Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί το STOP είναι οκταγωνικό;

Ελλάδα 14:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί το STOP είναι οκταγωνικό;

ΝΕΑ

Γιατί το STOP είναι οκταγωνικό;

ΝΕΑ

Πολλές φορές καταγράφουμε κάτι ως αυτονόητο. Ε, δεν είναι! Για όλα υπάρχει μια εξήγηση…

Advertisement
Advertisement

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι πινακίδα του STOP, είναι διαχρονικά και σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, η πιο χαρακτηριστική σήμανση στο δρόμο.

Σε αντίθεση, μάλιστα με τις άλλες πινακίδες, που έχουν στρογγυλό, τριγωνικό ή παραλληλόγραμμο σχήμα, αυτή του STOP, ξεχωρίζει για το έντονο κόκκινο χρώμα της και κυρίως, για το ιδιαίτερο οκτάγωνο σχήμα της. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ το γιατί;

Η απάντηση είναι -αν όχι προφανής- απολύτως ξεκάθαρη. Η εν λόγω πινακίδα σχετίζεται, όσο καμία άλλη, με την οδική ασφάλεια και το μοναδικό οκτάγωνο σχήμα της, την «αποθηκεύει» άμεσα και για πάντα, στο «σκληρό δίσκο» του ανθρώπινου εγκεφάλου. Επίσης πρέπει να μπορεί κάποιος να την αναγνωρίζει και από την αντίθετη μεριά, από τη ανάποδη.

Advertisement
Advertisement

Ακόμα και άτομα που δεν έχουν πιάσει ποτέ τιμόνι στα χέρια τους, γνωρίζουν τι ακριβώς υποδεικνύει αυτή η πινακίδα. Πολλοί, βέβαια, την αγνοούν στην καθημερινότητά μας. Δεν ακινητοποιούν το όχημα, προκειμένου να ελέγξουν το δρόμο, πριν συνεχίσουν την πορεία τους και αυτή είναι μια συνηθισμένη αιτία για την πρόκληση σοβαρών ατυχημάτων.

Για την παραβίαση του STOP, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει την επιβολή προστίμου 700 ευρώ και την αφαίρεση διπλώματος, για 20 μέρες.

Σύμφωνα με την ιστορία, που έχει επικρατήσει, η θέσπιση της πινακίδας του STOP, στις αρχές του περασμένου αιώνα, οφείλεται στην έμπνευση, ενός Αμερικανού αρχιφύλακα.

Advertisement

Ο Χάρι Τζάκσον, που εκτελούσε χρέη τροχονόμου στο Ντιτρόιτ, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Αιτία ήταν η μηδενική ορατότητα των διασταυρώσεων που οδηγούσαν σε συχνά ατυχήματα. Έτσι μία μέρα πήρε ένα ορθογώνιο κόντρα πλακέ, έκοψε τις γωνίες και έγραψε STOP.

Στη συνέχεια το τοποθέτησε στα επικίνδυνα σημεία και διαπίστωσε έκπληκτος πως υπήρξε μείωση των ατυχημάτων.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δείτε πόσο κοστίζει το νέο Peugeot 2008 στην Ελλάδα
Σοκαριστικό δυστύχημα με Ferrari και δύο νεκρούς! (+video)
Επίσημο: Το Honda e:Ny1 στην Ελλάδα (+τιμές)

 

 

Advertisement