Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Tesla πιστεύει πολύ στις 4680 (+video)

Ελλάδα 10:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Tesla πιστεύει πολύ στις 4680 (+video)

ΝΕΑ

Η Tesla πιστεύει πολύ στις 4680 (+video)

ΝΕΑ

Τη βοήθεια της Panasonic ζήτησε η Tesla στην εξέλιξη και παραγωγή της νέας μπαταρίας τεχνολογίας 4680.

Advertisement
Advertisement

Πριν από δύο χρόνια η αμερικάνικη εταιρεία είχε παρουσιάσει την ιδέα της για μπαταρίες μεγαλύτερης χωρητικότητας και από ότι φαίνεται προχωράει με την βοήθεια των Ιαπώνων.

Η Panasonic -που αρέσκεται στις τεχνολογικές προκλήσεις- έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την Tesla, φιλοδοξεί να εγκαταστήσει εργοστάσιο στην Ιαπωνία για την εξέλιξη των εν λόγω μπαταριών. Μάλιστα σχεδιάζει και την εγκατάσταση της σε αμερικάνικο έδαφος κοντά στο Gigafactory στο Τέξας των ΗΠΑ, έτσι ώστε να βρίσκεται μαζί με την Tesla. Άλλωστε πριν από δύο χρόνια ο Elon Musk δήλωσε πως οι μπαταρίες 4680 θα μειώσουν το κόστος ανά kWh κατά 56% περίπου.

Advertisement
Advertisement

Η τεχνολογία 4680 έχει πάρει το όνομα της από τις διαστάσεις των μπαταριών (46 χιλιοστά σε πλάτος και 80 χιλιοστά σε ύψος) και έχει να κάνει με κυψέλες ιόντων λιθίου και με διαφορετική χημεία κατά την κατασκευή τους. Ξεχωρίζουν για την εντυπωσιακή ενεργειακή πυκνότητα, η οποία είναι πενταπλάσια σε σχέση με αυτές που χρησιμοποιεί σήμερα η Tesla. Στο πακέτο της μπαταρίας υπάρχουν 960 στοιχεία (40×24), αντί για 24.000 στοιχεία που τοποθετούνται στο αντίστοιχο μίας μπαταρίας με τα κελιά 2170.

Οι Αμερικάνοι σκοπεύουν να εφοδιάσουν τα μεγαλύτερα μοντέλα του στόλου τους με αυτές τις μπαταρίες. Ένα από αυτά είναι το θηριώδες Cybertruck που δεν έχει θέμα διαστάσεων και βάρους, ενώ θα δούμε τις 4680 και σε άλλα μικρά φορτηγά. Οι συγκεκριμένες μπαταρίες διαθέτουν μεγαλύτερο όγκο, κάτι που δε βοηθά στα μικρότερα ηλεκτρικά μοντέλα, η υψηλή τους ενεργειακή πυκνότητα ωστόσο φαίνεται ότι τις κάνει ιδανικές για μεγάλα ηλεκτρικά.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ανακύκλωση μπαταριών μέσα στην επένδυση για τα ηλεκτρικά στις ΗΠΑ
VW: Ανακύκλωση μπαταριών στο 95% (VIDEO)
Tesla: Σούπερ κέρδη αλλά τι γίνεται με τα νέα μοντέλα;

Advertisement