Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η κινηματογραφική αποφυλάκιση του Ghosn

Ελλάδα 1:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η κινηματογραφική αποφυλάκιση του Ghosn

ΝΕΑ

Η κινηματογραφική αποφυλάκιση του Ghosn

ΝΕΑ

Ο πρώην πρόεδρος της της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi αποφυλακίστηκε με εγγύηση από τις φυλακές του Τόκιο, όπου κρατούνταν για 108 ημέρες και ετοιμάζει την απολογητική του γραμμή για να πολεμήσει τις “ανυπόστατες και αβάσιμες” σύμφωνα με τον ίδιο κατηγορίες εναντίον του.

Advertisement
Advertisement

 

Μέσα σε λίγα λεπτά τα ξημερώματα της Τετάρτης (6 Μαρτίου) ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της αυτοκινητοβιομηχανίας εγκατέλειψε το κτήριο των κεντρικών φυλακών του Τόκιο με κινηματογραφικό τρόπο.Φανταστείτε την σκηνή: Εκατοντάδες δημοσιογράφοι, περίμεναν από το βράδυ στην είσοδο των φυλακών για να καλύψουν την απελευθέρωσή του και ελικόπτερα πετούσαν χαμηλά πάνω από το κεφάλι τους, ενώ αστυνομικές δυνάμεις δημιουργούσαν μία τεχνητή αναταραχή για τους απασχολούν.

Advertisement
Advertisement

Τα τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν τον Carlos Ghosn, να φορά γυαλιά ηλίου, χειρουργική μάσκα, μπλε καπέλο και φόρμα εργασίας (με φθορίζουσες πορτοκαλί λωρίδες ασφαλείας) και πολλούς αστυνομικούς να τον οδηγούν σε ένα Suzuki minivan σε μια προφανή προσπάθεια να καμουφλάρουν την απελευθέρωσή του. Ο Ghosn, ο οποίος γίνεται 65 ετών το Σάββατο, επιβιβάστηκε γρήγορα στο Suzuki, το οποίο είχε πινακίδες επαγγελματικού οχήματος και μια σκάλα δεμένη στην κορυφή.

Λίγες ώρες πριν από την απελευθέρωση του Ghosn, το Περιφερειακό Δικαστήριο του Τόκιο ανακοίνωσε ότι ο Βραζιλιάνος είχε πληρώσει εγγύηση ύψους ενός δισεκατομμυρίου γιεν (περίπου 7.870.000 εκατομμύρια ευρώ) σε μετρητά. Το δικαστήριο ενέκρινε την εγγύηση και την αποφυλάκιση την προηγούμενη μέρα με τους παρακάτω όρους: Περιορισμένη πρόσβασης στο διαδίκτυο, απαγόρευση των διεθνών ταξιδιών και video παρακολούθησης μέσα στην κατοικία του. Ωστόσο, απέρριψε την έφεση των συνηγόρων του για την κατάργηση της εγγύησης.

Advertisement

Έτσι ο πρώην πρόεδρος της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi επικεντρώνεται τώρα στη δίκη του, όπου θα αντιμετωπίσει τρία κατηγορητήρια για ισχυρισμούς περί οικονομικών ατασθαλιών στην Nissan. Ο δικηγόρος του Ghosn, Junichiro Hironaka, δήλωσε ότι μια τέτοια δίκη θα μπορούσε να διαρκέσει πολλούς μήνες και θεωρεί ότι δεν θα ξεκινήσει μέχρι το καλοκαίρι.

Advertisement

Εν τω μεταξύ, ο Ghosn δείχνει να προετοιμάζεται για την νομική μάχη καθώς σε δήλωση, που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την Τρίτη (5/3), χαρακτήρισε την σύλληψή και την κράτηση του ως: “φοβερή δοκιμασία” και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την οικογένειά του και τους φίλους του για την συμπαράστασή τους .

“Είμαι επίσης ευγνώμων στις ΜΚΟ και τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ιαπωνία και σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται για την υπόθεση του τεκμηρίου της αθωότητας και μιας δίκαιης δίκης”, ανέφερε στην δήλωσή του ο Ghosn και πρόσθεσε: “Είμαι αθώος και απολύτως αποφασισμένος να υπερασπιστώ δυναμικά τον εαυτό μου σε μια δίκαιη δίκη ενάντια σε αυτές τις αξιόλογες και αβάσιμες κατηγορίες”.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Δικαστήριο του Τόκιο και τον δικηγόρο του Hironaka, ο Ghosn, θα διαμένει σε μια εγκεκριμένη από το δικαστήριο κατοικία η οποία θα έχει κλειστό κύκλωμα τηλεοπτικής παρακολούθησης. Δεν μπορεί να εγκαταλείψει την Ιαπωνία και η επαφή του με άλλα άτομα θα είναι περιορισμένη.

Advertisement