Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι 3 ερωτήσεις πριν αγοράσουμε αυτοκίνητο

Ελλάδα 14:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι 3 ερωτήσεις πριν αγοράσουμε αυτοκίνητο

ΝΕΑ

Οι 3 ερωτήσεις πριν αγοράσουμε αυτοκίνητο

ΝΕΑ

Η αγορά ενός νέου αυτοκινήτου είναι μια ενδιαφέρουσα διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλοί παράγοντες. Μπορούμε να την κάνουμε πιο απλή, να απαλύνουμε κάπως το άγχος και τις αμφιβολίες και να μπορέσουμε να ευχαριστηθούμε το νέο απόκτημά μας;

Advertisement
Advertisement

Θέλουμε να αποκτήσουμε ένα καινούργιο αυτοκίνητο, έτσι δεν είναι; Και πρέπει να το κάνουμε είτε επειδή δεν αγοράσαμε ακόμα κάποιο όχημα για να μας εξυπηρετεί στη μετακίνησή μας, είτε επειδή αυτό που έχουμε δεν ικανοποιεί πλέον τις μεταφορικές ανάγκες μας ή την κοινωνική εικόνα μας.

Προφανώς, η τελική επιλογή είναι μια διεργασία η οποία, συνήθως, απαιτεί πολύ χρόνο, πολλή σκέψη και αναζήτηση, πολλές ανατροπές στις σχετικές επιθυμίες μας και συχνή λογιστική πριν την οριστική απόφαση. Υπάρχει τρόπος να κάνουμε τη διαδικασία πιο εύκολη, συντομότερη και πιο ευχάριστη ως προς το αποτέλεσμα; Δηλαδή ως προς το νέο αυτοκίνητο με το οποίο θα φύγουμε, τελικά, από την αντιπροσωπεία;

Advertisement
Advertisement

Η απάντηση είναι θετική. Αυτό που χρειάζεται είναι να θέσουμε στον εαυτό μας τρεις ερωτήσεις και να είμαστε απολύτως ειλικρινείς στις αντίστοιχες απαντήσεις που θα δώσουμε. Η αλήθεια, πολλές φορές, είναι επώδυνη και πιθανόν να μην μας αφήσει να αποκτήσουμε το όχημα που θέλουμε, υποθέτοντας ότι έχουμε τα χρήματα να το πράξουμε (σε κάθε περίπτωση, πάντως, μπορούμε συνεχίσουμε να το ονειρευόμαστε). Ποιες είναι αυτές;

1. «Να αγοράσω ένα νέο mini, supermini, cabrio, SUV ή station wagon»;
Είναι μια ερώτηση που ακούμε συχνά από τους αναγνώστες τού newsauto.gr οι οποίοι μας κάνουν την τιμή να μας εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους σχετικά με τα δρώμενα της σύγχρονης αυτοκίνησης και να μας συμβουλεύονται κάθε φορά που συνομιλούμε μαζί τους.

Όπως είναι προφανές, οι παραπάνω κατηγορίες οχημάτων δεν σχετίζονται μεταξύ τους γι’ αυτό το οποίο προσφέρει έκαστο από αυτά που ανήκουν σε κάθε μία από αυτές. Η απάντηση στην ερώτηση είναι να επιλέξει κάποιος ένα μοντέλο που να ταιριάζει καλύτερα τόσο στις παρούσες όσο και στις μεσοπρόθεσμες μεταφορικές ανάγκες του.

Advertisement

Ακόμα και ένα όχημα της mini κατηγορίας δύναται να κινηθεί με ικανοποιητικό τρόπο περιαστικά ή να πραγματοποιήσουμε με αυτό ένα μακρινό ταξίδι. Συγκριτικά, ένα SUV όχημα προσφέρει περισσότερη άνεση και διαθέσιμο εσωτερικό χώρο αλλά είναι πιο απαιτητικό στον χειρισμό του εντός πόλης, ιδίως εάν κινούμαστε σχεδόν αποκλειστικά μόνο σε αστικό χώρο.

Advertisement

Συνεπώς, πρέπει να αναρωτηθούμε πόσο συχνά θα κινούμαστε εκτός πόλης, κατά πόσο συχνά θα χρειάζεται να μεταφέρουμε ογκώδη αντικείμενα ή πολυάριθμες αποσκευές ή κατά πόσο θέλουμε να οδηγούμε και να σταθμεύουμε με ευκολία εντός του άστεως.

2. «Να αγοράσω ένα καινούργιο όχημα με κινητήρα βενζίνης, πετρελαίου, υγραερίου κίνησης, φυσικού αερίου κίνησης ή ηλεκτρικό»;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από τη χρήση που πρόκειται να κάνετε στο καινούριο αυτοκίνητό σας. Εάν ο τόπος μόνιμης κατοικίας σας είναι εντός της πόλης ή σε κάποιο από τα προάστια αυτής, τότε θα πρέπει να στραφείτε σε κάποιο με κινητήρα υβριδικής διάταξης (απλής ή Plug-in Hyrid) ή σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό (εφόσον έχετε εξασφαλίσει ότι υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την εύκολη και απρόσκοπτη φόρτισή του).

Advertisement

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε διαρκώς την είσοδό σας και σε περιοχές της πόλης όπου επικρατεί κάποιο απαγορευτικό για οχήματα που διαθέτουν μόνο θερμικό κινητήρα ή κάποια νομοθετική ρύθμιση τύπου «Δακτυλίου».

Εάν μένετε σε μέρος που είναι μακριά από κάποιο κεντρικό μέρος, τότε τα οχήματα μόνο με κινητήρα εσωτερικής καύσης παραμένουν προτιμότερα, ακόμα. Σε αυτή την περίπτωση συνυπολογίστε τα χιλιόμετρα που θα διανύετε μηνιαίως ή ετησίως για την επιλογή καυσίμου με τον οποίο αυτός λειτουργεί (και πόσο εύκολο είναι έχετε πρόσβαση σε πρατήριο ανεφοδιασμού με υγραέριο κίνησης ή φυσικό αέριο κίνησης).

3. «Να πάρω το αυτοκίνητο αυτής, εκείνης ή της άλλης εταιρείας»;
Σε αυτή την ερώτηση, η απάντηση πρέπει να δίνεται κυρίως από εσάς τους ίδιους. Αυτή είναι η συμβουλή μας. Κάποιοι μπορούν να σας δώσουν πληροφορίες και να σας διευκρινίσουν λεπτομέρειες για το καινούργιο αυτοκίνητο (ή τα καινούργια οχήματα) που έχετε κατά νου να αποκτήσετε, όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγουν τρεις βασικές λεπτομέρειες.

Πρώτον, εσείς ξέρετε πόσο επιθυμείτε, πώς αισθάνεστε ή πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας να το κατέχετε και να το οδηγείτε. Δεύτερον, εσείς θα δώσετε τα χρήματα για να το αποκτήσετε αλλά και να πληρώνετε τη συντήρησή του και τις φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις προς το κράτος, στο χρονικό διάστημα που θα το έχετε. Τρίτον, εσείς έχετε την τελική ευθύνη τής όποιας επιλογής κάνετε. Άρα ας είναι αυτό που πραγματικά θέλετε και σας εξυπηρετεί πραγματικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο απόλυτος οδηγός αγοράς ενός καλού μεταχειρισμένου
Πόσο πρέπει να δουλέψει ο Έλληνας για να πάρει καινούργιο αυτοκίνητο;
Είναι τελικά τα SUV τα αγαπημένα των Ελλήνων;