ΝΕΑ

H ηλεκτροκίνηση φέρνει το τέλος των sedan;

Ελλάδα 0:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H ηλεκτροκίνηση φέρνει το τέλος των sedan;

ΝΕΑ

H ηλεκτροκίνηση φέρνει το τέλος των sedan;

ΝΕΑ

Η ηλεκτροκίνηση φέρνει μεγάλες αλλαγές σε όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, και μία από αυτές είναι και η πιθανή απαξίωση της κλασικής “κούρσας”.

Advertisement
Advertisement

Οι τεράστιες αλλαγές που δρομολογούνται με αφετηρία την ηλεκτροκίνηση αλλά και την αυτόνομη οδήγηση φαίνεται ότι θα επιφέρουν και δραστικές τροποποιήσεις σε κλασικές αξίες της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η κλασική συνταγή του αυτοκινήτου τριών όγκων, το πατροπαράδοτο sedan, το οποίο αποτέλεσε την ραχοκοκαλιά των πωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο για πολλές δεκαετίες, φαίνεται ότι θα περάσει και αυτό δύσκολες ημέρες. Και μάλλον θα αποτελέσει παρελθόν, καθώς όλα έχουν μπει στην φάση της αναθεώρησης και της εύρεσης νέων προτεραιοτήτων.

Σύμφωνα με τον αρχισχεδιαστιή της Daimler, τον Gorden Wagener, η ηλεκτροκίνηση θα σκοτώσει τα κλασικά οχήματα τριών όγκων για πολλούς και διάφορους λόγους. Η αεροδυναμική είναι ο ένας λόγος. Το δεύτερο είναι η ανάγκη τοποθέτησης της μπαταρίας, κάτι το οποίο επιδρά αρνητικά στο ύψος του οχήματος.

Advertisement
Advertisement

Όπως λέει ο Wagener, αυτός είναι και ο λόγος που ακολουθούν αυτή την σχεδιαστική φόρμα στη νέα γενιά EQ, με τα αμαξώματα να δείχνουν επιμηκυμένα. Η ηλεκτροκίνηση θα αλλάξει τις αναλογίες στα μεγάλα αυτοκίνητα, ώστε να μην δείχνουν όλα ίδια.

Με την ηλεκτροκίνηση υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα. Η μάσκα με την γρίλια, ένα βασικό σχεδιαστικό στοιχείο της ταυτότητας ενός αυτοκινήτου, δεν θα υπάρχει πια. Τα οχήματα γίνονται χωρίς “πρόσωπο”, ανώνυμα. Μοιάζουν με σούπερ υπολογιστές σε τροχούς, λέει ο Wagener και όχι με ένα επιθετικό και δυναμικό ζώο.

Advertisement

Πάντως, σύμφωνα με τον σχεδιαστή της Daimler, θα υπάρχει πάντα ανάγκη για πιο “ανθρώπινα” σχήματα, με τα οποία ο καταναλωτής θα ταυτίζεται και θα αναγνωρίζει την προσωπικότητά του.

Advertisement

Οι αλλαγές όμως θα είναι σημαντικές και θα σπρώξουν τα πράγματα προς εντελώς νέες κατευθύνσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τα κλασικά sedan. Kάτι για το οποίο ο Wagener μάλλον δεν ανησυχεί, καθώς όπως δηλώνει δεν πρόκειται να θρηνήσει για τον χαμό των αυτοκινήτων τριών όγκων. Η ηλεκτροκίνηση, υποστηρίζει, είναι μία μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουν τα πράγματα. Και η αλλαγή είναι πάντα καλό πράγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι πέντε πρεμιέρες της Mercedes στο Μόναχο σε 60 sec (video)
Η Mercedes-AMG ετοιμάζει ηλεκτρικό «τέρας»
Επίσημο: Mercedes-AMG EQS 53 4Matic+ με 1.020 Nm! (+video)