα ρητό. Ένα καλό ηλεκτρικό πατίνι είναι όχημα και όχι παιχνίδι. Αυτό κρύβει πολλά μέσα του. Εισαγωγικά θα σας πω ότι δεν διαθέτουμε τα προϊόντα μας σε ανήλικους. Επίσης το Electric Scooter Booster V αλλά και GT είναι εγκεκριμένα, με σήμανση CE από την Ε.Ε, πιστοποιώντας ότι πληρούν όλες εκείνες τις προδιαγραφές που χρειάζεται. Με βάση αυτά η απάντηση είναι «ΝΑΙ». Ο αναβάτης πρέπει να είναι ενήλικος, να γνωρίζει τον Κ.Ο.Κ και να είναι κάτοχος διπλώματος, ενώ θα πρέπει να φέρει εγκεκριμένο εξοπλισμό.

Ε) Τι εννοείται με τον όρο «Καλό»; Δηλαδή πως διαχωρίζεται ένα καλό ηλεκτρικό πατίνι και γιατί θεωρείτε πως είναι όχημα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια που διαθέτουμε πιστεύουμε πως είναι οχήματα γιατί πολύ απλά οι ιδιοκτήτες τους εκτός από λόγους αναψυχής μπορούν και τα χρησιμοποιούν ως μεταφορικά μέσα, είτε για να μεταβούν στο χώρο εργασίας τους, είτε για μια βόλτα καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις έως και 50 χλμ. Για αυτό το λόγο και εμείς έχουμε λάβει ειδική άδεια από το Ελληνικό Υπουργείο Συγκοινωνιών ώστε να επιτρέπεται στους πελάτες μας να μεταφέρουν τα ηλεκτρικά τους πατίνια εντός των μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) Για εμάς καλό ηλεκτρικό πατίνι είναι εκείνο που δεν βγάζει προβλήματα, αντέχει στη συχνή και επαναλαμβανόμενη χρήση και εκπληρώνει αυτά που υπόσχεται. Με λίγα λόγια είναι αξιόπιστο και φέρει ανεπτυγμένη τεχνολογία. Και για να γίνω πιο σαφής, το δικό μας ηλεκτρικό πατίνι φέρει μπαταρίες Samsung καθώς και την πατενταρισμένη τεχνολογία KERS για μεγαλύτερη αυτονομία, ενώ το φορτίο του μπορεί να είναι έως 125 κιλά, καλύπτοντας αποστάσεις μέχρι και περίπου 40-50 χλμ. (ανάλογα το μοντέλο).

ΣΤ) Τι πρέπει να προσέχει κάποιος κατά την αγορά ενός ηλεκτρικού πατινιού; Δηλαδή, ποιά είναι εκείνα τα σημεία που πρέπει να εστιάσει για να καταλάβει ότι η τιμή που πληρώνει είναι η σωστή;

Αυτό που πρέπει να προσέξει ο αγοραστής είναι:

Α. Καλή Μπαταρία (εταιρεία/προέλευση/τύπος/διάρκεια ζωής)
Β. «Εγκέφαλος»
Γ. Ενεργητική Ασφάλεια – Αναρτήσεις, Φρένα, Φωτισμός

Στα ηλεκτροκίνητα οχήματα ο σημαντικότερος παράγοντας που πρέπει να ελέγχουμε είναι η μπαταρία η οποία αποτελεί την Καρδιά του συστήματος. Στην περίπτωση της E-TWOW το Scooter λειτουργεί με ένα σύνολο επώνυμων κυψελών μιας κορυφαίας Νότιο-Κορεατικής κατασκευάστριας εταιρίας, της Samsung, τύπου λιθίου-ιόντων (Li-Ion). Σε συνδυασμό με το Smart BMS (battery management system) το οποίο διαχειρίζεται και προστατεύει την μπαταρία, χαρίζοντας της μεγαλύτερο χρόνο ζωής, με μέγιστο τα 4-5 χρόνια. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η μονάδα ελέγχου όλων των ηλεκτρονικών λειτουργιών, το λεγόμενο controller ή «εγκέφαλος». Τα δικά μας ηλεκτρικά πατίνια φέρουν έναν διαχειριστή τελευταίας γενιάς και υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος συνεργάζεται άψογα με το πολύ-λειτουργικό έγχρωμο display. Αποτέλεσμα είναι να παρέχει υψηλές επιδόσεις που συντελούν πρωτίστως στην ενεργητική & παθητική ασφάλεια του οχήματος. Με απλά λόγια, τα ηλεκτρικά πατίνια όπως και όλα τα προϊόντα τεχνολογίας κατασκευάζονται με στόχο να ευχαριστήσουν και ικανοποιήσουν τους ιδιοκτήτες τους. Η ορθή χρήση και η αξιόπιστη κατασκευή έχουν ως αποτέλεσμα μια αξέχαστη και πολύ όμορφη εμπειρία.

Ζ) Όπως όλοι γνωρίζουμε τα κόστη δεν αφορούν μόνο στην αγορά, αλλά και στην συντήρηση. Ειδικότερα η συντήρηση πολλές φορές ξεπερνά σε βάθος χρόνου το κόστος αγοράς. Εσείς πως τοποθετήστε πάνω σε αυτό;

Ας μιλήσουν οι αριθμοί. Τα ηλεκτρικά μας πατίνια χρειάζονται μόλις 1€ κόστος ρεύματος για κάθε 1.000 km κατά μέσο όρο (Εξαρτάται πάντα από την ποιότητα του οδοστρώματος.) Οπότε καταλαβαίνετε ότι αξιοποιώντας τα ως μέσα συνδυαστικών μετακινήσεων, επί παραδείγματι πατίνια + λεωφορείο ή πατίνι + αυτοκίνητο ή πατίνι + μετρό, τα κόστη μετακινήσεων είναι σημαντικά χαμηλότερα. Από πλευράς αναβάτη ωστόσο, είναι σημαντικό η χρήση των ηλεκτρικών πατινιών να γίνεται με ορθό τρόπο καθώς και να υπάρχει τακτική συντήρηση σύμφωνα με τις προδιαγραφές και συστάσεις του κατασκευαστή. Εδώ το όφελος είναι διπλό:

  1. Μεγαλύτερη Διάρκεια Ζωής
  2. Καλύτερη Ενεργητική Ασφάλεια