Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Και η Τουρκία βάζει όρους για τα κινεζικά ηλεκτρικά

Ελλάδα 22:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Τουρκία βάζει όρους για τα κινεζικά ηλεκτρικά

ΝΕΑ

Και η Τουρκία βάζει όρους για τα κινεζικά ηλεκτρικά

ΝΕΑ

Οι αυξημένες πωλήσεις των κινεζικών αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων στην τουρκική αγορά ανάγκασαν την κυβέρνηση της χώρας να επιβάλλει περιορισμούς.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα για να περιορίσει την απρόσκοπτη εισαγωγής και διάθεση των κινεζικών αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων στη χώρα.

Βάσει με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ένωση Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Κινητικότητας της χώρας («ODMD», «Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği»), τον Νοέμβριο οι πωλήσεις των κινεζικών καινούργιων αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων δεκαπλασιάστηκαν συγκριτικά με αυτές του ίδιου περυσινού μήνα.

Advertisement
Advertisement

Μάλιστα, οι πωλήσεις τους στον συγκεκριμένο μήνα έφτασαν στο 7,1% των συνολικών για τον Νοέμβριο. Βλέποντας την κατάσταση -και θέλοντας να αποτρέψει μεγαλύτερη διείσδυσή τους στην αγορά- η τουρκική κυβέρνηση θέσπισε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με αυτό ως το τέλος Δεκεμβρίου (2023) όσες εταιρείες εισάγουν ηλεκτροκίνητα οχήματα στην χώρα οφείλουν πλέον να αναπτύξουν ένα επίσημο δίκτυο από τουλάχιστον 140 εξουσιοδοτημένους σταθμούς παροχής υπηρεσιών και ανεφοδιασμού σε ηλεκτρική ενέργεια.

Αυτοί θα πρέπει να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένοι σε όλη την τουρκική επικράτεια. Επίσης, κάθε εταιρεία θα πρέπει να δημιουργήσει το δικό της τηλεφωνικό κέντρο για την εξυπηρέτηση των πελατών της.

Advertisement

Σύμφωνα με το Reuters, η τουρκική κυβέρνηση αναγκάστηκε να θεσμοθετήσει σχετικά με σκοπό να προστατεύσει την TOGG, όπως και άλλες εγχώριες εταιρείες κατασκευής ηλεκτροκίνητων μοντέλων, αλλά και τις επενδύσεις τις οποίες έχει κάνει ήδη και που πρόκειται να πραγματοποιήσει στο άμεσο μέλλον, στον συγκεκριμένο κλάδο.

Advertisement

Αυτός είναι ένας τρόπος να περιοριστούν οι εισαγωγές και οι πωλήσεις των κινεζικών EVs στην τουρκική αγορά. Από τα στοιχεία του «ODMD», τους πρώτους δέκα μήνες του 2023 στην Τουρκία πουλήθηκαν αμιγώς ηλεκτρικά κινεζικά αυτοκίνητα συνολικής αξίας 184 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το ποσό αυτό ήταν διπλάσιο από το αντίστοιχο που διατέθηκε εκεί το ίδιο χρονικό διάστημα του 2022. Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, τα μέτρα που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν από τις κινεζικές εταιρείες στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει ως το τέλος του μήνα, άρα και της χρονιάς.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η απόλυτη ντρίπλα των Κινέζων για να κυριαρχήσουν
Πόσο έχουν τα Tesla στην Τουρκία και πόσο στην Ελλάδα;
Ιδού το… πήλινο Tουρκικό Chaos!