Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η BMW συνεργάζεται με τη Livent για εξόρυξη λιθίου

Ελλάδα 8:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η BMW συνεργάζεται με τη Livent για εξόρυξη λιθίου

ΝΕΑ

Η BMW συνεργάζεται με τη Livent για εξόρυξη λιθίου

ΝΕΑ

Ο όμιλος BMW υπέγραψε συμφωνία 285 εκατομμυρίων ευρώ με έναν ακόμη προμηθευτή λιθίου. Η αμερικανική εταιρεία Livent θα παρέχει στις μπαταρίες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας το σημαντικό ορυκτό.

Advertisement
Advertisement

Αν και η Livent εδρεύει στη Φιλαδέλφεια, παίρνει το λίθιο από αλμυρές λίμνες στην Αργεντινή, κοντά στα σύνορα με τη Βολιβία και τη Χιλή. Ο προμηθευτής θα πουλήσει απευθείας στους κατασκευαστές μπαταριών της BMW, προκειμένου η εταιρεία να παρακολουθεί στενά την παραγωγή.

Η BMW επέλεξε τη Livent, η οποία προμηθεύει επίσης την Tesla, προκειμένου να διαφοροποιήσει τη βάση των προμηθευτών της, εκτιμώντας επίσης τις πρωτοποριακές μεθόδους εξαγωγής λιθίου.

Advertisement
Advertisement

Η Livent χρησιμοποιεί μια νέα και λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον μέθοδο για να εξαγάγει το λίθιο από την άλμη της λίμνης. Οι παραδοσιακές μέθοδοι επιβάλλουν τεράστιες “λεκάνες” άλμης και το λίθιο συλλέγεται από το έδαφος. Η μέθοδος της Livent καταργεί τις μεγάλες λεκάνες.

Η εταιρεία λέει ότι αυτό μειώνει την ποσότητα γης που χρησιμοποιείται και έτσι το μεγαλύτερο μέρος της άλμης επιστρέφει στον περιβάλλοντα χώρο. Αυτό ελαχιστοποιεί τον αντίκτυπο της διαδικασίας διατηρώντας την οικολογική ισορροπία στην περιοχή ενώ χρησιμοποιεί πολύ λίγους διαλύτες και χημικά.

Πράγματι, η BMW και η BASF ανέθεσαν μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αλάσκας Anchorage και το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της εξόρυξης λιθίου στα οικοσυστήματα με σκοπό την περαιτέρω ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών της.

Advertisement

«Με την προμήθεια λιθίου από έναν δεύτερο προμηθευτή, εξασφαλίζουμε τις απαιτήσεις μας για την παραγωγή της τρέχουσας πέμπτης γενιάς κυψελών μπαταρίας», δήλωσε ο Andreas Wendt, επικεφαλής της αλυσίδας αγοράς και προμήθειας της BMW. «Ταυτόχρονα, είμαστε οι ίδιοι τεχνολογικά, γεωγραφικά και γεωπολιτικά, αλλά λιγότερο εξαρτημένοι από μεμονωμένους προμηθευτές».

Advertisement

Η άλλη πηγή λιθίου της BMW ξεκίνησε το 2019. Η προμήθεια προέρχεται από επεξεργασία σκληρών βράχων στην Αυστραλία. Αυτός ο τύπος εξόρυξης λιθίου απαιτεί μεγάλα ανοιχτά ορυχεία και έχει κατηγορηθεί για ρύπανση τόσο στο ποτάμι όσο και στην ξηρά.

Ωστόσο, το λίθιο, θα συνεχίσει να είναι ένα σημαντικό υλικό για τη BMW, η οποία αναμένει ότι οι μισές από τις πωλήσεις της θα προέρχονται από πλήρως ηλεκτρικά οχήματα έως το 2030.

Διαβάστε επίσης:
Τα μελλοντικά μοντέλα της BMW θα χρησιμοποιούν μια πλατφόρμα  
Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα η νέα BMW M5 CS;
Ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς θα οδηγεί BMW 

Advertisement