ΝΕΑ

Hyundai: Σε εξέλιξη το ψηφιακό της κλειδί, έρχεται στην παραγωγή

Ελλάδα 15:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Hyundai: Σε εξέλιξη το ψηφιακό της κλειδί, έρχεται στην παραγωγή

ΝΕΑ

Hyundai: Σε εξέλιξη το ψηφιακό της κλειδί, έρχεται στην παραγωγή

ΝΕΑ

Η Hyundai Motor Group θέλει να βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα παραδοσιακά κλειδιά που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα και ανακοίνωσε την εξέλιξη του δικού της “ψηφιακού κλειδιού” που λειτουργεί μέσω smartphone.

Advertisement
Advertisement

 

O όμιλος της Hyundai, αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση πως το νέο ψηφιακό κλειδί (Digital Key) που εξελίσσει, θα μπορεί να “κατεβαίνει” στα έξυπνα κινητά των χρηστών μέσω σχετικής εφαρμογής με τον “κωδικό” να μπορεί να χρησιμοποιείται από τέσσερις διαφορετικούς χρήστες, οι οποίοι φυσικά θα έχουν και την σχετική εξουσιοδότηση από τον κάτοχο του οχήματος.

Advertisement
Advertisement

Το ψηφιακό κλειδί του κορεάτικου ομίλου αξιοποιεί την ευρέως διαδεδομένη τεχνολογία Near Field Communication (NFC) που υπάρχει στα έξυπνα κινητήρα η οποία επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ δύο συσκευών όταν αυτές βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους.

Η NFC κεραία του συστήματος θα βρίσκεται στα χερούλια του οχήματος, ενώ άλλη μία κεραία θα τοποθετείται και εντός το μοντέλου στο σημείο όπου θα μπορεί να πραγματοποιείται η ασύρματη φόρτιση του κινητού. Εκεί θα πρέπει να τοποθετείται το κινητό για να μπορεί να λειτουργήσει το όχημα.

Το ψηφιακό κλειδί φέρνει μαζί του και άλλες ευκολίες αφού θα “αναφέρει” στα συστήματα του αυτοκινήτου και τις προτιμήσεις του εκάστοτε χρήστη αναφορικά με τις ρυθμίσεις τους. Αυτές θα αποθηκεύονται και θα εφαρμόζονται αυτόματα, με την είσοδο στο αυτοκίνητο, και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη θέση των ηλεκτρικών καθρεπτών, καθισμάτων και τιμονιού και την θερμοκρασία και την ένταση του κλιματισμού.

Advertisement

Ο χρήστης του ψηφιακού κλειδιού μπορεί παράλληλα να ελέγξει απομακρυσμένα κάποιες λειτουργίες όπως το κλείδωμα και ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου, την ενεργοποίηση του συναγερμού αλλά και την εκκίνηση του κινητήρα, ενώ στο μέλλον θα ελέγχεται απομακρυσμένα και το αυτόνομο παρκάρισμα.

Η πρόσβαση στα συστήματα του αυτοκινήτου μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με τις επιθυμίες του κατόχου του οχήματος δίνοντας λιγότερες ή περισσότερες ελευθερίες στον χρήστη, όπως ο περιορισμός της μέγιστης ταχύτητας που μπορεί να αναπτύξει κάποιος ή το απομακρυσμένο άνοιγμα του πορτμπαγκάζ για να τοποθετήσει ο κούριερ το πακέτο που έχετε παραγγείλει.

Advertisement

Το ψηφιακό κλειδί προσφέρει πολύ πρακτικές λύσεις που θα είναι απαραίτητες και στα car sharing προγράμματα που ετοιμάζουν πολλοί κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο με τα κλειδιά σε φυσική μορφή να αναλαμβάνουν το ρόλο του… κομπάρσου, όταν για παράδειγμα πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητό σας για service.

Ο όμιλος της Hyundai στοχεύει στην σταδιακή χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας στα νέα οχήματα που θα παρουσιάσει με τις πρώτες εφαρμογές να ξεκινούν από φέτος, από ό,τι καταλαβαίνουμε μετά το πρώτο μισό της χρονιάς.