Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η άσκοπη χρήση των προβολέων ομίχλης πληρώνεται ακριβά!

Ελλάδα 13:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η άσκοπη χρήση των προβολέων ομίχλης πληρώνεται ακριβά!

ΝΕΑ

Η άσκοπη χρήση των προβολέων ομίχλης πληρώνεται ακριβά!

ΝΕΑ

Ένα από τα συνηθισμένα λάθη αρκετών οδηγών, τιμωρείται αυστηρά, βάσει του ΚΟΚ.

Advertisement
Advertisement

Πολλοί οδηγοί, ανεξαρτήτως εποχής, αλλά ιδίως τους χειμερινούς μήνες, ενεργοποιούν τους προβολείς ομίχλης. Ένα συνηθισμένο λάθος, το οποίο σε πιθανό έλεγχο της Τροχαίας, μπορεί να επιφέρει πρόστιμο και μάλιστα… διπλό!

Είναι απολύτως ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι δεν μπορούμε να ανάβουμε τους προβολείς ομίχλης κατά βούληση. Η χρήση τους είναι συγκεκριμένη και ορίζεται το άρθρο 69 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, με βάση τον ΚΟΚ, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση ομίχλης, χιονόπτωσης ή καταρρακτώδους βροχής, μόνα τους ή μαζί με τα φώτα διασταύρωσης, καθώς και σε στενούς ελικοειδείς οδούς.

Advertisement
Advertisement

Ο κίνδυνος του διπλού πρόστιμου

Εάν, λοιπόν, δεν συντρέχουν κάποιοι από τους παραπάνω λόγους και οι συνθήκες στο οδικό δίκτυο είναι ιδανικές, απαγορεύεται ρητά να χρησιμοποιούνται οι προβολείς ομίχλης, εμπρός και πίσω. Και το ύψος του προστίμου που ορίζεται από τον ΚΟΚ, ανέρχεται στα 80 ευρώ.

Δεν είναι, όμως, και το μοναδικό από το οποίο κινδυνεύουν οι οδηγοί…

Advertisement

Η σχετική διάταξη (άρθρο 69, παράγραφος 3) του ΚΟΚ, ορίζει και τις προβλεπόμενες προδιαγραφές των προβολέων ομίχλης.

Advertisement

Συγκεκριμένα, προβλέπει πως τα εμπρόσθια φώτα ομίχλης πρέπει να είναι αντιθαμβωτικά, λευκού ή ειδικής επιλογής κίτρινου χρώματος και τοποθετημένα κατά τρόπον ώστε κανένα σημείο της φωτιστικής τους επιφάνειας να βρίσκεται ψηλότερα από το ανώτατο σημείο της φωτιστικής επιφάνειας των φώτων διασταύρωσης. Επίσης, το εξωτερικό σημείο της φωτιστικής τους επιφάνειας να μην απέχει περισσότερο από 0,40 μ. από το ανώτατο σημείο της αυτής πλευράς εξωτερικό όριο του οχήματος.

ΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οδήγηση στη βροχή: Τα SOS
Η βροχή θέλει προσοχή… (video)
Πόσο κινδυνεύουμε από κεραυνούς στο αυτοκίνητο;