Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Volkswagen… καθαρίζει τους πετρελαιοκινητήρες

Ελλάδα 10:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Volkswagen… καθαρίζει τους πετρελαιοκινητήρες

ΝΕΑ

Η Volkswagen… καθαρίζει τους πετρελαιοκινητήρες

ΝΕΑ

Με ένα διπλό ψεκασμό AdBlue στο σύστημα εξάτμισης, η VW, πετυχαίνει σημαντική μείωση των οξειδίων του αζώτου στα καυσαέρια, του κινητήρα diesel. Η πρώτη χρήση της νέας τεχνολογίας θα γίνει στο Passat 2.0 TDI Evo και αργότερα στο νέο Golf.

Advertisement
Advertisement

 

Από το 2018, μόνο τα συστήματα επεξεργασίας καυσαερίων SCR έχουν χρησιμοποιηθεί στους πετρελαιοκινητήρες των μοντέλων της  Volkswagen. Η τεχνολογία SCR (επιλεκτική καταλυτική μείωση) μειώνει σημαντικά τα οξείδια του αζώτου στα καυσαέρια.

Advertisement
Advertisement

Η Γερμανική εταιρία Volkswagen έχει αναπτύξει τώρα το επόμενο στάδιο εξέλιξης του συστήματος SCR. Την ονομάζει «δίπλή δόση». Το Adblue εγχέεται επιλεκτικά, αντίθετα με την φορά των καυσαερίων, στους  δύο SCR καταλύτες, που είναι τοποθετημένοι σε σειρά. Το σύστημα χρησιμοποιείται στο νέο Passat 2.0 TDI Evo με ισχύ 150 ίππους, το οποίο ανταποκρίνεται ήδη στις προδιαγραφές του μελλοντικού προτύπου εκπομπών Euro 6d.

Οι τρέχουσες μετρήσεις εκπομπών RDE (πραγματικές εκπομπές ρύπων κατά την οδήγηση) επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των δοκιμών της Volkswagen: Στον νέο κινητήρα 2.0 TDI Evo με το σύστημα «twin dosing», τα επίπεδα NOX μειώνονται κατά περίπου 80% σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά των αντίστοιχων μοντέλων.Η Volkswagen θα εισαγάγει σταδιακά τη νέα τεχνολογία σε όλα τα μοντέλα με κινητήρες 2.0 TDI Evo. Μετά το Passat, το νέο Golf (που θα δούμε σύντομα την παγκόσμια πρεμιέρα του) θα έχει επίσης την εφαρμογή «δίπλή δόση» σε όλες τις παραλλαγές TDI.

Advertisement

 

Η διπλή διαδικασία ψεκασμού AdBlue εφαρμόζεται σε έναν δεύτερο καταλυτικό μετατροπέα SCR ο οποίος βρίσκεται στο κάτω μέρος του οχήματος μετά το μεσαίο καζανάκι της εξάτμισης.  Δεδομένου ότι η απόσταση από τον κινητήρα είναι μεγαλύτερη, η θερμοκρασία εξάτμισης πριν από τον δεύτερο καταλύτη μπορεί να είναι χαμηλότερη κατά 100 ° C. Αυτό κάνει ευκολότερη την… εκ των υστέρων επεξεργασία των καυσαερίων: ακόμη και στις θερμοκρασίες καυσαερίων κοντά στους + 500 ° C, το σύστημα εξακολουθεί να είναι σε θέση να επιτύχει πολύ υψηλά ποσοστά μετατροπής. Επιπρόσθετα, ο δεύτερος  καταλυτικός μετατροπέας του συστήματος SCR αποτρέπει την διαρροή της αμμωνίας η οποία περισσεύει.

Advertisement

Η καινοτόμος αυτή ιδέα αντισταθμίζει ένα μειονέκτημα που βασίζεται στην καύση των κινητήρων ντίζελ. Οι σύγχρονοι κινητήρες ντίζελ εκπέμπουν λιγότερο CO2 από τους βενζινοκινητήρες, επειδή το πετρέλαιο έχει υψηλότερη «ενεργειακή πυκνότητα» και η διαδικασία καύσης είναι πιο αποτελεσματική. Όμως η καύση του γίνεται με υπερβολικό αέρα. Το κύριο συστατικό του αέρα είναι το άζωτο και αυτό αντιδρά με το οξυγόνο κατά την καύση, σχηματίζοντας έτσι οξείδια του αζώτου. Για την μείωσή τους απαιτείται αμμωνία. Αυτή ψεκάζεται  ως AdBlue στο καυσαέριο πριν από έναν καταλυτικό μετατροπέα SCR. Εδώ, το διάλυμα εξατμίζεται. ο αναγωγικός παράγοντας διασπάται, συνδυάζοντας με ατμό για σχηματισμό αμμωνίας. Στον καταλυτικό μετατροπέα SCR, η αμμωνία (NH3) αντιδρά στη συνέχεια σε ειδική επίστρωση με τα οξείδια του αζώτου (NOx) για να σχηματίσει νερό και αβλαβές άζωτο (N2) – το κύριο συστατικό του αέρα που αναπνέουμε.

Το σύστημα μπορεί να δουλέψει τόσο σε υψηλές όσο και χαμηλές θερμοκρασίες καυσαερίων. Έτσι λειτουργεί τόσο όταν ο κινητήρας είναι στο ξεκίνημά του αλλά και όταν έχει υψηλές θερμοκρασίες (όταν οδηγείτε σε υψηλές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο, ή σε ανηφόρα, ειδικά εάν το όχημα είναι πλήρως φορτωμένο ή ρυμουλκεί κάτι).

 

Advertisement