Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η ιδέα άτακτου Brexit προκαλεί σοκ σε εξαγωγές και παραγωγή αυτοκινήτων!

Ελλάδα 0:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η ιδέα άτακτου Brexit προκαλεί σοκ σε εξαγωγές και παραγωγή αυτοκινήτων!

ΝΕΑ

Η ιδέα άτακτου Brexit προκαλεί σοκ σε εξαγωγές και παραγωγή αυτοκινήτων!

ΝΕΑ

Σε περίπτωση άτακτου Brexit ο κλάδος του αυτοκινήτου θα επιστρέψει στη δεκαετία του ‘80

Advertisement
Advertisement

Νέα πτώση 14% σημείωσε η παραγωγή αυτοκινήτων στη Βρετανία η οποία συνεχίζεται για 10ο μήνα εξαιτίας της ανασφάλειας που έχει προκαλέσει το Brexit.

Όπως μάλιστα ανακοίνωσε η Ένωση Κατασκευαστών ο κλάδος υποφέρει τα μέγιστα ήδη και υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημιές σε περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Advertisement
Advertisement

Παράλληλα οι εξαγωγές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν τέσσερα από τα πέντε αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν στη Βρετανία, μειώθηκαν κατά 13%.

Η Ένωση Κατασκευαστών εκτιμά πως φέτος η προβλεπόμενη παραγωγή θα ανέλθει σε μόλις 1,36 εκατ. μονάδες έναντι 1,52 εκατ. οχήματα το 2018 μόνο σε περίπτωση που επέλθει Brexit με συμφωνία.

«Μόλις πριν από λίγα χρόνια, η βιομηχανία ήταν σε καλό δρόμο για την παραγωγή 2 εκατομμυρίων αυτοκινήτων μέχρι το 2020 – ένας στόχος τώρα αδύνατος εξαιτίας του Brexit. Όλα τα μέρη πρέπει να βρουν επειγόντως συμβιβασμό, ώστε να μπορέσουμε να επιδιορθώσουμε τις ζημιές ώστε να αντεπεξέλθουμε στις τεχνολογικές προκλήσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της παγκόσμιας βιομηχανίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Mike Hawes.

Advertisement

Σε περίπτωση πάντως άτακτου Brexit οι αναλυτές εκτιμούν πως η επιπλέον φορολόγηση των αυτοκινήτων θα επιφέρει μείωση των εξαγωγών σε ποσοστό 30% γεγονός που θα επιστρέψει την αγορά στις δυναμικότητες της δεκαετία του ’80 με λίγο πάνω από 1 εκατ. οχήματα.

Advertisement

Πολιτικό αδιέξοδο

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξασφάλισε μια καθυστέρηση στο Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, δίνοντάς της περισσότερο χρόνο να προσπαθήσει να σπάσει ένα αδιέξοδο στο κοινοβούλιο σχετικά με τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ ταξίδεψε πρόσφατα στην Ιαπωνία προσπαθώντας να πείσει την ιαπωνική κυβέρνηση αλλά και τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ότι το Λονδίνο είναι αποφασισμένο να αποφύγει μια διαπραγμάτευση με το Brexit.

Advertisement

Η Nissan, η Toyota και η Honda είναι μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών που κατασκευάζουν αυτοκίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τα Mini και Rolls-Royce του BMW Group, τη Bentley του Volkswagen Group, την Jaguar Land Rover της Tata και τη μονάδα Vauxhall που ανήκει στον όμιλο PSA.