Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

H Gordon Murray Automotive παρουσίασε δύο εντυπωσιακά supercars

Ελλάδα 6:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ
        string(87) "H Gordon Murray Automotive παρουσίασε δύο εντυπωσιακά supercars"
    

H Gordon Murray Automotive παρουσίασε δύο εντυπωσιακά supercars

ΝΕΑ

Οι άνθρωποι της Gordon Murray Automotive (GMA) δημιούργησαν τα Le Mans GTR και S1 LM για ξεχωριστούς πελάτες τους.

Advertisement
Advertisement

Ο Γκόρντον Μάρεϊ, (Gordon Murray) δεν χρειάζεται συστάσεις μεταξύ των φίλων τής Αυτοκίνησης. Το ίδιο και η εταιρεία του, η Gordon Murray Automotive (GMA).

Η αυτοκινητοβιομηχανία του Βρετανού παρουσίασε στην εκδήλωση «Monterey Car Week» που έγινε στην Καλιφόρνια δύο νέα μοναδικά οχήματά της για συλλέκτες. Το πρώτο είναι το Le Mans GTR και το δεύτερο το S1 LM.

Δημιουργοί τους είναι οι άνθρωποι του τμήματος Gordon Murray Special Vehicles (GMSV) οι οποίοι θα έχουν τον ρόλο να κατασκευάζουν οχήματα εξατομικευμένα σε πολύ μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με την επιθυμία του εκάστοτε πελάτη τους. Μάλιστα, κάποια από αυτά θα είναι πραγματικά μοναδικά.

Advertisement
Advertisement

Αυτά είναι τα πρώτα που κατασκεύασαν. Το Le Mans GTR είναι ένα όχημα που βασίζεται στο GMA T.50 και έχει πιο επιμηκυσμένο αμάξωμα, συγκριτικά (σημ.: «longtail»).

Ωστόσο, σύμφωνα με την GMA, το μόνο κοινό στοιχείο τους είναι ο V12 ατμοσφαιρικός κινητήρας των 4,0 λίτρων της Cosworth, καθώς όλα τα άλλα στοιχεία του Le Mans GTR είναι επανασχεδιασμένα.

Το αμάξωμά του είναι εμπνευσμένο από (και θυμίζει) το αντίστοιχο των αγωνιστικών πρωτότυπων που στο παρελθόν έχουν συμμετέχει στον θρυλικό αγώνα αντοχής «24 Ώρες του Le Mans», εξ ου και η ονομασία του οχήματος. Για παράδειγμα, η Alfa Romeo Tipo 33/3, η Porsche 917 αλλά και η McLaren F1 GTR την οποία σχεδίασε ο ίδιος ο Μάρεϊ.

Advertisement

Η μακρόστενη ουρά, χαρακτηριστικό γνώρισμα του αμαξώματος «longtail», βελτιώνει την αεροδυναμική και αυξάνει την τελική ταχύτητα, στοιχείο κρίσιμο για τον απαιτητικό γαλλικό αγώνα αντοχής.

Έτσι, το αμάξωμα του νέου Le Mans GTR, διαθέτει χαμηλό προφίλ, με ρέουσες γραμμές, splitter στο εμπρός μέρος και στο πλάι και μεγάλο αεροδυναμικό διαχύτη στο πίσω μέρος του, όπου την εικόνα εκεί ολοκληρώνει μια σταθερή αεροτομή μεγάλων διαστάσεων.

Advertisement

Πέραν του αμαξώματος, το πλαίσιο του αυτοκινήτου έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με αυτό του T.50. Αναφορικά, η ανάρτηση είναι πιο σφιχτή και ελαφρύτερη, η βάση του κινητήρα είναι πιο δύσκαμπτη, τα μετατρόχια είναι ευρύτερα και οι τροχοί επανασχεδιασμένοι.

Σκοπός των ανθρώπων τoυ τμήματος GMSV ήταν να κάνουν το νέο Le Mans GTR να έχει περισσότερο δυναμική οδική συμπεριφορά χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα κύλισης.

Στο εσωτερικό, κυριαρχεί αγωνιστική φιλοσοφία, με νέα όργανα, πεντάλ, καθίσματα και δυνατότητα πλήρους εξατομίκευσης σε υλικά και αποχρώσεις.

Advertisement

Από την εταιρεία ανακοινώθηκε ότι το συλλεκτικό μοντέλο θα παραχθεί μόλις σε 24 μονάδες οι οποίες ήδη έχουν προπωληθεί μέσω της εταιρείας Joe Macari Performance Cars.

Το δεύτερο δημιούργημα του συγκεκριμένου τμήματος της Gordon Murray Automotive είναι το ξεχωριστό S1 LM. Θα κατασκευαστεί μόνο σε πέντε μονάδες τις οποίες τις έχει παραγγείλει ο ίδιος πελάτης!

Αυτό αποτελεί φόρο τιμής στην αγωνιστική McLaren F1 GTR LM του 1995 με την οποία η ομάδα Kokusai Aihatsu Racing κέρδισε τις «24 Ώρες του Le Mans» εκείνη τη χρονιά.

Το αμάξωμα του S1 LM διατηρεί χαρακτηριστικά του αγωνιστικού όπως η κεντρική αεροτομή, η εισαγωγή αέρα στην οροφή, η διπλού επιπέδου πίσω πτέρυγα, τα στρογγυλά πίσω φώτα γύρω και η τετραπλή απόληξη εξάτμισης.

Το S1 LM, επίσης διαθέτει τον V12 ατμοσφαιρικό κινητήρα της Cosworth μόνο που εδώ η χωρητικότητά του έχει αυξηθεί στα 4,3 λίτρα και η μέγιστη απόδοσή του φτάνει τους 700 ίππους/12.100 σ.α.λ.!

Διαθέτει χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων έξι σχέσεων και η ανάρτησή του έχει ρυθμιστεί για πίστα. Όμως, το S1 LM παίρνει έγκριση τύπου για να κυκλοφορεί νόμιμα και στον δρόμο.

Τέλος, το εσωτερικό του συνδυάζει αγωνιστική αισθητική με κορυφαία ποιότητα κατασκευής, αξιοποιώντας ελαφρά υλικά και υψηλού επιπέδου χειροποίητη συναρμογή.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ιταλία: Έως 18.000 ευρώ πρόστιμο για σκουπίδια από το αυτοκίνητο

ΗΠΑ: Τέλος στο «μπλοκάρισμα» κινητήρα λόγω έλλειψης AdBlue

14+1 από τα πιο σπουδαία κεντρομήχανα