Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Renault ζητά την παραίτηση του Ghosn

Ελλάδα 4:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Renault ζητά την παραίτηση του Ghosn

ΝΕΑ

Η Renault ζητά την παραίτηση του Ghosn

ΝΕΑ

Ο Ghosn παραμένει υπό κράτηση στην Ιαπωνία πριν ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία της δίκης του η οποία μπορεί να διαρκέσει έξι μήνες, ενώ και το διοικητικό συμβούλιο της Renault ζητά από τον 64χρονο να παραιτηθεί.

Advertisement
Advertisement

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του site της εφημερίδας “Les Echos” το διοικητικό συμβούλιο της Renault πήρε και αυτό με την σειρά του την απόφαση να ζητήσει την παραίτηση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της αυτοκινητοβιομηχανίας Carlos Ghosn. Η Renault είναι η τελευταία, που προβαίνει σε αυτή την απόφαση μετά την Mitsubishi και την Nissan.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με το ίδιο site ο Ghosn δεν θα πάρει αποζημίωση από τη Renault, αν και η αυτοκινητοβιομηχανία μιλά με τους δικηγόρους του σχετικά με τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα και την καταβολή τμήματος της αποζημίωσης, η οποία μπορεί να υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ (1.000.000 ευρώ).

Μέχρι τώρα ο επικρατέστερος για την θέση του προέδρου της Renault είναι ο πρόεδρος της Michelin, Jean-Dominique Senard, ενώ ο αντιπρόεδρος της (και δεξί χέρι του Ghosn) Thierry Bollore, θα αναλάβει τον ρόλο του CEO, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το τελευταίο αίτημα του Ghosn για αποφυλάκιση με εγγύηση απορρίφθηκε από το δικαστήριο του Τόκιο την Τρίτη 22 Ιανουαρίου παρά την απόφαση του πρώην προέδρου της Nissan να φορέσει ηλεκτρονική ταυτότητα/ συσκευή εντοπισμού στον αστράγαλο (μια ασυνήθιστη προσφορά από μέρους του) για να κερδίσει την απελευθέρωση του μετά από δύο μήνες κράτησης για τα οικονομικά εγκλήματα, που φέρεται να διέπραξε.

Advertisement

Η απόφαση αυτή αυξάνει την πιθανότητα να παραμείνει ο πρώην executive προφυλακισμένος, καθώς οι εισαγγελείς συνεχίζουν να ψάχνουν την υπόθεση πριν από την ακροαματική διαδικασία και την δίκη, που μπορεί να διαρκέσει έξι μήνες.

Ο Βραζιλιάνος κρατείτε στις φυλακές του Τόκιο από τις 19 Νοεμβρίου κατηγορούμενος για οικονομικά εγκλήματα, που αν αποδειχτούν και καταδικαστεί θα τον οδηγήσουν σε φυλάκιση για πολλές δεκαετίες. Έχει κατηγορηθεί για ψευδή δήλωση εισοδήματος, στη Nissan η οποία ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια και παράνομη ρευστοποίηση μετοχών η οποία δημιούργησε ζημιά στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Advertisement

Η Nissan ισχυρίζεται επίσης ότι ο Ghosn έκανε κατάχρηση χρημάτων της εταιρείας, για την αγορά ακινήτων στην Βραζιλία και στον Λίβανο, ενώ προσέλαβε την αδελφή του, με υπέρογκο μισθό σε ρόλο συμβούλου. Ο Ghosn αρνείται όλες τις παραπάνω κατηγορίες.