Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η άμαξα της στέψης του Κάρολου είναι… restomod

Ελλάδα 13:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η άμαξα της στέψης του Κάρολου είναι… restomod

ΝΕΑ

Η άμαξα της στέψης του Κάρολου είναι… restomod

ΝΕΑ

Στην αυτοκινητοβιομηχανία πέντε-έξι χρόνια είναι αρκετά για την αλλαγή ενός μοντέλου. Για την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, οι αλλαγές στην άμαξα γίνονται με πάρα πολύ πιο αργό ρυθμό.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί ο θεσμός της βασιλείας στην Αγγλία να έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα μιντιακό σίριαλ με στοιχεία σαπουνόπερας, δεν παύει όμως να είναι κάτι που αποτελεί κεντρικό στοιχείο της ιδιοσυγκρασίας των ανθρώπων της άλλοτε κραταιάς αυτοκρατορίας.

Και σήμερα η χώρα θα αποκτήσει έναν νέο βασιλιά, τον Κάρολο. Πρόκειται για μία τελετή που άργησε πάρα πολύ, καθώς η μητέρα του η Ελισάβετ, άντεξε στον θρόνο 5 δεκαετίες. Οπότε για πολλούς στην χώρα θα είναι η πρώτη φορά -ίσως και μοναδική- που θα δουν ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός.

Για την ενθρόνιση του νέου βασιλιά υπάρχει ένα αυστηρό τελετουργικό, που απασχολεί το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και αρκετούς μήνες. Και κυρίαρχο στοιχείο σε όλη αυτή την διαδικασία είναι η βασιλική άμαξα με την οποία ο Κάρολος θα μετακινηθεί κατά την διάρκεια της μεγαλόπρεπης πορείας.

Advertisement
Advertisement

Η βασική άμαξα αυτής της πορείας έρχεται από πολύ παλιά, και έχει χρησιμοποιηθεί σε κάθε αντίστοιχη τελετή από το 1830. Θυμίζει την κολοκύθα της Ντίσνεϊ, και έχει κατασκευαστεί το 1760, με μήκος 8,8 μέτρα και βάρος πάνω από 3.900 κιλά.

Όσοι βασιλείς μετακινήθηκαν με αυτήν είχαν να το λένε ότι ήταν ότι πιο άβολο και κουραστικό τους έτυχε στην ζωή τους. Ακόμα και η βασίλισα Ελισάβετ είχε δηλώσει ότι η βόλτα της ενθρόνισης ήταν απαίσια.

Advertisement

Έτσι ο Κάρολος και η Καμίλα αποφάσισαν να πάνε στο αββαείο του Γουστμίνστερ με κάτι λίγο πιο μοντέρνο και άνετο. Πρόκειται για μία νέα άμαξα, η οποία αν και θυμίζει την κλασική και μοιάζει αρκετά παλιά, είναι πολύ πιο σύγχρονη.

Κατασκευάστηκε στην Αυστραλία το 2010 και έχει μεταφερθεί στην Βρετανία από το 2014. Είναι πιο μικρή από την αρχική, με μήκος 5,5 μέτρα και πιο ελαφριά, στα 2.750 κιλά.

Advertisement

Κάτω από το ψεύτικο vintage αμάξωμά της κρύβει αρκετές βελτιώσεις έτσι ώστε να κάνει άνετη την ζωή του βασιλιά. Για παράδειγμα το πλαίσιο είναι από αλουμίνιο, έχει ηλεκτρικά παράθυρα, κλιματισμό και υδραυλική ανάρτηση. Για την κίνησή της θα υπάρχουν 8 άλογα ειδικά εκπαιδευμένα για αυτό τον σκοπό.

Πάντως για να μην χαλάσουν οι παραδόσεις, ο Κάρολος και η Βασίλισσα θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα άμαξα για την μία διαδρομή. Η επιστροφή στα ανάκτορα του Μπάκινγκχαμ θα γίνει με την παλιά. Είπαμε, οι Βρετανοί ζουν για κάτι τέτοιες στιγμές. Και κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις άμαξες του βασιλιά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιατί κρύβουν τη μοιραία Mercedes S-Class της Νταϊάνα;
Πού κρύβεται το Fiat Uno «φάντασμα» από το δυστύχημα της Νταϊάνα; (+video)
Ποιος θα αγοράσει το Ford Escort της Πριγκίπισσας Νταϊάνα;

Advertisement