Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η νοθεία στα καύσιμα αντιμετωπίζεται με τους σωστούς ελέγχους

Ελλάδα 22:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η νοθεία στα καύσιμα αντιμετωπίζεται με τους σωστούς ελέγχους

ΝΕΑ

Η νοθεία στα καύσιμα αντιμετωπίζεται με τους σωστούς ελέγχους

ΝΕΑ

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στοχεύει στην καρδιά της πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων, στη νοθεία και στις πειραγμένες αντλίες.

Advertisement
Advertisement

Η επίσκεψη σε ένα πρατήριο καυσίμων έχει μετατραπεί σε ρουλέτα καθώς ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να αντιμετωπίσεις. Θα είναι πειραγμένη η αντλία και θα πληρώσεις περισσότερα για λιγότερα λίτρα καυσίμου; ‘Η θα είναι το καύσιμο νοθευμένο και θα τρέχεις στο συνεργείο για αλλαγή τρόμπας βενζίνης ή πετρελαίου; Όλα τα παραπάνω έχουν γίνει πονοκέφαλος τόσο για τους καταναλωτές όσο και για την κυβέρνηση η οποία φαίνεται ότι στην παρούσα φάση δε γυρίζει την πλάτη στο ζήτημα.

Πλέον, ο κλοιός σφίγγει γύρω από τους επιτήδειους που θέλουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των καταναλωτών όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα των καυσίμων. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις οι οποίοι αναμένεται να δημιουργήσουν ένα πολυ αυστηρό πλαίσιο ελέγχου και ασφάλειας γύρω από το θέμα των καυσίμων.

Advertisement
Advertisement

Στην καρδιά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου υπάρχει έντονο το ζήτημα της ευαισθητοποίησης όλων των πλευρών προκειμένου να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι εμπλεκόμενοι. Για πρώτη φορά οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων έχουν συνυπευθυνότητα για τους ελέγχους που θα κάνουν στα συνεργαζόμενα πρατήρια με στόχο να μεγιστοποιηθεί η προστασία των καταναλωτών και να περιοριστεί η παραβατικότητα στον κλάδο.

‘Ετσι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο υποχρεώνει μία φορά το χρόνο οι εταιρίες να ελέγχουν το δίκτυο πρατηρίων τους, με τον τρόπο που η κάθε εταιρεία θα επιλέξει. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης οι κυρώσεις θα είναι πολύ αυστηρές για νοθεία, λαθρεμπόριο και για ελλειμματικές παραδόσεις στα πρατήρια. Πιο συγκεκριμένα, οι παραβάσεις προβλέπουν ακόμα και σφράγιση της εγκατάστασης για δύο χρόνια, ενώ παράλληλα τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται δε θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στη διακίνηση προϊόντων ενέργειας επίσης για δύο χρόνια.

Advertisement

Οι εταιρείες από την πλευρά τους, σε περίπτωση που προβούν στους αυστηρούς και προβλεπόμενους ελέγχους υποχρεούνται να διακόψουν τη συνεργασία με το παραβατικό πρατήριο αποσύροντας τα λογότυπα τους και ενημερώνοντας αντίστοιχα τις αρχές της ΑΑΔΕ. Με αυτή λοιπόν την αυστηροποίηση του πλαισίου υπάρχει φιλοδοξία ότι θα περιοριστούν οι παραβάσεις και οι καταναλωτές θα κινούνται πλέον χωρίς το άγχος του να πέσουν θύμα μιας παραβατικής πράξης ενός πρατηριούχου.

Υπάρχουν κάποιες εταιρείες στον κλάδο της ενέργειας παρόλα αυτά που έχει αναπτύξει εδώ και πολλά χρόνια ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχων προκειμένου να έχουν τον απόλυτο έλεγχο στην ποιότητα των προϊόντων τους. Η ελίν, εδώ και 70 χρόνια έχει αναπτύξει ένα αυστηρό πλαίσιο που εστιάζει στην προστασία των καταναλωτών από παραβατικές συμπεριφορές. Ίσως, το πιο χαρακτηριστικό πρόγραμμα είναι το «Δέσμευση Ποιότητας» της ελίν το οποίο από το 1998 μέχρι σήμερα έχει φέρει επαναστατικά αποτελέσματα στον τομέα.

Advertisement

Η διαδικασία που ακολουθεί η ελίν στο πρόγραμμα Δέσμευση Ποιότητας έχει τρία στάδια ελέγχου. Το πρώτο στάδιο αφορά τον ποιοτικό έλεγχο στη διαδικασία μεταφοράς και παράδοσης των καυσίμων με συνεχή παρακολούθηση των βυτιοφόρων της. Το δεύτερο στάδιο είναι η συνεργασία με το μεγαλύτερο και πιο αξιόπιστο εργαστήριο ανάλυσης καυσίμων στην Ελλάδα, το Bureau Veritas. Το εργαστήριο διενεργεί αυτοβούλως περισσότερους από 1.000 δειγματοληπτικούς ελέγχους τον χρόνο στα καύσιμα και λιπαντικά, σε όλα τα πρατήρια ελίν.

Το τρίτο στάδιο έχει να κάνει με ακόμα μια κορυφαία συνεργασία με την Lloyd’s Register. Ο ανεξάρτητος φορέας προσφέρει ολοκληρωμένους ελέγχους με γραπτές διαδικασίες για κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας, με εσωτερικές και εξωτερικές επιθεωρήσεις και με εξάμηνες αναθεωρήσεις της στρατηγικής.

Advertisement

Με το πρόγραμμα «Δέσμευση Ποιότητας» ελέγχου στα πρατήριά της η ελίν λοιπόν ξεχωρίζει ανάμεσα στις εταιρείες ενέργειας καθώς δεν περιμένει τη νομοθεσία ή το φορολογικό νομοσχέδιο για να δράσει. Διαθέτει ήδη ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ελέγχων το οποίο ενισχύεται με τον έλεγχο από δύο ανεξάρτητους φορείς προκειμένου η προστασία του προϊόντος και κατ’ επέκταση του καταναλωτή να είναι διασφαλισμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η ελίν προστατεύει τους καταναλωτές με την τριπλή «Δέσμευση Ποιότητας»
Πώς η ελίν προστατεύει τους πελάτες της;
Ποια εταιρεία καυσίμων επενδύει σε ηλεκτροκίνηση και υδρογόνο