Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Ελλάδα έχει τον πιο γηρασμένο στόλο φορτηγών και λεωφορείων στην ΕΕ

Ελλάδα 17:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Ελλάδα έχει τον πιο γηρασμένο στόλο φορτηγών και λεωφορείων στην ΕΕ

ΝΕΑ

Η Ελλάδα έχει τον πιο γηρασμένο στόλο φορτηγών και λεωφορείων στην ΕΕ

ΝΕΑ

Ο ελληνικός στόλος αυτοκινήτων έχει μέση ηλικία 16 έτη όταν ο αντίστοιχος αριθμός στα υπόλοιπα κράτη-μέλη κυμαίνεται σε 11,5 έτη.

Advertisement
Advertisement

Τραγικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων για την Ελλάδα καθώς όπως αποδείχθηκε η χώρα μας διαθέτει τον γηραιότερο στόλο ελαφρών και βαρέων φορτηγών και λεωφορείων στην ΕΕ ενώ και στα αυτοκίνητα τα πράγματα δεν καταγράφονται καλύτερα.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ACEA η Ελλάδα διαθέτει τον τέταρτο πιο γηρασμένο στόλο αυτοκινήτων στην ΕΕ μέσο όρο ηλικίας τα 16 έτη τη στιγμή που ο αντίστοιχο αριθμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυμαίνεται σε 11,5 έτη!

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο η Λιθουανία κατέχει την πρώτη θέση με τον πιο παλαιό στόλο αυτοκινήτων με την μέση ηλικία του στόλου των οχημάτων της να κυμαίνεται σε 16,8 έτη και ακολουθεί η Εσθονία με 16,7 έτη και η Ρουμανία με 16,5 έτη.

Μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Τσεχία με 14,9 έτη, η Κροατία με 14,6 έτη, η Λετονία με 14 έτη, η Ουγγαρία με 13,5 έτη, η Πορτογαλία με 12,8 έτη και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η Ισπανία με 12,7 έτη.

Αντίθετα το Λουξεμβούργο κατέχει το νεότερο σε ηλικία στόλο οχημάτων με μέση ηλικία τα 6,5 έτη και ακολουθούν η Αυστρία με 8,3 έτη, η Ιρλανδία με 8,4 έτη, η Δανία με 8,8 έτη, το Βέλγιο με 9,1 έτη και η Γερμανία με 9,6 έτη.

Advertisement

Στα υπόλοιπα κράτη μέλη η μέση ηλικία του στόλο των οχημάτων τους έχει διψήφιο αριθμό.

Επίσης στη Ελβετία και στη Βρετανία η μέση ηλικία του στόλου των οχημάτων κυμαίνεται σε 8,6 και 8 έτη αντίστοιχα.

Advertisement

Στα ελαφρά φορτηγά η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην ΕΕ με τη μέση ηλικία του στόλου των οχημάτων της να ανέρχεται σε 19,5 έτη! Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ρουμανία με 16,3 έτη και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Εσθονία με 15,5 έτη.

Αντίθετα Αυστρία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο έχουν το νεότερο στόλο ελαφρών φορτηγών με την μέση ηλικία τους να κυμαίνεται σε 6,2 έτη και ακολουθεί η Σουηδία με 8,4 έτη και το Βέλγιο με 8,6 έτη.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε επίσης η Ελλάδα και στα βαριά φορτηγά καθώς η μέση ηλικία του στόλου των οχημάτων της αγγίζει τα 21,2 έτη!

Advertisement

Στην δεύτερη θέση ακολουθεί η Εσθονία με 18 έτη και την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Τσεχία με 17,2 έτη.

Αντίθετα το νεότερο στόλο φορτηγών διαθέτει η Αυστρία με μέση ηλικία 6,4 έτη και ακολουθεί το Λουξεμβούργο με 6,7 έτη και η Γαλλία με 9,3 έτη.

Τον γηραιότερο στόλο λεωφορείων σε όλη την ΕΕ διαθέτει η Ελλάδα με την μέση ηλικία των οχημάτων να ανέρχεται σε 19,9 έτη! Στη συνέχει ακολουθούν η Πολωνία με 15,6 έτη και η Πορτογαλία με 15,1 έτη.

Αντίθετα η Αυστρία διαθέτει το νεότερο στόλο λεωφορείων με την μέση ηλικία τους να κυμαίνεται σε μόλις 4,8 έτη και ακολουθεί το Λουξεμβούργο με 5,2 έτη και η Σουηδία με 6,6 έτη.

Εκτός των παραπάνω στην Ελλάδα το 2019 στον σύνολο του αυτοκινήτων που πουλήθηκαν το 91,1% κινούνταν με κινητήρες βενζίνης, το 8,1% με κινητήρες diesel τη στιγμή που οι αντίστοιχος μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν 52,9% και 42,3% αντίστοιχα.

Πιέσετε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση του ACEA.

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto

Φωτογραφία: Eurokinisi

Διαβάστε επίσης:

Γηρασμένα και με πολλά χλμ. τα μεταχειρισμένα ΙΧ της Ελλάδας

Σοκ! Νέα νοθεία στη βενζίνη με χημικά που δεν ανιχνεύονται

Αδύνατη η άρση παρακράτησης σε ΙΧ που έχει εξοφληθεί από το 2015!