Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Από αυτοκίνητο σε… γεννήτρια μπορεί να μετατραπεί το Nissan LEAF

Ελλάδα 7:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Από αυτοκίνητο σε… γεννήτρια μπορεί να μετατραπεί το Nissan LEAF

ΝΕΑ

Από αυτοκίνητο σε… γεννήτρια μπορεί να μετατραπεί το Nissan LEAF

ΝΕΑ

Η Nissan θέλει να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τα αυτοκίνητα, με τα ηλεκτρικά να μπορούν στο μέλλον να κάνουν πράγματα που μέχρι σήμερα δεν είχαμε σκεφτεί. Όπως το να… τροφοδοτήσουν με ρεύμα, το σπίτι ή ακόμη και το γραφείο μας. ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΞΥΔΗ

Advertisement
Advertisement

Το συγκεκριμένο σενάριο δεν είναι προϊόν επιστημονικής φαντασίας αλλά αποτελεί πραγματικότητα με την Nissan να έχει ξεκινήσει ήδη τις δοκιμές στα κεντρικά της που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και συγκεκριμένα στο Tennessee.

Η ιαπωνική εταιρία προσπαθεί εδώ και καιρό να αξιοποιήσει ποικιλοτρόπως τις μπαταρίες τω ηλεκτρικών της αυτοκινήτων τα οποία έχουν σαν κύριο στόχο την μεταφορά του ιδιοκτήτη τους, αλλά την ίδια στιγμή αποτελούν και μεγάλες κινούμενες μπαταρίες.

LEAF_Nissan_Energy_Share-2

Advertisement
Advertisement

Έτσι η Nissan θέλει να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα μέσα στο οποίο τα ηλεκτρικά της της αυτοκίνητα θα έχουν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, οι μπαταρίες του LEAF μπορούν να συνδέονται με το κεντρικό δίκτυο ηλεκτροδότησης μιας εταιρίας για να φορτιστούν. Αν όμως οι απαιτήσεις του δικτύου για κατανάλωση αυξηθούν, τότε το αυτοκίνητο της Nissan θα μπορούσε να προσφέρει το ρεύμα που έχει αποθηκευμένο στις μπαταρίες του. Στο Tennessee συγκεκριμένα η Nissan θα χρησιμοποιήσει τα LEAF ως μέρος του δικτύου των κεντρικών της γραφείων, τα οποία και θα τροφοδοτούν με ρεύμα, τις ώρες που η χρέωση είναι υψηλότερη, με στόχο την μείωση του κόστους.

Η Nissan εκτελεί και άλλο πιλοτικό πρόγραμμα στο Hagen της Γερμανίας όπου τα LEAF θα χρησιμοποιούν ως… εφεδρείες για το ηλεκτρικό δίκτυο της πόλης. Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης η τεχνολογική εταιρία The Mobility House, η εταιρία παροχής ενέργειας ENERVIE και η Ampriom.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να αξιοποιηθούν με περισσότερους από έναν τρόπους όπως μας δείχνει η Nissan και στο μέλλον που θα έχουν μπαταρίες ακόμη μεγαλύτερης χωρητικότητας, ο ρόλος τους σαν… πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να γίνει ακόμη πιο σημαντικός.