Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

H Google της Κίνας έχει τα δικά της ηλεκτρικά

Ελλάδα 17:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H Google της Κίνας έχει τα δικά της ηλεκτρικά

ΝΕΑ

H Google της Κίνας έχει τα δικά της ηλεκτρικά

ΝΕΑ

Οι Κινέζοι φτιάχνουν μανιωδώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και κάθε εταιρία, μικρή ή μεγάλη, φέρνει το δικό της μοντέλο σε μία εκρηκτικά αναπτυσσόμενη αγορά.

Advertisement
Advertisement

Παρά τα προβλήματα που προκαλεί ο κορωναϊός και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας, αυτή την εποχή όλα περιστρέφονται γύρω από την ηλεκτροκίνηση. Η τεράστια αγορά -με τις ευλογίες της κυβέρνησης- έχει εκρηκτική ανάπτυξη και διαρκώς νέοι παίκτες εμφανίζονται να διεκδικήσουν το μερίδιο που τους αναλογεί.

Το νέο όνομα που εμφανίστηκε πρόσφατα στην έκθεση αυτοκινήτου της Guangzhou είναι η εταιρία Jidu. Πίσω από αυτήν βρίσκεται ο κινέζικος όμιλος που έχει την δημοφιλή μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο, την Baidu, το αντίστοιχο της Google για την Κίνα.

Η Baidu προσέγγισε την Geely για την κατασκευή premium αυτοκινήτων υπό τη μάρκα Jidu. H Geely αποχώρησε το 2021, όμως η Baidu συνέχισε και παρουσίασε τα δύο πρώτα της αυτοκίνητα το Robo-01 και Robo-02.

Advertisement
Advertisement

Το Robo-01 είναι ένα σπορ crossover SUV, ενώ το Robo-02 είναι ένα σπορτίφ hatchback. Κάτω από τα δύο αμαξώματα βρίσκεται η πλατφόρμα SEA που αναπτύχθηκε από την Geely, η οποία είναι εξοπλισμένη με μπαταρία 100 kWh, κάτι που φέρνει αυτονομίες της τάξης των 600 χιλιομέτρων.

Advertisement

Το Robo-01 έχει μήκος 4,85 μέτρα, και δύο ηλεκτροκινητήρες με συνδυασμένη απόδοση 400 kW. Το αυτοκίνητο κάνει το 0-100 χλμ./ώρα σε 3,9 δευτερόλεπτα και έχει μεταξόνιο 3 μέτρων με μεγάλους χώρους για επιβάτες και αποσκευές (πορτ-μπαγκάζ από 555 έως 1.528 λίτρα).

Advertisement

Τα ηλεκτρονικά του συστήματα είναι αρκετά εξελιγμένα προσφέροντας και δυνατότητα ημιαυτόνομης οδήγησης, ενώ το κόστος του στην Κίνα είναι στα περίπου 53.400 ευρώ.

Το Robo-02 έχει κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά όπως τις πόρτες χωρίς χερούλια, οι οποίες ανοίγουν μέσω Bluetooth ή φωνητικό έλεγχο. Το σύστημα κίνησης είναι το ίδιο με το Robo-01. Και τα δύο αυτοκίνητα θα κυκλοφορήσουν στην Κίνα μέσα στο 2023 και θα κατασκευάζονται στα εργοστάσια της Geely.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο Elon Musk προειδοποιεί Apple και Google!
Ποια supercar αναζητά κανείς στη Google;
Ποιά χώρα αντιστάθηκε επί 11 χρόνια στην Google;