Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

H SEAT γιορτάζει τα 25 χρόνια του Martorell

Ελλάδα 16:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

H SEAT γιορτάζει τα 25 χρόνια του Martorell

ΝΕΑ

H SEAT γιορτάζει τα 25 χρόνια του Martorell

ΝΕΑ

Τα 25 χρόνια λειτουργίας του κλείνει το εργοστάσιο της SEAT στο Martorell, έχοντας ήδη κατασκευάσει 10 εκατομμύρια αυτοκίνητα από 39 διαφορετικά μοντέλα της εταιρείας.

Advertisement
Advertisement

Το εργοστάσιο της SEAT στο Μαρτορέλ εγκαινιάστηκε το 1993, μετά από 34 μήνες εργασιών και επένδυση 244,5 δισ. Ισπανικών πεσετών (1,47 δισ. ευρώ). Η ισπανική φίρμα μετέφερε την παραγωγή της από το παλιό εργοστάσιο στη Zona Franca της Βαρκελώνης, όπου η μάρκα κατασκεύαζε αυτοκίνητα από το 1953.

Με συνολική έκταση 2,8 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, σήμερα κατασκευάζονται καθημερινά στο Martorell περίπου 2.300 αυτοκίνητα, ποσοστό που αντιπροσωπεύει περίπου το 95% της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου.

Με περισσότερα από 455.000 οχήματα το 2017, η παραγωγή στο Martorell αυξήθηκε κατά 50%από το 2009, καθιστώντας το ως το εργοστάσιο που παράγει τα περισσότερα αυτοκίνητα στην Ισπανία (ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στην Ευρώπη και ο όγδοος μεγαλύτερος στον κόσμο) και η μεγαλύτερη σε όγκο εγκατάσταση στην Ευρώπη.

Advertisement
Advertisement

Martorell 640 (2)

Ο πρόεδρος της SEAT Luca de Meo επεσήμανε ότι «το Martorell είναι συνώνυμο της προόδου και της ανάπτυξης. Το εργοστάσιο είναι η ναυαρχίδα της παραγωγής μας, οπότε είμαστε πολύ ευτυχείς που γιορτάζουμε τα 25 χρόνια από την ίδρυσή του».

Το Martorell ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1993 με τη 2η γενιά Ibiza και με το Cordoba, τα οποία ήταν τα πρώτα μοντέλα από έβγαιναν από τις γραμμές παραγωγής, με ρυθμό 1.500 μονάδων ημερησίως. Μέσα σε αυτά τα 25 χρόνια σχεδόν κάθε μοντέλο της μάρκας κατασκευάστηκε στο Martorell, από το Toledo μέχρι το νέο Arona και το Inca van, το Arosa, το Altea και τις επόμενες γενιές Ibiza και Leon μεταξύ άλλων.

Advertisement

Το Martorell παράγει επίσης για άλλες μάρκες του Ομίλου Volkswagen. Από το 1995 έως το 2003 κατασκεύαζε τα Polo και Caddy, ενώ το 2011 άρχισε να παράγει το Audi Q3, το πρώτο premium αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ισπανία, το οποίο θα δώσει τη θέση του στη νέα γενιά Audi A1 το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ξέρατε ότι…

Advertisement

…η επιφάνεια του εργοστασίου στο Martorell ισοδυναμεί με 400 γήπεδα ποδοσφαίρου;
… ένα νέο αυτοκίνητο φεύγει από το εργοστάσιο κάθε 30 δευτερόλεπτα, που αντιστοιχεί σε περίπου 2.300 νέα οχήματα κάθε μέρα;
… τα πιο ευρέως κατασκευασμένα οχήματα τα τελευταία 25 χρόνια είναι το Ibiza, Leon και Cordoba;
… υπάρχουν περισσότερα από 2.000 ρομπότ στο Martorell, ποσοστό που καλύπτει περίπου το 10% όλων των βιομηχανικών ρομπότ στην Ισπανία;
… το εργοστάσιο διαθέτει το μεγαλύτερο ηλιακό σταθμό στην αυτοκινητοβιομηχανία;
… οι πρωτοβουλίες για την ενεργειακή απόδοση στο Martorell περιόρισαν την κατανάλωση περισσοτέρων από 100.000 MWh, που ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση πάνω από 10.200 ισπανικών νοικοκυριών;

Martorell 640 (1)