Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι δωρεάν ταχυφορτιστές της Tesla στην Ευρώπη

Ελλάδα 10:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι δωρεάν ταχυφορτιστές της Tesla στην Ευρώπη

ΝΕΑ

Οι δωρεάν ταχυφορτιστές της Tesla στην Ευρώπη

ΝΕΑ

Με γρήγορους ρυθμούς αναπτύσσεται το δίκτυο σταθμών ταχείας φόρτισης της Tesla, που προσφέρει δωρεάν φόρτιση των μπαταριών του Model S. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 66 ανάλογοι σταθμοί στην Ευρώπη, παρέχοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες του αμερικάνικου ηλεκτρικού αυτοκινήτου να ταξιδεύουν στο μεγαλύτερο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ (twitter.com/bitsi74)

Η Tesla δημοσιοποίησε και το χάρτη με την κάλυψη που θα παρέχει το δίκτυο έως τα τέλη του 2015, όταν θα προστεθούν και άλλοι σταθμοί φόρτισης. Όπως μπορείτε να δείτε θα εγκατασταθούν ταχυφορτιστές σε Σερβία, Βουλγαρία και Τουρκία, όχι όμως και στην Ελλάδα, καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί το θεσμικό πλαίσιο. Η χώρα μας υστερεί σε έναν ακόμη τομέα, αυτόν της ηλεκτροκίνησης.

Οι τοποθεσίες των σταθμών ταχυφόρτισης βρίσκονται στο Google Maps και εντοπίζονται εύκολα μέσω της οθόνης στην κεντρική κονσόλα του Model S. Οι σταθμοί προσφέρουν από 4 έως 10 θέσεις αυτοκινήτων και σε αρκετούς υπάρχουν ηλιακά πάνελ που εξασφαλίζουν επιπλέον ενέργεια και ταυτόχρονα προσφέρουν σκιά. Η δυνατότητα ταχυφόρτισης είναι στάνταρ στην έκδοση με τη μεγάλη μπαταρία των 85 kWh και προαιρετική σε αυτή με την μπαταρία των 60 kWh (το Model S με τη μικρή μπαταρία των 40 kWh δεν εισάγεται στην Ευρώπη). Μέσα σε περίπου 20 λεπτά είναι εφικτή η φόρτιση των μπαταριών σε ποσοστό 50%.

Advertisement
Advertisement

Το Model S είναι ένα premium πεντάθυρο sedan, μήκους σχεδόν 5 m. Προσφέρει πλούσιους χώρους για 5 ενήλικες επιβάτες, ενώ προαιρετικά φιλοξενεί στο χώρο των αποσκευών και δύο καθίσματα με αντίθετη φορά για τη μεταφορά παιδιών. Η αυτονομία του μπορεί να αγγίξει τα 500 km, η τελική ταχύτητα να ξεπεράσει τα 200 km/h, ενώ για την επιτάχυνση 0-100 km/h χρειάζεται κάτω από 6 sec. Η sport έκδοση ονομάζεται Performance, διαθέτει τη μπαταρία των 85 kWh, ηλεκτροκινητήρα ισχύος 421 PS, φθάνει τα 100 km/h σε 4,6 sec και σε τελική ταχύτητα τα 212 km/h.

Πρόσφατα ο Elon Musk, ο 43χρονος εφευρέτης και ιδρυτής της Tesla Motors, ανακοίνωσε ότι η παραγωγή του Model X, του πολυτελούς ηλεκτρικού SUV, θα αρχίσει το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.