Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το… ξεχασμένο G-Wagen της Porsche

Ελλάδα 3:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το… ξεχασμένο G-Wagen της Porsche

ΝΕΑ

Το… ξεχασμένο G-Wagen της Porsche

ΝΕΑ

Ένα δημιούργημα των μηχανικών της Porsche για να δώσει λύση στις ανάγκες της αγωνιστικής ομάδας με βάση μια Mercedes-Benz G-Wagen, κατέληξε να είναι προπομπός των εξελίξεων της εταιρείας μια και «προέβλεψε» την εμπορική επιτυχία της στα πολυτελή SUV.

Advertisement
Advertisement

Στη δεκαετία του ‘80, η Porsche χρησιμοποίησε ένα G280 για όχημα υποστήριξης της αγωνιστικής ομάδας στο Ράλι Ντακάρ.

Όταν διαπιστώθηκε πως το μοντέλο ήταν καλό για τα δύσβατα εδάφη αλλά αδύναμο λόγω κινητήρα, η αγωνιστική ομάδα οδηγήθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη στη λύση της αλλαγής κινητήρα. Για την περίσταση, χρησιμοποιήθηκε ένας V8 από μια Porsche 928 S4 και κάπως έτσι, ξεκίνησε η «περιπέτεια» της Porsche με τα εκτός δρόμου μοντέλα, πολλά χρόνια πριν παρουσιάσει το πρώτο της SUV παραγωγής.

Advertisement
Advertisement

Η εγκατάλειψη των προσπαθειών της Porsche στο WRC, όπου δεν «πρόλαβε» να παρουσιάσει την τετρακίνητη 911 με την οποία θα διεκδικούσε τίτλους στο Group B που εκείνη την εποχή καταργήθηκε, οδήγησε την εταιρεία να ασχοληθεί με άλλα project. Το λανσάρισμα της 959 και η επιτυχία της αγωνιστικής έκδοσης, ήταν η απαρχή για τις αγωνιστικές αναζητήσεις της Porsche.

Σε αυτό το πλαίσιο, τοποθετήθηκε η εξέλιξη δύο αυτοκινήτων: του B32 που ήταν ένα VW T3 με εξακύλινδρο boxer από 911 Carrera αλλά και του G-Wagen με τον V8 της 928 που εμφανίζεται στο μουσείο της Porsche μετά την πρόσφατη ανανέωση των εκθεμάτων. Αμφότερα τα αυτοκίνητα δημιουργήθηκαν για να καλύψουν την ανάγκη για πρακτικά οχήματα υποστήριξης στους αγώνες.

Advertisement

Το van Τ3 ήταν το πρώτο και εξυπηρέτησε τον σκοπό του ως μέρος ενός μικρού στόλου σε λιγότερο απαιτητικά σημεία της ερήμου, ενώ για τα πιο δύσκολα εδάφη, η Porsche εκμεταλλεύτηκε το τετρακίνητο G280 με το V8 της 928 S που έφτιαξαν οι μηχανικοί της ομάδας. Το αυτοκίνητο που έχει μείνει στην ιστορία της εταιρείας με το παρατσούκλι «Porsche με προβιά πρόβατου», motto με το οποίο προβάλλεται και στο μουσείο.

Advertisement

Μάλιστα εκεί το αυτοκίνητο είναι χωρίς καπό εμπρός για να μπορούν οι επισκέπτες να θαυμάζουν τον κινητήρα, ενώ μια σύντομη αναφορά στην αγωνιστική του ιστορία, που αριθμεί δύο συμμετοχές σε αγώνες ερήμου και έναν τερματισμό, δίνει το στίγμα της κατασκευής που ολοκλήρωσαν οι μηχανικοί. Έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία, το ότι με τη σφραγίδα της Porsche, πολλά χρόνια πριν την παρουσίαση της πρώτης γενιάς Cayenne, υπήρξε το πρώτο μοντέλο του είδους- έστω και ως δημιούργημα ειδικών συνθηκών.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Είκοσι χρόνια Porsche Cayenne: Ζωή σαν παραμύθι…
Η ξεχωριστή και συναρπαστική Porsche Cayenne Platinum
Με Porsche και G-Wagen η πιο ακριβή σχολή οδηγών στον κόσμο (+video)