Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η ηλεκτροκίνηση παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα! (+video)

Ελλάδα 18:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ηλεκτροκίνηση παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα! (+video)

ΝΕΑ

Οι εταιρείες που κατασκευάζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και προβλημάτων που δημιουργούν στον πλανήτη.

Advertisement
Advertisement

Στη μελέτη της «Recharge for Rights», η Διεθνής Αμνηστία αξιολόγησε τους 13 κορυφαίους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων όσον αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά: καμία εταιρεία δεν μπόρεσε να αποδείξει ολοκληρωμένα πώς ελαχιστοποιεί κινδύνους όπως η εκμετάλλευση, η περιβαλλοντική ζημία και η βλάβη της υγείας κατά την προμήθεια πρώτων υλών.

Η εξόρυξη κοβαλτίου είναι ιδιαίτερα προβληματική, συχνά υπό αμφισβητήσιμες συνθήκες, ιδίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Advertisement
Advertisement

Η κατάταξη αξιολογεί τις εταιρείες με βάση τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως οι κατευθυντήριες αρχές του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα κριτήρια περιλαμβάνουν την πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αξιολόγηση των κινδύνων και τη διαφάνεια.

Η Mercedes σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία με 51 από τους 90 δυνατούς βαθμούς, ενώ η BYD, ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή ηλεκτρονικών αυτοκινήτων, κατέλαβε την τελευταία θέση με μόλις 11 βαθμούς.

Advertisement

Γερμανοί κατασκευαστές όπως η Mercedes, η BMW και η VW σημείωσαν συγκριτικά καλή βαθμολογία, αλλά ακόμη και αυτοί δεν ξεπέρασαν τη μετριότητα.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά δεσμευτικές νομικές ρυθμίσεις, καθώς τα εθελοντικά μέτρα της βιομηχανίας είναι ανεπαρκή.

Advertisement

Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Γερμανίας, Julia Duchrow, τονίζει ότι οι αγοραστές δίνουν όλο και μεγαλύτερη σημασία στους κατασκευαστές που είναι υπεύθυνοι όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι εταιρείες πρέπει να υποβάλλουν διαφανείς εκθέσεις, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Η έκθεση δείχνει ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος.

Advertisement

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις, ιδίως τη Γερμανία, να εφαρμόσουν με συνέπεια το νόμο για την αλυσίδα εφοδιασμού, προκειμένου να διασφαλιστούν δίκαιες συνθήκες κατά την προμήθεια πρώτων υλών.