Γιατί οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών δεν φορτίζουν στο σπίτι;
ΝΕΑ
Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte ο αριθμός των ιδιοκτητών αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων που τα φορτίζουν στην οικία τους μειώνεται.
Βάσει της μελέτης «Global Automotive Consumer Study» που πραγματοποίησε η Deloitte, από την αρχή της χρονιάς ως και πριν από λίγο καιρό το 63% των Γάλλων ιδιοκτητών ηλεκτρικών οχημάτων δήλωσε πως προτιμά να φορτίζει το όχημά του στο σπίτι τους.
WHAT CAR
Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2024 (πλήρης χρονιά), όπου στο 71% των ερωτηθέντων είχε δηλώσει ότι το έπραττε.

Από τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας εξάγεται το συμπέρασμα ότι η οικιακή φόρτιση, που μέχρι πρότινος αποτελούσε την κύρια επιλογή για τους περισσότερους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων, παρουσιάζει αισθητή κάμψη, πλέον.
Ποιοι παράγοντες συνέβαλαν σε αυτήν τη μεταβολή; Βάσει της έρευνας, κυριότερη αιτία είναι η έλλειψη εγκατεστημένων σημείων οικιακής φόρτισης, ιδίως σε πολυκατοικίες.
Ενώ σε μια μονοκατοικία η διαδικασία εγκατάστασης είναι σχετικά απλή. Όμως, σε καθεστώς συνιδιοκτησίας απαιτείται περισσότερος χρόνος και τήρηση συγκεκριμένων διαδικασιών.

Ο Ολιβιέ Αμάγ, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Zeplug που εγκαθιστά οικιακούς φορτιστές, μιλώντας στο γαλλικό αυτοκινητικό περιοδικό Auto Plus δήλωσε σχετικά:
«Σε καθεστώς οριζόντιας ιδιοκτησίας, η εγκατάσταση φορτιστή ηλεκτρικού οχήματος απαιτεί συνήθως διάστημα 4 έως 8 εβδομάδων, εφόσον υπάρχει ήδη συλλογική υποδομή.
»Η υπηρεσία αυτή παρέχεται χωρίς κόστος για τη διαχείριση της πολυκατοικίας και τους συνιδιοκτήτες. Ωστόσο, υπάρχουν δύο βασικά και αδιαπραγμάτευτα στάδια: Η προηγούμενη έγκριση από τη Γενική Συνέλευση της πολυκατοικίας και η σύνδεση της υποδομής με το δημόσιο δίκτυο από την Enedis (σημ.: η αντίστοιχη ΔΕΗ).
»Αυτή η συλλογική απόφαση αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της λειτουργίας των πολυκατοικιών. Το καλύτερο είναι να προβλέψει κανείς έγκαιρα το σχετικό αίτημα, εφόσον σκοπεύει να αποκτήσει ηλεκτρικό όχημα», επισήμανε ο Αμάγ.

Σύμφωνα με τη έρευνα της Deloitte ο δεύτερος αποτρεπτικός παράγοντας είναι το κόστος. Παρά την ύπαρξη επιδοτήσεων, η αρχική δαπάνη για την εγκατάσταση φορτιστή, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τις αυξημένες χρεώσεις στον λογαριασμό ρεύματος, αποθαρρύνει πολλούς ιδιοκτήτες αμιγώς ηλεκτρικών ή Plug-in Hybrid μοντέλων να εγκαταστήσουν οικιακό φορτιστή.
Ωστόσο, η φόρτιση ενός οχήματος αυτής της τεχνολογίας κίνησης στο σπίτι παραμένει η πιο οικονομική και πρακτική λύση, σύμφωνα με τον Αμάγ.

Όπως εξήγησε: « Η ύπαρξη οικιακού φορτιστή εξακολουθεί να είναι ο πιο απλός και βολικός τρόπος φόρτισης. Η διαδικασία μοιάζει περισσότερο με τη φόρτιση κινητού τηλεφώνου παρά με ανεφοδιασμό καυσίμου.
»Συνδέεις το όχημα το βράδυ και το πρωί είναι έτοιμο, χωρίς αναμονές ή μετακινήσεις. Οικονομικά, η αρχική δαπάνη αποσβένεται σε λιγότερο από δύο χρόνια για τον μέσο οδηγό (σημ.: αυτόν που διανύει 12.000 χλμ. ετησίως).
»Το κόστος ανά χιλιόμετρο είναι χαμηλότερο από τη φόρτιση σε δημόσιους σταθμούς και αισθητά χαμηλότερο από αυτό ενός θερμικού οχήματος», κατέληξε.

Εκτός από τη Γαλλία, αντίστοιχη είναι η τάση και στην Ολλανδία, αλλά για διαφορετικούς λόγους, συγκριτικά.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η κυβέρνηση της χώρας (η οποία, παρεμπιπτόντως, βρίσκεται σε κρίση από τις αρχές Ιουνίου) έχει ζητήσει να περιοριστεί δραστικά η οικιακή φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.
Αντ’ αυτής της πρακτικής προτείνεται και προωθείται η πλήρωσή τους με ενέργεια σε δημόσιους ταχυφορτιστές.

Όπως υποστηρίζεται, η ανάπτυξη του δικτύου αυτών εντός των πόλων της χώρας και ο περιορισμός των οικιακών φορτιστών θα συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και του κινδύνου να προκληθεί black out από την υπερφόρτωση του ηλεκτρικού δικτύου.
Επίσης, θα περιοριστούν οι απαιτούμενες εργασίες στο δημόσιο δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, στο οδικό δίκτυο και στα πεζοδρόμια για την εγκατάσταση των απαραίτητων καλωδιώσεων για την τοποθέτηση οικιακών φορτιστών.

Επιπλέον, επειδή πολλοί Ολλανδοί αντιτίθενται στην ύπαρξη παραδοσιακών πρατηρίων καυσίμων εντός του αστικού ιστού για περιβαλλοντικούς λόγους και για τη γενικότερη ασφάλεια, προτείνεται να τοποθετηθούν σε αυτά και δημόσιοι ταχυφορτιστές ή να μετατραπούν όσο το δυνατόν περισσότερα αποκλειστικά σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης.