Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η μη χρήση ζώνης διατηρεί ψηλά τους θανάτους σε τροχαία

Ελλάδα 4:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η μη χρήση ζώνης διατηρεί ψηλά τους θανάτους σε τροχαία

ΝΕΑ

Η μη χρήση ζώνης διατηρεί ψηλά τους θανάτους σε τροχαία

ΝΕΑ

Το ποσοστό θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα που οφείλεται στη μη χρήση ζώνης παραμένει υψηλό τα τελευταία χρόνια.

Advertisement
Advertisement

Ιδιαίτερα, οι οδηγοί φορτηγών έχουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση θανάτων σε σχέση με όλους τους άλλους τύπους οχημάτων τα τελευταία 20 χρόνια.

Σύμφωνα με μια έκθεση που διεξήχθη από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας των ΗΠΑ με θέμα την προστασία των επιβατών κατά τη διάρκεια της οδήγησης, το 2021 το 60% των οδηγών φορτηγών/ ημιφορτηγών που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα δεν φορούσαν ζώνες ασφαλείας.

Ωστόσο, οι επιβάτες επιβατικών οχημάτων που οδηγούν χωρίς ζώνη ασφαλείας δεν τα πηγαίνουν καλύτερα. Ο αριθμός των επιβατών που σκοτώθηκαν σε ατυχήματα από το 2018 έως το 2021 αυξάνεται κάθε χρόνο. Το 2018 σημειώθηκαν 9.545 άτομα, ενώ το 2021, 11.813 επιβαίνοντες οχημάτων που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία (45%) δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας.

Advertisement
Advertisement

Επιπλέον, τα δεδομένα δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων συμβαίνει κυρίως τη νύχτα. Το 57% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο το βράδυ το 2021 δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας, σε σύγκριση με το 43% που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η ζώνη ασφαλείας αποτελεί ένα από τα βασικότερα συστήματα παθητικής ασφαλείας σε ένα αυτοκίνητο και έχει αποδειχθεί ότι σώζει ζωές. Οι έρευνες και οι στατιστικές δείχνουν ότι η χρήση ζώνης ασφαλείας έχει συμβάλλει στη μείωση του αριθμού των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών σε τροχαία ατυχήματα.

Η προσθήκη άλλων υποσυστημάτων παθητικής ασφαλείας, όπως οι αερόσακοι, συμπληρώνει την προστασία και συμβάλλει στην ακεραιότητα των επιβατών και του οδηγού. Η συνδυασμένη χρήση ζώνης ασφαλείας και αερόσακων αποτελεί σημαντικό βήμα για την προστασία από τραυματισμούς κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος.

Advertisement

Είναι ενθαρρυντικό να ακούμε ότι η χρήση ζώνης ασφαλείας έχει σώσει πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές σε όλο τον κόσμο από το 1959. Αυτό επιβεβαιώνει τη σημαντικότητα της χρήσης ζώνης ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μην ψαρώνετε: Παριστάνει τον αστυνομικό με πιστολάκι… μαλλιών!
Να γιατί δεν πρέπει να χαζεύουμε όταν υπάρχει ατύχημα (+video)
Να αλλάξω λάστιχα το καλοκαίρι;

Advertisement