Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι γιορτινές ταινίες και τα αυτοκίνητά τους

Ελλάδα 19:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι γιορτινές ταινίες και τα αυτοκίνητά τους

ΝΕΑ

Οι γιορτινές ταινίες και τα αυτοκίνητά τους

ΝΕΑ

Ας το παραδεχτούμε: Χριστούγεννα χωρίς τις αντίστοιχες ταινίες δεν γίνονται. Αν δεν θέλετε να τις δείτε εσείς οι σύζυγοι ή απλά οι σχέσεις σας θέλουν να τις δείτε μαζί. Αφού θα τις παρακολουθήσετε, “δείτε” και τα θετικά: Ζεσταίνουν τις καρδιές μας, μας συγκινούν και αν έχουν και κάποιο καλό κλασικό αυτοκίνητο ακόμα καλύτερα.

Advertisement
Advertisement

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΞ (gs@newsauto.gr)

Όλοι έχουμε τις αγαπημένες μας εορταστικές ταινίες, αλλά εδώ, στο Top 5 μας, επιλέξαμε αυτές, που έχουν και ένα αυτοκίνητο (αυτοκίνητα και δύο ημιφορτηγά) ανάμεσα στους πρωταγωνιστές τους.

Advertisement
Advertisement

ACSOldsmobile66

Το Oldsmobile 6 (1937) του γερό Parker στο “Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” (1983 A Christmas Story)

Η ταινία, που θεωρητικά εκτυλίσσετε στην Ιντιάνα της δεκαετίας του 40 (αλλά γυρίστηκε στο Κλίβελαντ), αφορά την επιθυμία ενός 9χρονου να αποκτήσει ένα αεροβόλο όπλο (Red Ryder BB), αλλά το οικογενειακό αυτοκίνητο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Advertisement

Στην πραγματική ζωή, τα Oldsmobile 6 και 8 του 1937 ήταν τα μοντέρνα οχήματα της εποχής. Η διαφήμιση της Oldsmobile προτάσσει το μέγεθος, την ανθεκτικότητα, την ισχύ και την οικονομία των δύο μοντέλων αυτοκινήτων. Πάντως ο γέρο Parker στην ταινία το βρίζει διαρκώς ακόμη και αν αυτό παραμένει αξιόπιστο. Το μοντέλο έξι είχε εξακύλινδρο κινητήρα 3.796 κ.εκ. και 95 ίππων αλλά και πολλά στοιχεία Art Deco. Τα ελαστικά είχαν τον πρώτο ρόλο και όπως ειπώθηκε στην ταινία: Ήταν στην πραγματικότητα μόνο ελαστικά με την ακαδημαϊκή έννοια, ήταν στρογγυλά και κάποτε είχαν κατασκευαστεί από καουτσούκ.”

Το 2012, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι η ταινία “Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” είναι “πολιτισμικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική” και επιλέχθηκε για να διατηρηθεί στο Εθνικό Κινηματογραφικό Μητρώο. Ας μην ξεχνάμε και το Oldsmobile.

Advertisement

FamilyTruckster1

Το Family Truckster του Clark W. Griswold στην ταινία “Χριστουγεννιάτικες διακοπές” (“Christmas Vacation” 1989)

Ξέρουμε. Δεν είναι τόσο διάσημο όσο ο μεγαλύτερος αδελφός του, το… τρομακτικά άσχημο (ή ιδιαίτερο αν θέλετε) Wagon Queen Family Truckster από την ταινία “National Lampoon’s Vacation” (ήταν Ford LTD Country Squire του 1979 με πολλές μετατροπές). Αλλά το Wagon Ford Taurus του 1988 που μετέφερε τους Griswolds στις περιπέτειες των Χριστουγέννων είναι ακόμα πιο φοβερό.

Advertisement

FamilyTruckster2

Η καλύτερη στιγμή του Taurus στην ταινία ήταν όταν ο πατέρας αποφάσισε να κόψει μόνος του το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Στο δρόμο, η ανταγωνιστική φύση του Clark βγαίνει προς τα έξω και το αυτοκίνητο πρωταγωνιστεί.

1919Dodge BrothersIt’s A Wonderful Life(1946)a

Το Dodge Brothers (1919) του George Bailey στο φιλμ “Μία υπέροχη ζωή” (“It’s A Wonderful Life” 1946)

Μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες των Χριστουγέννων όλων των εποχών, γεμάτη από ιστορικά αυτοκίνητα, όπως: Το αστυνομικό αυτοκίνητο του Burt και το Duesenberg του Sam, για παράδειγμα και πολλά άλλα. Όμως, το πιο αγαπητό από όλα είναι το Dodge Brothers με το οποίο ο πρωταγωνιστής χτυπά σε ένα δέντρο, περνά σε “άλλη διάσταση” και σκέφτεται πως θα ήταν η ζωή αν δεν είχε ποτέ γεννηθεί. Το ανοιχτό Dodge μπορούσε να ξεχαστεί, αλλά ο ρόλος του σε αυτή την μαγική ιστορία του Frank Carpra το κάνει ξεχωριστό. Το αυτοκίνητο, ήταν σε μουσείο και μετά πέρασε σε ιδιωτική συλλογή. Το Dodge μπήκε σε δημοπρασία το 2014, αλλά δεν άλλαξε τα χέρια, ίσως επειδή – όπως και η ταινία – οι ιδιοκτήτες του τελικά αποφάσισαν ότι ήταν ανεκτίμητο.

1970CheckerScrooged(1988)

Το ταξί Checker του 1970 στην ταινία “Πάρτυ φαντασμάτων” («Scrooged 1988)

Στο “Scrooged”, ο David Johansen τρομάζει τον Bill Murray όταν τον μεταφέρει με ένα ταξί Checker του 1970. Το Checker Marathon έγινε το σύμβολο της Νέας Υόρκης. Είχε το ίδιο σχήμα κατά την διάρκρια της 22χρονης παραγωγής του από το 1961-82. Το Marathon κατασκευαζόταν στο Καλαμάζου στο Μίτσιγκαν.

1970CheckerScrooged(1988)1

Ήταν ένα εργαλείο δουλειάς, όπως κάθε ταξί, ειδικά αυτά, που περιπλανιούνται στη Νέα Υόρκη. Το Checker ήταν και παραμένει υποτιμημένο και για αυτό έγινε “Scrooged” στην ομώνυμη ταινία.

GMCC3500CrewCabWidesideDuallyLethalWeapon(1987)

Το διπλοκάμπινο ημιφορτηγό του Martin Riggs GMC C-3500 στο “Φονικό όπλο” (Lethal Weapon 1987)

Ήδη βλέπουμε τα mail που λένε πως το “Φονικό όπλο” δεν είναι ταινία των Χριστουγέννων” και όμως είναι. Απλά δεν μας δίνει την ζεστή αίσθηση των γιορτινών ημερών. Εκτός αν σας αρέσουν οι δράσεις, οι εκρήξεις και τα ανοιχτά ελαφρά φορτηγά. Σε εμάς αρέσουν και για έτσι το GMC C-3500 Wideide Dual (διπλή καμπίνα με διπλούς τροχούς πίσω) του Mel Gibson μπήκε στην λίστα μας. Ήταν ένα… θηρίο με κινητήρα 7400 κ.εκ. με 522 Nm ροπής στις 1800 σ.α.λ η ροπή σε συνεργασία με το κιβώτιο ταχυτήτων μπορούσε (και το είδαμε και στην ταινία) να τραβήξει σπίτι.

1988LincolnLimousineDie Hard

Αξίζει να αναφέρουμε: Την Lincoln λιμουζίνα του 1988 στο “Πολύ σκληρός για να πεθάνει” (Die Hard 1988)

Ναι και το “Die Hard” δεν είναι γιορτινή ταινία με την στενή έννοια αλλά είναι αγαπημένη και η μαύρη Lincoln 1988 που μεταφέρει τον Bruce Willis από το LAX στο Nakatomi Plaza έγινε cult όχημα. Η λιμουζίνα και ο οδηγός της, Argyle, έγιναν ήρωες.

1969ChevyImpalaBad Santa(2003)

Αξίζει να αναφέρουμε: Το Chevy Impala του Willie στο: Ο Άι Βασίλης είναι… λέρα (“Bad Santa” 2003)

Το Chevrolet Impala του 1969, που ο Billy Bob Thornton οδηγεί στο “Bad Santa” έχει κάτι που μας κάνει να το συμπαθήσουμε. Ρωτάτε τι είναι αυτό; Ας πούμε απλώς ότι το καλύτερο χαρακτηριστικό του αυτοκινήτου (τουλάχιστον στην ταινία) είναι οι χώροι του.

Και μία Ελληνική ταινία

Episkeptes

Το Mitsubishi L200 (τρίτη γενιά) στην ταινία μικρού μήκους “Επισκέπτες” 2015

Ταινία έξι λεπτών του Θοδωρή Παπαδουλάκη για τα Χριστούγεννα η οποία μας μεταφέρει στη βραδιά των Χριστουγέννων και δείχνει πως ένας παππούς και μαι γιαγιά καταλήγουν στο εορταστικό δείπνο με μια οικογένεια προσφύγων. Το L200 είναι αυτό που μεταφέρει τους πρόσφυγες και έχει τον δικό του ρόλο στην ιστορία.