Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου (+video)

Ελλάδα 0:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου (+video)

ΝΕΑ

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου (+video)

ΝΕΑ

Ένας θρύλος της σύγχρονης αεροπλοΐας, το ένα και μοναδικό Antonov An-225 χτυπήθηκε από πυρά Ρώσων.

Advertisement
Advertisement

 

Ένας πόλεμος όπως αυτός που διεξάγεται στην Ουκρανία έχει πολλά θύματα και πολλών ειδών “παράπλευρες απώλειες”. Μία από αυτές τις απώλειες αφορά μία από τις πιο ξεχωριστές δημιουργίες της αεροπλοΐας της Σοβιετικής Ένωσης, το θρυλικό Antonov An-225 Mriya.

O γίγαντας των αιθέρων είχε μεγάλη και περιπετειώδη ιστορία, και τελικά κατάφερε να επιβιώσει μέχρι τις ημέρες μας σε ένα και μόνο αντίτυπο (υπάρχει άλλο ένα αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η κατασκευή του).

Advertisement
Advertisement

Ήταν το μεγαλύτερο και βαρύτερο αεροπλάνο του κόσμου, έχοντας στην κατοχή του αρκετά παγκόσμια ρεκόρ. Σχεδιάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 70 και έκανε την πρώτη του πτήση το 1988. Βασικός του στόχος ήταν να μεταφέρει τμήματα από το διαστημικό λεωφορείο Μπουράν των Ρώσων καθώς και την δεξαμενή καυσίμων για τον πύραυλο Energia.

Το An-225 ήταν το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου, με έξι κινητήρες και σύστημα προσγείωσης από 32 τροχούς. Μπορούσε να μεταφέρει μεγάλα και ογκώδη φορτία μέχρι 250 τόνους εσωτερικά ή μέχρι 200 τόνους στην ράχη του, αλλά και αντικείμενα με μήκος που έφθαναν τα 70 μέτρα.

Advertisement

Mε μήκος που έφθανε στα 84 μέτρα ήταν ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό θέαμα για όσους το είχαν δει από κοντά, όπως τις λίγες φορές που επισκέφθηκε την Αθήνα (δείτε το video).

Advertisement

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το αεροπλάνο σταμάτησε να πετά λόγω ελλιπούς συντήρησης, όμως το 2001 άρχισε να ξαναπετά. Η εταιρία Antonov Airlines ανέλαβε την εκμετάλλευσή του και τα τελευταία χρόνια έκανε αρκετές μεταφορικές αποστολές, ιδίως στα χρόνια της πανδημίας.

Το αεροπλάνο βρισκόταν στο έδαφος, στο αεροδρόμιο του Γκοστομέλ, όπου οι Ρώσοι το κατέστρεψαν. Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι θα ζητήσουν αποζημίωση και θα προσπαθήσουν να το ξαναφτιάξουν όταν τελειώσει ο πόλεμος, με το κόστος να υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ με την όλη διαδικασία να υπολογίζεται ότι θα απαιτήσει τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Advertisement

Όπως και να έχει το Mriya (που σημαίνει “όνειρο” στα ουκρανικά) αποτελεί πλέον παρελθόν. Και μία παράπλευρη απώλεια ενός πολέμου που πέρα από τα όνειρα των ανθρώπων έχει ήδη καταστρέψει και ένα από τα σπάνια “όνειρα” των αιθέρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο πόλεμος στην Ουκρανία βόμβα για την αυτοκινητοβιομηχανία
VW: Σταματούν εργοστάσια λόγω της Ουκρανίας
F1: Τέλος στο Grand Prix της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία;