Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Honda θα «διαβάζει» τον εγκέφαλο των οδηγών

Ελλάδα 2:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Honda θα «διαβάζει» τον εγκέφαλο των οδηγών

ΝΕΑ

Η Honda θα «διαβάζει» τον εγκέφαλο των οδηγών

ΝΕΑ

Αποφασισμένη να μειώσει τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων, η Honda εξελίσσει μια προηγμένη τεχνολογία που διαβάζει πότε ο οδηγός είναι κουρασμένος και τον τροφοδοτεί μέσω ακουστικών και σωματικών ερεθισμάτων.

Advertisement
Advertisement

Μεγάλα είναι τα ποσά που επενδύουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανά τον κόσμο ώστε να καταστήσουν την μελλοντική κινητικότητα πιο ασφαλή για τους οδηγούς, τους επιβάτες και τους περαστικούς. Μία από αυτές και η Honda που προσβλέπει στη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων όπου εμπλέκονται τα οχήματά της κατά 50% έως και το 2030.

Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει μια νέα καινοτόμος τεχνολογία, η οποία αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης (AI) με στόχο τη συνεχεία εποπτεία τόσο του οδηγού όσο και των εκάστοτε συνθηκών στον δρόμο.

Η Honda αξιοποιεί την τεχνολογία Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (Functional Magnetic Resonance Imaging – fMRI) για την απεικόνιση των περιοχών του εγκεφάλου οι οποίες ενεργοποιούνται σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Με αυτό τον τρόπο η ιαπωνική εταιρεία καθιστά εφικτή τη «διάγνωση» του εγκεφάλου του οδηγού, την ανάλυση των ριψοκίνδυνων συμπεριφορών, αλλά και την εξαγωγή πολύτιμων δεδομένων για τις αιτίες λήψης εσφαλμένων οδηγικών αποφάσεων.

Advertisement
Advertisement

Υπό την ονομασία “Intelligent Driver-Asisstive Technology”, το σύστημα χρησιμοποιεί τους αισθητήρες και τις κάμερες της σουίτας τεχνολογιών υποβοήθησης του οδηγού (ADAS) παρακολουθώντας σε πρώτο στάδιο τον οδηγό και τον δρόμο. Στη συνέχεια επιχειρεί να εντοπίσει τα οδηγικά ρίσκα και να καθορίσει, σε πραγματικό χρόνο, την ιδανική συμπεριφορά του οδηγού πίσω από το τιμόνι, παρέχοντας υποβοήθηση ανάλογα με τη γνωσιακή του κατάσταση, αλλά και των οδικών συνθηκών.

Όταν ο οδηγός νιώθει κόπωση, κυριεύεται από έλλειψη προσοχής, ή ελλοχεύει κάποιος κίνδυνος για πρόκληση ατυχήματος, το σύστημα θα τον «τροφοδοτεί» με τρισδιάστατους ήχους, αλλά και τριγμούς στα καθίσματα και τις ζώνες.

Advertisement

Η Honda υποστηρίζει ότι η προηγμένη τεχνολογία ασφαλείας θα συνδράμει στην εξέλιξη της νέας γενιάς συστημάτων ADAS, με στόχο να αποτραπεί η απόσπαση της προσοχής του οδηγού.

Πρόκειται για ένα καθεστώς βιοανατροφοδότησης, στο πλαίσιο του οποίου μια ηλεκτρονική συσκευή θα επιτρέπει στον άνθρωπο που κάθεται πίσω από το τιμόνι να αντιλαμβάνεται τις εσωτερικές του λειτουργίες (π.χ. κόπωση) μέσω ακουστικών σημάτων και σωματικών ερεθισμάτων.

Advertisement

Οι διαδικασίες εξέλιξης της παραπάνω τεχνολογίας θα εντατικοποιηθούν μέχρι και το μέσα της τρέχουσας δεκαετίας, με τη χρήση της να γίνεται κατά το δεύτερο μισό. Στόχος της εταιρείας είναι να μειώσει τα ανθρώπινα οδηγικά λάθη, που οφείλονται για το 90% των τροχαίων ατυχημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο αυτόνομος εργάτης της Honda (+video)
H Κινέζα… Ken Block με βελτιωμένο Honda Civic(video)
Το Honda S2000 του μέλλοντος θα είναι ηλεκτρικό

Advertisement