Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι εργατικοί Κινέζοι σώζουν τους… τεμπέληδες Αμερικάνους (+video)

Ελλάδα 22:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι εργατικοί Κινέζοι σώζουν τους… τεμπέληδες Αμερικάνους (+video)

ΝΕΑ

Οι εργατικοί Κινέζοι σώζουν τους… τεμπέληδες Αμερικάνους (+video)

ΝΕΑ

Έγινε και αυτό: Οι Αμερικανοί εισάγουν Κινέζους μηχανικούς και εργάτες γιατί είναι πιο παραγωγικοί και βγάζουν περισσότερη δουλειά.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί να είναι η πιο ισχυρή οικονομία στον κόσμο, όμως το εργατικό δυναμικό της δεν είναι και το πρότυπο παραγωγικότητας. Οι Αμερικάνοι έχουν τους δικούς τους ρυθμούς και τις ανάλογες μισθολογικές απαιτήσεις, κάτι που πολλές φορές δεν είναι ανεκτό από τις εταιρίες που εργάζονται.

Ιδίως αν αυτή η εταιρία είναι η Tesla η οποία φημίζεται για τις απόψεις του ιδρυτή της περί… “ξεζουμίσματος” του εργατικού δυναμικού της, όντας σε διαρκή κόντρα με τα συνδικάτα των εργαζομένων σε αυτήν.

Η νέα μέθοδος που θέλει να εφαρμόσει η Tesla είναι ακόμα πιο χαρακτηριστική. Όπως ανακοινώθηκε θα φέρει περίπου 200 μηχανικούς και εξειδικευμένους τεχνίτες από το εργοστάσιό της στην Σανγκάη στο αντίστοιχο που έχει στην Καλιφόρνια.

Advertisement
Advertisement

Στόχος είναι να δείξουν οι Κινέζοι πως γίνεται η δουλειά, και πως κατάφεραν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να μειώσουν τον χρόνο παράδοσης από μία έως τέσσερις εβδομάδες, όταν στις αρχές του 2022 ήταν πάνω από 22 εβδομάδες.

Στις ΗΠΑ οι παραδόσεις ενός Model Y έχουν ορίζοντα αυτή την στιγμή την επόμενη άνοιξη. Και οι Κινέζοι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες, εφαρμόζοντας πρακτικές που κρίθηκαν αποτελεσματικές στο εργοστάσιο στην Σανγκάη.

Advertisement

Η Tesla παρέδωσε 343.830 αυτοκίνητα το τρίτο τρίμηνο του 2022, μία αύξηση 35% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο. Και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται στην μεγιστοποίηση της παραγωγής στο εργοστάσιο της Κίνας, το οποίο κατάφερε να λύσει τα θέματα εφοδιασμού αλλά και να απαλλαγεί από την ιστορία της πανδημίας.

Η Tesla είχε σκοπό να πουλήσει 50% περισσότερα αυτοκίνητα μέσα στο 2022, δηλαδή περίπου 1,4 εκατ. μονάδες. Κάτι που έτσι όπως έχουν τα πράγματα μοιάζει απίθανο, εκτός αν οι 200 Κινέζοι κάνουν “θαύματα” στην Αμερική.

Advertisement

Πάντως ο Musk ασκεί έντονη πίεση στους υφιστάμενούς του στο να επιτευχθούν οι στόχοι. Μένει να δούμε αν η κινέζικη συνταγή των ασφυκτικών εργασιακών συνθηκών και της πλήρους υποταγής στην εταιρία θα περάσει και στους Αμερικανούς, ή αν θα υπάρξουν αντιδράσεις για αυτά τα νέα ήθη.

Η ιστορία πάντως θυμίζει έντονα το ντοκιμαντέρ του Netflix “American Factory” το οποίο πήρε το Όσκαρ το 2020 και δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την χαοτική διαφορά αντίληψης μεταξύ Κινέζων και Αμερικανών σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και την παραγωγική διαδικασία.

Μην το χάσετε αν κάποια στιγμή πέσει στην αντίληψή σας, θα καταλάβετε πολλά για το πως οι Κινέζοι αναπόφευκτα θα κυριαρχήσουν σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δείτε τα απίστευτα γκάζια του φορτηγού της Tesla! (+video)
Δικηγόροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για Tesla
Γιατί καθυστερεί η αυτόνομη οδήγηση της Tesla;