Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Nissan φέρνει πιο κοντά το smart charging

Ελλάδα 1:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Nissan φέρνει πιο κοντά το smart charging

ΝΕΑ

Η Nissan φέρνει πιο κοντά το smart charging

ΝΕΑ

Η αξιοποίηση των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με περισσότερους από έναν τρόπους μέσω smart charging βρίσκεται μέσα στους στόχους της Nissan. Τώρα η εταιρία κάνει ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με συνεργάτη τον ενεργειακό όμιλο EDF.

Advertisement
Advertisement

 

H αξιοποίηση των τεχνολογιών smart charging είναι ένα πεδίο πάνω στο οποίο οι Ιάπωνες εργάζονται εδώ και καιρό. Σε αυτή την προσπάθειά της η Nissan έχει βρει συνεργάτη τον όμιλο παροχής ενέργειας EDF με τον οποίο και ανακοίνωσε μια νέα συνεργασία.

Advertisement
Advertisement

Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στη επιτάχυνση της “ηλεκτροποίησης” των αυτοκινήτων και την αποδοτικότερη αξιοποίησή τους από τα δίκτυα ηλεκτροδότησης με την περαιτέρω εξέλιξη των τεχνολογιών smart charging (vehicle to grid, ή V2G) που αφορούν την “έξυπνη” φόρτιση και την αποφόρτιση των μπαταριών των αυτοκινήτων.

Οι δύο εταιρίες θα ενώσουν την τεχνογνωσία τους πάνω στο συγκεκριμένο πεδίο με τη Nissan να αναλαμβάνει την προώθηση και την αύξηση των πωλήσεων των ηλεκτρικών της αυτοκινήτων που είναι συμβατά με αυτές τις τεχνολογίες. Το EDF Group θα αναλάβει την εξέλιξη και εφαρμογή λύσεων φόρτισης-αποφόρτισης αλλά και ανάλογων υπηρεσιών μέσω των θυγατρικών του Izivia, και Dreev που εξειδικεύονται στις υποδομές τέτοιου τύπου και στις εμπορικές εφαρμογές του smart charging αντίστοιχα.

Η συμφωνία μετξύ των δύο πλευρών αφορά προς το παρόν το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιταλία.

Advertisement

Οι εφαρμογές και λύσεις Έξυπνης Φόρτισης (smart charging) περιλαμβάνουν τεχνολογίες που ελέγχουν το πότε και το πόσο γρήγορα φορτίζουν οι μπαταρίες ενός αυτοκινήτου, πόσο γρήγορα ενεργοποιούνται τα συστήματά τους αλλά και την αμφίδρομη ροή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ αυτοκινήτου και δικτύου.

Advertisement

Χάρη στις τεχνολογίες V2G (Vehicle to Grid, σε ελεύθερη απόδοση Όχημα σε Δίκτυο), η ηλεκτρική ενέργεια που συσσωρεύεται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ηλεκτροδότηση μιας οικίας ή μιας επιχείρησης, και παράλληλα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις ενός δικτύου ηλεκτροδότησης. Τα οφέλη που θα προσφέρουν αυτές οι τεχνολογίες σύμφωνα με τη Nissan αλλά και άλλες εμπλεκόμενες εταιρίες θα γίνουν περισσότερο ορατά στο μέλλον, όταν και θα πωλούνται όλο και περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αποσκοπούν παράλληλα και στην εξισορρόπηση της διαθέσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά εκείνης που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Ένα ενδιαφέρον υποθετικό σενάριο που προκύπτει επίσης από αυτές τις τεχνολογίες και κάνει καλό και στην… τσέπη του ιδιοκτήτη ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου έχει ως εξής: η ενέργεια που έχει αποθηκευτεί στις μπαταρίες ενός Nissan LEAF, το οποίο βρίσκεται συνδεδεμένο με το δίκτυο και αξιοποιεί τις εν λόγω τεχνολογίες, μπορεί να μεταφερθεί και να πωληθεί εκ νέου στον πάροχο από τον πελάτη!

Αυτό μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο το κόστος χρήσης ενός ηλεκτρικού οχήματος και δεν είναι καθόλου υποθετικό αφού μπορεί να προκύψει σε περιπτώσεις μεγάλης ζήτησης για ενέργεια από άλλους χρήστες του δικτύου ηλεκτροδότησης, αλλά και σε ώρες αιχμής που έχουν υψηλότερη τιμολόγηση από τις πιο “ήσυχες” ώρες της ημέρας.

Advertisement

Δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί: