Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Γερμανία καταπολέμα τη χρήση smarthone στο τιμόνι

Ελλάδα 16:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Γερμανία καταπολέμα τη χρήση smarthone στο τιμόνι

ΝΕΑ

Η Γερμανία καταπολέμα τη χρήση smarthone στο τιμόνι

ΝΕΑ

Ήδη από το 2019 υπάρχουν κάμερες καταγραφής των οδηγών που χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο -εν ώρα οδήγησης- και σε άλλες χώρες.

Advertisement
Advertisement

Μεταξύ αυτών η Αυστραλία και η Ολλανδία που έχουν ήδη εστιάσει στο πρόβλημα.

Στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου θα λειτουργήσουν πιλοτικά οι πρώτες εξειδικευμένες κάμερες επί γερμανικού εδάφους, ειδικά προσανατολισμένες στο να εντοπίζουν οδηγούς με το smarthone στο χέρι. Αυτές είναι τοποθετημένες πιο ψηλά σε σχέση με αυτές που καταγράφουν παραβάσεις ταχύτητας και θα διαθέτουν τεχνητή νοημοσύνη ώστε να μην αποθηκεύουν τις φωτογραφίες των οδηγών που δεν παρανομούν. Οι κάμερες αυτές θα μπουν σε λειτουργία από 1η Ιουνίου στο κρατίδιο με πρωτεύουσα την πόλη Μάιντς και πληθυσμό 4 εκ. πολιτών.

Advertisement
Advertisement

Αργότερα η υπηρεσία της αστυνομίας θα επεκταθεί και σε άλλα κρατίδια της Γερμανίας, καθώς εκτιμάται πως, κάθε χρόνο συνολικά 1.001 ατυχήματα προκαλούνται από την απόσπαση προσοχής του οδηγού εξαιτίας της χρήσης κινητού τηλεφώνου. Στις πόλεις πάντως της Γερμανίας, που λειτουργεί πιλοτικά αυτό το σύστημα, τα πρόστιμα δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά (100 ευρώ), ενώ σε άλλες χώρες είναι κάπως πιο… τσουχτερά (Ολλανδία 240 ευρώ, Ν. Ουαλία 229 ευρώ).

Ο κανόνας είναι συγκεκριμένος και αφορά την οποιαδήποτε χρήση του smartphone (κράτημα με το χέρι) όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει. Σκοπός βέβαια δεν είναι να συγκεντρωθούν χρήματα, αλλά να εκμηδενιστούν τα ατυχήματα που σχετίζονται με την απόσπαση προσοχής. Πριν από μερικά χρόνια στη χώρα μας, είδαμε να καταργούνται οι διαφημιστικές πινακίδες στις κεντρικές οδικές αρτηρίες για τον ίδιο λόγο. Πλέον ο κίνδυνος δεν βρίσκεται έξω από το αυτοκίνητο αλλά μέσα σε αυτό, και σύντομα θα έχουμε και στην Ελλάδα έναν αντίστοιχο έλεγχο όπως αυτόν στη Γερμανία.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τέλος τα «παραθυράκια» και οι εξαιρέσεις στον Δακτύλιο!
Υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία η Οδική Παιδεία;
ΕΕ: Αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων – Τι γίνεται στην Ελλάδα