Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι Stellantis και Renault προειδοποιούν για τα μικρά μοντέλα

Ελλάδα 19:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι Stellantis και Renault προειδοποιούν για τα μικρά μοντέλα

ΝΕΑ

Τα τελευταία χρόνια μειώνεται ο αριθμός των minι και supermini μοντέλων και η ηλεκτροκίνηση έρχεται να κάνει χειρότερα τα πράγματα.

Advertisement
Advertisement

Με κοινή δημόσια παρέμβασή τους, ο Τζον Έλκαν -ο Πρόεδρος του Ομίλου Stellantis- και ο Λούκα ντε Μέο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Renault, προειδοποίησαν για τον επικείμενο κίνδυνο δραματικής συρρίκνωσης της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή τους στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro τα δύο κορυφαία στελέχη επισημαίνουν πως ο κλάδος βρίσκεται στο «ιστορικότερο σταυροδρόμι» των τελευταίων δεκαετιών. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Έλκαν: «Η μοίρα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας θα κριθεί εντός της χρονιάς».

O Τζον Έλκαν.

Αναλύοντας την παγκόσμια πορεία του κλάδου, οι δύο άντρες διαπιστώνουν ότι ενώ οι διεθνείς αγορές επανέρχονται σε τροχιά ανάπτυξης έπειτα από τις αναταράξεις της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η Ευρώπη παραμένει στάσιμη και χάνει διαρκώς έδαφος έναντι της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Advertisement
Advertisement

Όπως τόνισαν, εάν διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός υποχώρησης της ευρωπαϊκής Αυτοκινητοβιομηχανίας, το «σημείο χωρίς επιστροφή» (sic) γι’ αυτή θα ξεπεραστεί μόλις σε πέντε χρόνια από σήμερα.

Ο Λούκα ντε Μέο.

Επισήμαναν ότι αυτή δεν έχει ανακάμψει ακόμα στο επίπεδο που βρισκόταν πριν την πανδημία του Covid-19, όταν η Κίνα ετοιμάζεται εφέτος να ξεπεράσει σε παραγωγή οχημάτων, αθροιστικά, τόσο την Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ.

Στη συνέντευξη, ο Έλκαν έθεσε ευθέως το δίλημμα λέγοντας: «Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει τόπος βιομηχανικής παραγωγής ή απλώς να αποτελεί μία ακόμα αγορά».

Advertisement

Επίσης, σε ό,τι τον αφορά, υπογράμμισε πως, αν συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση, ο Όμιλος Stellantis θα αναγκαστεί εντός της επόμενης τριετίας να λάβει «οδυνηρές αποφάσεις» (sic) σχετικά με τη λειτουργία ή όχι των εργοστασίων που έχει στην Ευρώπη.

Τόσο ο Έλκαν όσο και ο ντε Μέο ζήτησαν να μην υπάρχουν τόσο αυστηροί κανόνες όσο αυτοί που έχουν ψηφιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Αυτοκινητοβιομηχανία. Όπως τόνισαν, η βασική αιτία για την απώλεια της ανταγωνιστικότητας των Ευρωπαίων εντοπίζεται στη θεσμοθετημένη ρυθμιστική πολιτική.

Advertisement

Ο Έλκαν, διευκρίνισε: «Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί καθιστούν τα οχήματά μας ολοένα και πιο πολύπλοκα, βαρύτερα και ακριβότερα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα αποκτήσουν οι καταναλωτές».

Αυτό έχει ως συνέπεια τα αυτοκίνητα μικρών διαστάσεων και κατηγοριών, που ανέκαθεν αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της αστικής κινητικότητας στις ευρωπαϊκές χώρες, επηρεάζονται δυσανάλογα από αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Το αποτέλεσμα είναι οι εταιρείες να σταματούν σταδιακά την εξέλιξη νέων και την παραγωγή των υφιστάμενων μοντέλων της mini και supermini κατηγορίας και να τα καταργούν από την γκάμα τους.

Advertisement

Οι δύο επικεφαλής προτείνουν την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μιας «διαφοροποιημένης ρύθμισης» για τα μικρά αυτοκίνητα, με στόχο την απλοποίηση των απαιτήσεων.

Θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα είναι εφικτή η παραγωγή οικονομικά προσιτών οχημάτων τα οποία θα πληρούν τα όρια προστασίας του περιβάλλοντος που ισχύουν στην Ευρώπη.

Εκτός αυτών τόσο ο Τζον Έλκαν όσο και ο Λούκα ντε Μέο τονίζουν την ανάγκη για τεχνολογική ουδετερότητα. Όπως υποστηρίζουν, η απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής Αυτοκινητοβιομηχανίας δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω μονοδιάστατης προσήλωσης σε μία τεχνολογική λύση, δηλαδή τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.

Αντιθέτως, προτείνουν την ενίσχυση της καινοτομίας και την ενσωμάτωση διαφορετικών τεχνολογιών κίνησης, ως τον μόνο βιώσιμο δρόμο για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων, αλλά και για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.