Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι Έλληνες το 2024 θα πάρουν καινούργιο αυτοκίνητο

Ελλάδα 5:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι Έλληνες το 2024 θα πάρουν καινούργιο αυτοκίνητο

ΝΕΑ

Οι Έλληνες το 2024 θα πάρουν καινούργιο αυτοκίνητο

ΝΕΑ

Με το δεξί και κάτι παραπάνω, ξεκίνησαν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ελλάδα το 2024, δείχνοντας οτι ο Έλληνας θα προσπαθήσει  να αλλάξει το παλιό αυτοκίνητό του….

Advertisement
Advertisement

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η αγορά των καινούργιων αυτοκινήτων το 2023, συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές. Τα επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν άγγιξαν τις 134.484 μονάδες όταν το 2022, οι αντίστοιχες πωλήσεις ήταν 105.283 μονάδες.

Το ερωτηματικό για το πώς θα πάει η αγορά τη χρονιά που διανύουμε υπάρχει, ωστόσο οι επαγγελματίες του κλάδου είναι αισιόδοξοι, θεωρώντας πως οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν κατα πολύ αυτές της περασμένης χρονιάς. Όπως φαίνεται, από την αρχή του έτους μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου, η αγορά ξεκίνησε με το δεξί, διπλασιάζοντας τις πωλήσεις συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Newsauto, από την 1 Ιανουαρίου έως και τις 17 του ίδιου μήνα, οι πωλήσεις έχουν φτάσει τις 5.149 μονάδες, με το μέσο όρο ταξινομήσεων ανά εργάσιμη ημέρα να είναι 429 αυτοκίνητα. Συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, η ποσοστιαία άνοδος αγγίζει το 55,9%, που μεταφράζεται σε 1.847 αυτοκίνητα περισσότερα.

Πάνω από 140.000 και μεγάλη έκθεση αυτοκινήτου

Advertisement
Advertisement

Κύκλοι της αγοράς εκτιμάνε οτι οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν τις 140.000 στα επιβατικά (εκτός τα επαγγελματικά), με τους πιο αισιόδοξους να αναφέρουν ακόμα και 160.000 αυτοκίνητα, εφόσον η τουριστική σεζόν πάει στα επίπεδα ρεκόρ, όπως εκτιμάται…

Σημειώστε πως φέτος αναμένει και η χώρα μας… σωρεία νέων μοντέλων, ενώ μετά από αρκετά χρόνια -στα τέλη Οκτωβρίου- θα γίνει η μεγάλη κεντρική έκθεση του κλάδου στην Αττική (έκθεση αυτοκινήτου), η οποία αναμφίβολα είχε λείψει από αγορά και κοινό και θα τονώσει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον.

Οι παραδόσεις είναι ξεκάθαρα περισσότερες. Οι διελεύσεις στις εκθέσεις, όπως και οι επισκέψεις σε αυτοκινητικά sites όπως στο newsauto.gr που έχουμε τα στοιχεία και είναι και ο leader της σχετικής ενημέρωσης,  – δείχνουν ξεκάθαρα την τάση, καθώς και αυτές είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Αναμφίβολα ο ιδιαίτερα παλαιός στόλος στη χώρα μας και η ανάγκη απόκτηση νέου αυτοκινήτου, είναι το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της ραγδαίας αύξησης. Στην εξίσωση αυτή να προσθέσουμε και τις τιμές που έχουν αρχίσει να πέφτουν σε αυτοκίνητα που απευθύνονται σε μεγάλο αγοραστικό κοινό, οπότε όλα τα παραπάνω οδηγούν σε αύξηση των πωλήσεων.

Advertisement

Αναλύοντας ακόμα περισσότερο τις ταξινομήσεις, διαπιστώνουμε πως οι ιδιωτικές πωλήσεις είναι αυξημένες κατά 33%, ενώ αντίστοιχα οι λεγόμενες εταιρικές έχουν άνοδο συγκριτικά με το 2023 κατά 99,1%. Σημειώστε δε, πως ένα μεγάλο ποσοστό των λεγόμενων εταιρικών πωλήσεων (leasing δηλαδή) συμπεριφέρεται ως λιανική, αφού είναι ιδιώτες ελεύθεροι επαγγελματίες που επιλέγουν αυτό τον τρόπο απόκτησης. Οπότε η λεγόμενη -παραδοσιακά- λιανική τάση είναι σαφώς πιο έντονη απο οτι δείχνουν τα νούμερα!

Υπάρχει στοκ αυτοκινήτων

Advertisement

Η εκτίμηση είναι πως η αγορά θα πάει ακόμα καλύτερα, ενώ δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τις παραδόσεις και τους χρόνους, όπως ξέραμε τουλάχιστον τα δύο προηγούμενα έτη.  Οι περισσότερες εισαγωγικές εταιρείες διαθέτουν επάρκεια στοκ αυτοκινήτων ενώ έχουν κάνει και τις απαραίτητες κινήσεις αναφορικά με τις παραγγελίες που είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν ακόμα και τους πλέον απαιτητικούς πελάτες

Σημειώστε πως αναμενουμε και την αντίδραση της αγοράς στους νέους… παίκτες που μπαίνουν στην Ελλάδα, όπως η MG που θα έχει έναν γεμάτο 12μηνο το 2024, η οποία έχει κάνει ένα ιδιαίτερα δυναμικό ξεκίνημα, η SERES οι πωλήσεις της οποία ξεκινάνε μέσα στο μήνα με την κάθετη μονάδα να είναι ήδη έτοιμη, αλλά και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που μέσα στο 2024 θα ξεκινήσουν την δραστηριότητα στην Ελλάδα…

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χρονιά λοιπόν, ξεκίνησε για την αγορά αυτοκινήτου. Θα την παρακολουθήσουμε μαζί, καταγράφοντας τα πάντα, όπως κάνει το newsauto εδώ και 14 χρόνια, όντας το πλέον δημοφιλές μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο, τη μοτοσικλέτα και την Mobility, στην Ελλάδα!

Μείνετε συντονισμένοι!

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στην Ελλάδα ακόμα μία Κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία
Επιτυχημένη η είσοδος της MG στην ελληνική αγορά!
Πόσο θα κοστίζει το SERES 5 στην Ελλάδα και πού θα πωλείται;