Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί η Mercedes χρησιμοποιεί X-ray στα crash test;

Ελλάδα 17:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί η Mercedes χρησιμοποιεί X-ray στα crash test;

ΝΕΑ

Γιατί η Mercedes χρησιμοποιεί X-ray στα crash test;

ΝΕΑ

Τα crash test είναι μία διαδικασία που κοστίζει στις εταιρείες εκατομμύρια. Όμως μερικές, έχουν πάρει λίγο πιο… προσωπικά την υπόθεση.

Advertisement
Advertisement

Εδώ και περίπου έναν χρόνο, η Mercedes-Benz αποτελεί την πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως που έχει δοκιμάσει δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε μεταξύ τους crash test, αλλά και η πρώτη που έχει χρησιμοποιήσει μηχανήματα X-ray για να δει αναλυτικά τη στιγμή της πρόσκρουσης.

Η δοκιμή για την οποία γνωρίζουμε, έλαβε χώρα στο Ινστιτούτο Ernst Mach, στο Φράιμπουργκ, με τη Mercedes να χρησιμοποιεί μία C-Class σεντάν και έναν γραμμικό επιταχυντή σωματιδίων σε ρόλο κάμερας X-ray. Μάλιστα, ήταν μία δοκιμή σε πλευρική σύγκρουση, η οποία ως γνωστόν είναι η χειρότερη για τον άνθρωπο που τη δέχεται.

Με τις ακτίνες X να διαπερνούν κάθετα το αυτοκίνητα και τα ανδρείκελα (ή «κούκλες»), η Mercedes είχε την ευκαιρία να δει αναλυτικά μέσα από εικόνες το αποτέλεσμα που είχε αμέσως η πρόσκρουση σε αυτοκίνητο και ανδρείκελο.

Advertisement
Advertisement

Φανταστείτε τις εικόνες που έχουν στον έλεγχο των αεροδρομίων, όταν ελέγχουν τα αντικείμενα που περνούν από το μηχάνημα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και εδώ, με τον γραμμικό επιταχυντή να δημιουργεί έως και 1.000 εικόνες το δευτερόλεπτο!

Ουσιαστικά, σε κλάσματα δευτερολέπτου μετά την πρόσκρουση, ο επιταχυντής μπορεί να δημιουργήσει 100 εικόνες, οι οποίες κατ’ επιλογή προβάλλονται είτε μεμονωμένα είτε όλες μαζί σε βίντεο.

Και αν κάποιος αναρωτιέται γιατί η Mercedes να μπει σε αυτή τη διαδικασία, η απάντηση είναι απλή. Τα αποτελέσματα δείχνουν λεπτομερώς το τι ακριβώς συνέβη στο αυτοκίνητο ή τι θα συνέβαινε στον άνθρωπο τη στιγμή της πρόσκρουσης.

Advertisement

Για την ακρίβεια, βλέπουν ξεκάθαρα ποιο εξάρτημα παραμορφώθηκε από την πρόσκρουση και πώς συνέβη αυτό. Συνεπώς, η εταιρεία έχει μετά μία πολύ καλύτερη και πιο σαφή εικόνα του τι μπορεί να βελτιώσει ως προς τη στιβαρότητα και τα μέτρα ασφαλείας του αυτοκινήτου.

Σημείωση, πως οι εγκαταστάσεις στις οποίες γίνονται αυτά τα crash τεστ με μηχανήματα X-ray είναι έτσι κατασκευασμένες, ώστε να εξασφαλίζουν πως κανένας άνθρωπος δε θα εκτεθεί σε βλαβερή ραδιενέργεια.

Advertisement