Η Volvo ίσως διευκολύνει την παραγωγή κινεζικών μοντέλων στο Βέλγιο
ΝΕΑ
Τα στελέχη της Volvo εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με κάποια κινεζική εταιρεία, παρέχοντάς της το εργοστάσιο που έχει στο Βέλγιο.
Όπως είναι γνωστό, η Volvo Cars ανήκει στον Όμιλο Geely. Οι κινεζικές εταιρείες, έπειτα από την επιβολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση των επιπλέον δασμών εισαγωγής στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα και εισάγονται σε αυτή, αναζητούν τρόπους να τους αποφύγουν.
WHAT CAR
Ο βασικός αυτών είναι να κατασκευάσουν νέα εργοστάσιά τους στη Γηραιά Ήπειρο ή να χρησιμοποιήσουν κάποιο από τα ήδη υπάρχοντα των ευρωπαϊκών εταιρειών. Το τελευταίο είναι μια λύση που εξετάζουν στη Volvo αναφορικά με την παραγωγική μονάδα που έχει η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία στη Γάνδη (Βέλγιο).
Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα της εταιρείας στην Ευρώπη και στις γραμμές παραγωγής του κατασκευάζονται τα EX30, XC40, EX40 και EC40. Λειτουργεί από το 1965 και απασχολούνται περίπου 6.300 εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της εξετάζουν την περίπτωση να το παραχωρήσουν με το καθεστώς συμβολαιακής χρήσης σε κάποια από τις υπόλοιπες (κινεζικές) εταιρείας του Ομίλου Geely.
Έτσι, θα εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του, θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας σε αυτό, ενώ όποια εταιρεία το χρησιμοποιήσει θα αποφύγει τους επιπλέον δασμούς εισαγωγής, για τα αυτοκίνητα που θα κατασκευάζει σε αυτό.
Η προοπτική αυτή προκύπτει έπειτα από την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Volvo Cars, της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Βελγίου και της περιφερειακής κυβέρνησης της Φλάνδρας.
Στόχος της συμφωνίας είναι η ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας του εργοστασίου στη Γάνδη, μέσω κρατικής χρηματοδότησης ποσού 119 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως έγινε γνωστό, τα κονδύλια θα διατεθούν για επενδύσεις στη βιομηχανική παραγωγή, στην ανάπτυξη τεχνολογικών καινοτομιών και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Παρότι η συμφωνία αποσκοπεί πρωτίστως στη διασφάλιση συνέχισης κατασκευής των μοντέλων της Volvo στο Βέλγιο, τα στελέχη της εταιρείας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το εργοστάσιο και για συναρμολόγηση αυτοκινήτων άλλου Κινέζου κατασκευαστή.
Πάντως, προς το παρόν, δεν υπάρχουν πληροφορίες ποιος θα είναι αυτός. Θυμίζουμε ότι στον Όμιλο Geely -μεταξύ άλλων- εντάσσονται η Lynk & Co, η Polestar και η Zeekr οι οποίες ήδη διαθέτουν τα μοντέλα τους στην Ευρώπη. Συνεπώς, η παραγωγή αυτών εντός της ηπείρου μας θα είναι σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα και θα βελτίωνε τα κέρδη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
Δοκιμή: Hyundai Kona Hybrid 138 PS N-Line
Οι Κινέζοι «καίγονται» να βρουν εργοστάσια εντός Ευρώπης
Ακολουθήστε το newsauto.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις