Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

H ZF προτείνει θέρμανση μέσω… ζώνης ασφαλείας!

Ελλάδα 23:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

H ZF προτείνει θέρμανση μέσω… ζώνης ασφαλείας!

ΝΕΑ

H ZF προτείνει θέρμανση μέσω… ζώνης ασφαλείας!

ΝΕΑ

Με απώτερο στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης ενός ηλεκτρικού οχήματος, η ZF προτείνει στις αυτοκινητοβιομηχανίες την εφαρμογή των θερμαινόμενων ζωνών ασφαλείας.

Advertisement
Advertisement

Μετά τον αερόσακο που έχουμε δει να τοποθετείται στη ζώνη ασφαλείας, έρχεται τώρα η ZF να προτείνει τη… μετατροπή τους σε πηγή θερμότητας.

Η Heat Belt (κατά το Seat Belt) όπως ονομάζεται από τη ZF, παίρνει το σχήμα μιας τυπικής ζώνης ασφαλείας η οποία όμως είναι εφοδιασμένη με ειδικές αντιστάσεις που τη θερμαίνουν και χρησιμεύει ως υποκατάστατο του συστήματος θέρμανσης του αυτοκινήτου. Με τον τρόπο αυτό, η ZF που την εμπνεύστηκε, προτείνει τον περιορισμό της χρήσης του συστήματος θέρμανσης, που ειδικά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, απορροφά περισσότερη ενέργεια.

Advertisement
Advertisement

Οι αναλύσεις που έχει κάνει εργαστηριακά η ZF, έχουν αποδείξει πως με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, η αυτονομία ενός ηλεκτρικού μοντέλου μπορεί να αυξηθεί έως και 15 τοις εκατό όταν οι θερμοκρασίες στο περιβάλλον είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Χρησιμοποιώντας περίπου 70 watt ισχύος, οι ζώνες ασφαλείας μπορούν να θερμανθούν έως και στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η ZF λέει ότι η Heat Belt δεν έχει καμία ιδιαίτερη προδιαγραφή για την εγκατάστασή της σε ένα αυτοκίνητο, κάτι που σημαίνει πως δεν χρειάζεται καμία τροποποίηση στη σχεδίαση.  συμπεριφέρεται σαν μια κανονική ζώνη ασφαλείας, που σημαίνει ότι ένα αυτοκίνητο δεν θα χρειαστεί να υποστεί καμία τροποποίηση για να τη χωρέσει.

Advertisement

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι αυτοκινητοβιομηχανίες σκοπεύουν να εφαρμόσουν αυτήν την τεχνολογία αλλά εάν υπάρχουν πραγματικά οφέλη στην απόδοση, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε κάποια εφαρμογή της, σε ορισμένα πολυτελή ηλεκτρικά μοντέλα. Αξίζει να θυμίσουμε πως το 2018, η Ford είχε προχωρήσει σε κάποιες έρευνες για ένα αντίστοιχο σύστημα και είχε καταθέσει φάκελο για να κατοχυρώσει την πατέντα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συμπέθεροι από την Άγκυρα: Τι γυρεύουν οι Τούρκοι στο Λας Βέγκας;
Ο Βαγγέλης Αρβανιτάκης υπεύθυνος αεροδυναμικής της F1 Alfa Romeo
Με το Ioniq 5 Robotaxi πάει στη φετινή CES η Hyundai (+video)