Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η βενζίνη… χάζεψε κόσμο

Ελλάδα 3:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η βενζίνη… χάζεψε κόσμο

ΝΕΑ

Η βενζίνη… χάζεψε κόσμο

ΝΕΑ

Ο μόλυβδος στη βενζίνη είχε δημιουργήσει πολύ σημαντικά προβλήματα υγείας, ενώ παράλληλα μείωσε το IQ πολλών ανθρώπων που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1951 και 1980.

Advertisement
Advertisement

Οι εταιρείες καυσίμων αποφάσισαν για το καλύτερο των κινητήρων να προσθέτουν μόλυβδο, γεγονός που έγινε πράξη το 1921. Φυσικά, ο μόλυβδος είναι μια επικίνδυνη ουσία και η ειδική υπηρεσία ενέργειας των ΗΠΑ σημειώνει ότι οι κίνδυνοι είχαν γνωστοποιηθεί από τις αρχές του 1920.

Παρόλαυτά, η βενζίνη με μόλυβδο παρέμεινε νόμιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το 1996, όταν τελικά απαγορεύτηκε από τον νόμο για όλα τα νέα μοντέλα εκτός των αεροσκαφών, αγωνιστικών αυτοκινήτων, αγροτικά οχήματα και κινητήρες πλοίων.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, δυστυχώς, αυτή η αργή αντίδραση απαγόρευσης της βενζίνης με μόλυβδο είχε σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των πάνω από 170 εκατομμυρίων Αμερικανών σήμερα έχουν εκτεθεί σε υψηλού επιπέδου μόλυβδο στην πρώιμη παιδική ηλικία. Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα διαπίστωσε ότι η παιδική έκθεση σε μόλυβδο μείωσε το συλλογικό IQ της Αμερικής κατά 824.097.690 βαθμούς από το 2015. Ουσιαστικά, η μέση τιμή απώλειας αλλάζει ανάλογα με τους ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ 1951 και 1980.

Advertisement
Advertisement

Αναλυτικότερα, το NBC News σημειώνει ότι όσοι γεννήθηκαν τις δεκαετίες 1960 και 1970 έχασαν 6 ή 7 βαθμούς IQ. Ακόμα, ο επικεφαλής της μελέτης, Michael McFarland, ανέφερε ότι τα ευρήματα είναι εκπληκτικά και σημείωσε πως η διαφορά των 2-3 βαθμών IQ είναι δεδομένη.

Ο μόλυβδος χρησιμοποιήθηκε σε οτιδήποτε, από βενζίνη μέχρι βαφή. Είναι νευροτοξική ουσία και καμία ποσότητα δεν είναι ασφαλής. Τέλος, εκτός από τη μείωση του IQ, η έκθεση σε μόλυβδο έχει συνδεθεί με νεφρικές και καρδιακές παθήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καύσιμα: Στα 2,5 ευρώ το λίτρο η βενζίνη μέχρι το τέλος της εβδομάδας
Η Lamborghini θέλει βενζίνη και μετά το 2030
Που θα βρείτε φθηνή βενζίνη, diesel και υγραέριο κίνησης!

Advertisement