Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι υπερπυκνωτές επόμενης γενιάς θα τροφοδοτήσουν σύντομα ηλεκτρικά οχήματα

Ελλάδα 3:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι υπερπυκνωτές επόμενης γενιάς θα τροφοδοτήσουν σύντομα ηλεκτρικά οχήματα

ΝΕΑ

Οι υπερπυκνωτές επόμενης γενιάς θα τροφοδοτήσουν σύντομα ηλεκτρικά οχήματα

ΝΕΑ

Ο στόχος της ηλεκτροκίνησης δεν μπορεί να επιτευχθεί στο έπακρο έως ότου εφευρεθούν καλύτερες λύσεις για την ενεργειακή πυκνότητα και την ταχύτητα φόρτισης των μπαταριών.

Advertisement
Advertisement

Πριν από αρκετά χρόνια η ηλεκτροκίνηση δεν θεωρούνταν μια σοβαρή εναλλακτική λύση μετακίνησης κάτι που είχε να κάνει με τις μπαταρίες και τις κυψέλες καυσίμου, με την πάροδο του χρόνου όμως οι συνθήκες αλλάζουν.

Το πρώτο πρόβλημα με τους ηλεκτροχημικούς πυκνωτές διπλού στρώματος (EDLC) ήταν ότι η ενεργειακή τους πυκνότητα ήταν πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τις κανονικές μπαταρίες.

Στη συνέχεια, καθώς αυξήθηκε η ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας, θεωρήθηκαν μια λογική εναλλακτική λύση, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι πολύ δαπανηρές και εξαρτώνται από υλικά όπως το λίθιο.

Advertisement
Advertisement

Εκεί που επικεντρώνονται πλέον οι ερευνητές είναι να εξελίξουν ένα καινοτόμο υλικό ηλεκτροδίου για υπεραισθητήρες, το οποίο θα ήταν ενεργειακά πυκνό, αλλά και βιώσιμο καθώς και φθηνότερο.

Τα καλά νέα είναι ότι οι υπερπυκνωτές επόμενης γενιάς έρχονται οσονούπο. Ερευνητές από το Imperial College London και το University College London (UCL) δημιούργησαν ηλεκτρόδια με μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας, με βάση τον λιγνίτη, ένα βιοπροϊόν της βιομηχανίας χαρτιού.

Το νέο υλικό είναι πιο αποτελεσματικό από τις τρέχουσες ακριβές εναλλακτικές λύσεις, δεν βασίζεται στο λίθιο, το οποίο έχει χαμηλό κόστος παραγωγής.

Advertisement

Αυτό το νέο υλικό είναι μικρότερο και ελαφρύτερο από αυτό που διατίθεται επί του παρόντος, χωρίς απώλεια χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας, καθιστώντας τις μπαταρίες ιδανικές για ηλεκτρικά οχήματα μικρών αποστάσεων, όπως λεωφορεία και ταξί, τα οποία μπορούν να φορτιστούν γρήγορα.

Advertisement

Με αυτή τη νέα εξέλιξη, η δυνατότητα δημιουργίας μιας βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού για ενεργειακές τεχνολογίες πλησιάζει περισσότερο στην πραγματικότητα. Αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει τη χρήση ηλεκτρικών μεταφορών.

Η ομάδα στο Imperial College London και UCL εργάζεται εντατικά προκειμένου να καταστήσει την καινοτόμο τεχνολογία εμπορικά βιώσιμη, έτσι ώστε οι υπερπυκνωτές νέας γενιάς να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύντομα και σε εφαρμογές της πραγματικής ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Peugeot: Προσιτή και προηγμένη ηλεκτροκίνηση για όλους
Ποιες εταιρείες κερδίζουν το στοίχημα της ηλεκτροκίνησης;
Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα: Η ταχεία φόρτιση πιο εύκολη από ποτέ

Advertisement