Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες χαιρετίζουν τη συμφωνία ΕΕ – Νότιας Αμερικής

Ελλάδα 12:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες χαιρετίζουν τη συμφωνία ΕΕ – Νότιας Αμερικής

ΝΕΑ

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες χαιρετίζουν τη συμφωνία ΕΕ – Νότιας Αμερικής

ΝΕΑ

Υπό τις σωστές συνθήκες, υπάρχει μια πραγματική αναπτυξιακή δυναμική για την αυτοκινητοβιομηχανία της ΕΕ.

Advertisement
Advertisement

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) χαιρετίζει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur, της εμπορικής ομάδας της Νότιας Αμερικής.

Η Mercosur αποτελεί μια αγορά περίπου 270 εκατομμυρίων ανθρώπων, όπου πέρυσι πωλήθηκαν 3,3 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα.

Advertisement
Advertisement

Η ΕΕ εξήγαγε 73.000 αυτοκίνητα στην περιοχή το 2018, αντιπροσωπεύοντας το 2,2% της συνολικής αγοράς.

Αντιθέτως, περίπου 234.000 αυτοκίνητα εισήχθησαν στις αγορές της Νότιας Αμερικής από άλλες χώρες, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 8% της αγοράς.

«Υπό τις σωστές συνθήκες, υπάρχει μια πραγματική αναπτυξιακή δυναμική για την αυτοκινητοβιομηχανία της ΕΕ, δεδομένης της διάστασης της αγοράς Mercosur, τόσο ως προς τον πληθυσμό όσο και ως προς το ΑΕΠ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ACEA, Erik Jonnaert.

Advertisement

Ο ACEA πιστεύει ότι μπορούν να επωφεληθούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων τόσο στην ΕΕ όσο και στη Mercosur μέσω μειωμένων τιμολογίων, την άρση των μη δασμολογικών φραγμών και τη δημιουργία νέων συνεργιών εισαγωγής και εξαγωγής μεταξύ των δύο ομίλων.

Οι δασμολογικοί συντελεστές για μηχανοκίνητα οχήματα ανέρχονται σήμερα σε 35% στη Βραζιλία και την Αργεντινή. Επιπλέον, η βιομηχανία εξαρτημάτων αυτοκινήτων της ΕΕ θα επωφεληθεί από την προτιμησιακή πρόσβαση στους κατασκευαστές που εδρεύουν στη Mercosur.

Advertisement

Τέλος, η συμφωνία αυτή θα εξασφαλίσει ότι οι χώρες της Mercosur θα δέχονται αυτοκίνητα που έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με διεθνείς κανονισμούς των Ηνωμένων Εθνών.

Η ΕΕ εξήγαγε σχεδόν 6,1 εκατομμύρια αυτοκίνητα οχήματα το 2018, δημιουργώντας εμπορικό πλεόνασμα ύψους 84,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα μέλη της ACEA είναι παγκόσμιοι φορείς και το εμπόριο αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ανταγωνιστικότητάς τους.

«Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες των διαπραγματευτών, οι οποίοι κατάφεραν να συνάψουν μια ισορροπημένη συμφωνία. Παρά το αρνητικό κλίμα για το εμπόριο παγκοσμίως, η συμφωνία αυτή δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη να είναι φιλόδοξη και να επιτύχει τους διεθνείς εμπορικούς της στόχους.» δήλωσε ο κ. Jonnaert.

Advertisement