Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Τροχαία θα κάνει εξετάσεις αίματος στους οδηγούς

Ελλάδα 10:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Τροχαία θα κάνει εξετάσεις αίματος στους οδηγούς

ΝΕΑ

Η Τροχαία θα κάνει εξετάσεις αίματος στους οδηγούς

ΝΕΑ

Η οδήγηση με έναν κουρασμένο οδηγό είναι εξίσου επικίνδυνη με έναν μεθυσμένο. Και σύντομα θα μπει ένα όριο και σε αυτή την συμπεριφορά.

Advertisement
Advertisement

Η κούραση και η υπνηλία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που οδηγούν σε ένα ατύχημα. Και ήδη συζητείται το ενδεχόμενο να υπάρχει η δυνατότητα επί τόπου αιματολογικών εξετάσεων έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν ο οδηγός που έχει σταματήσει για έλεγχο είναι ικανός να συνεχίσει.

Οι εξετάσεις αίματος θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μετρηθεί αν ένας οδηγός παρουσίαζε έλλειψη ύπνου σε περίπτωση που προκάλεσε ατύχημα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η νέα αυτή μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και θα επέτρεπε στην Τροχαία να διαπιστώσει αν ένα άτομο που ενεπλάκη σε ατύχημα ήταν κουρασμένο.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με ειδικούς για την οδική ασφάλεια, ένα άτομο που οδηγεί όταν είναι κουρασμένο μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνο με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Περίπου το 10 έως 20% όλων των ατυχημάτων εκτιμάται ότι προκαλείται από την κόπωση του οδηγού, ενώ ένας στους οκτώ ανθρώπους παραδέχεται ότι αποκοιμήθηκε όταν καθόταν στο τιμόνι.

Οι οδηγοί είναι 20 φορές πιο πιθανό να αποκοιμηθούν στο τιμόνι στις 6 το πρωί από ό,τι στις 10 το βράδυ, ενώ η κόπωση παίζει ρόλο σε περίπου το 4% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.

Advertisement

Την όλη ιστορία έχει ανακινήσει η κυβέρνηση της Αυστραλίας, η οποία μέσα από μελέτες διαπίστωσε ότι η οδήγηση με λιγότερες από πέντε ώρες ύπνου είναι εξίσου επικίνδυνη με την οδήγηση υπό την επήρεια του αλκοόλ.

Η δυνατότητα να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις τα συνεργεία της Τροχαίας έχουν προκαλέσει αρκετές συζητήσεις στην χώρα, όμως η πλειοψηφία συμφωνεί ότι μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο ώστε να μειωθούν ακόμα περισσότερο τα θανατηφόρα δυστυχήματα.

Advertisement

Οι ειδικοί σε θέματα ύπνου αλλά και οι οργανώσεις για την οδική ασφάλεια πάντως πιέζουν έτσι ώστε να μπουν οι εξετάσεις αίματος στο “οπλοστάσιο” της Τροχαίας και να θεσπιστεί και για την κούραση ένα όριο πάνω από το οποίο ο οδηγός θα απαγορεύεται να συνεχίζει το ταξίδι του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι πρόστιμο έχει αν βλέπεις τηλεόραση την ώρα που οδηγείς;
Πρόστιμα σε μεθυσμένους ακόμα και αν είναι δίπλα στο αυτοκίνητο
Πρόστιμα μαμούθ για καύσιμα (video)

 

Advertisement