Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η φιλοξενία στο Mundial του ’74 είχε «άρωμα» Mercedes

Ελλάδα 12:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η φιλοξενία στο Mundial του ’74 είχε «άρωμα» Mercedes

ΝΕΑ

Η φιλοξενία στο Mundial του ’74 είχε «άρωμα» Mercedes

ΝΕΑ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου που αρχίζει σε λίγες μέρες, δίνει την ευκαιρία στη Mercedes να μας θυμίζει το δικό της ρόλο στη διοργάνωση του 1974, που είχε γίνει στην πατρίδα της.

Advertisement
Advertisement

Tα 16 λεωφορεία Mercedes O 302 που χρησιμοποιήθηκαν σε όλη τη Δυτική Γερμανία, τότε που οι Γερμανίες ήταν δύο, είχαν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Κάθε μία από τις ομάδες είχε το «δικό της» λεωφορείο, το οποίο είχε τα αντίστοιχα χρώματα και έγραφε το όνομα της χώρας με μεγάλα γράμματα στα πλάγια. Το λογότυπο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974 «WM74» είναι σε περίοπτη θέση στο πίσω παρμπρίζ και στις πλευρές του Ο 302. Καθώς μιλάμε για το 1974, τότε που οι ποδοσφαιριστές δεν είχαν το σημερινό προφίλ, στον εξοπλισμό των λεωφορείων συναντάμε κάποια «παράδοξα.

Advertisement
Advertisement

Όλα τα καθίσματα είχαν… σταχτοδοχείο, μια και το κάπνισμα, εκτός του ότι επιτρεπόταν σε κλειστούς χώρους, δεν ήταν απαγορευμένη ενέργεια για τους αθλητές. Εκτός αυτού, για τους επιβάτες υπήρχε και παγωμένη μπύρα που έφτανε από το βαρέλι που υπήρχε στο χώρο αποσκευών, στο ποτήρι των αθλητών και των προπονητών, μέσω της ειδικής βρύσης- που έδινε και έλεγχο για την ποσότητα του αφρού για να ικανοποιεί κάθε γούστο!

Το O 302 είναι μοντέλο του 1965 αλλά από τη Mercedes-Benz, οι αναβαθμίσεις για τη συγκεκριμένη περίσταση, περιελάμβαναν ακόμα και σύστημα κλιματισμού «Thermo King» που για τα δεδομένα της εποχής, ήταν ιδιαίτερα σπάνια περίπτωση. Το Ο 302, από το 1971 και μετά, είχε αερανάρτηση και 6κύλινδρο κινητήρα 240 ίππων.

Advertisement

Δεν μπορούμε να ξέρουμε κατά πόσο τα Ο 302 έφεραν γούρι στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Δυτικής Γερμανίας, το οποίο κατέκτησε το τρόπαιο για δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού, κερδίζοντας την εθνική Ολλανδίας με 2-1. Αξίζει να σημειωθεί πως τα 16 λεωφορεία συνέχισαν να προσφέρουν μεταφορικές υπηρεσίες μετά το τέλος του Mundial του 1974 για αρκετά χρόνια, βαμμένα στα χρώματα της ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Σήμερα, διατηρείται μόνο ένα το οποίο μπορεί να το δει κανείς από κοντά στο μουσείο της Mercedes στη Στουτγάρδη.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
H Mercedes-AMG One πέτυχε νέο ρεκόρ στο Nurburgring (+video)
Πόσο πωλείται η Mercedes-AMG GT 63 S E του «King Roger»;
EICMA 2022: Εντός έδρας παρουσία για Piaggio-Vespa (+video)