Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί οι εταιρείες φτιάχνουν ακόμα πρωτότυπα από πηλό; (+video)

Ελλάδα 15:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί οι εταιρείες φτιάχνουν ακόμα πρωτότυπα από πηλό; (+video)

ΝΕΑ

Γιατί οι εταιρείες φτιάχνουν ακόμα πρωτότυπα από πηλό; (+video)

ΝΕΑ

Το ξέρατε ότι κατά τη διαδικασία εξέλιξης ενός νέου μοντέλου χρησιμοποιείται ο πηλός ως κύριο υλικό;

Advertisement
Advertisement

Αυτό συμβαίνει εδώ και σχεδόν έναν αιώνα με την ψηφιακή αποχή πάντως να χτυπά δυνατά την πόρτα…

Στην εποχή της απόλυτης ψηφιοποίησης θα περίμενε κανείς να περιορίζεται το κόστος εξέλιξης με κάθε ευκαιρία. Και όμως, ένα από τα βασικά υλικά που βοηθούν ώστε να προχωρά σβέλτα το τελικό αποτέλεσμα, είναι ο πηλός. Η βάση για ένα αυτοκίνητο που ξεκινά τα πρώτα του βήματα κατά τη διαδικασία εξέλιξης είναι το ατσάλινο πλαίσιο. Αυτό γεμίζει με αφρό πολυουρεθάνης μέχρι ενός σημείου και έπειτα αναλαμβάνουν οι ειδικοί με μπόλικο πηλό για να τελειοποιήσουν το πρωτότυπο. Αναρωτιέστε όμως γιατί αυτό να μη γίνει ψηφιακά; Οι λόγοι είναι απλοί και ξεκάθαροι, κάνοντας την εναλλακτική του ηλεκτρονικού υπολογιστή να μοιάζει μακρινό σενάριο.

Advertisement
Advertisement

Πρώτα από όλα η τεχνική του 3D ουσιαστικά απεικονίζει το αυτοκίνητο σε δύο διαστάσεις, απλά σε τρισδιάστατο χώρο. Άρα δεν μπορείς να έχεις μία αξιόλογη εικόνα για τις λεπτομέρειες του αυτοκινήτου. Επιπλέον οι αλλαγές γίνονται πιο γρήγορα επάνω στον πηλό (με ένα άγγιγμα) και δεν χρειάζεται η ψηφιακή επέμβαση, ενώ κατά τη διάρκεια δοκιμών αεροδυναμικής φύσεως, ο πηλός μπορεί να εξελίξει εύκολα και αποτελεσματικά τον ιδανικό αεροδυναμικό συντελεστή.

Άλλο ένα πλεονέκτημα του πηλού που δεν μπορεί να καλύψει το ψηφιακό μοντέλο, είναι η απεικόνιση του στο φυσικό φως. Αλλιώς φαίνεται ένα αντικείμενο στο ήλιο και αλλιώς στην οθόνη του υπολογιστή, ειδικά αν είναι εξολοκλήρου επεξεργασμένο σε πρόγραμμα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που μπορεί να κοστίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ, δεν μπορεί παρά να δοκιμαστεί οπτικά όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται.

Advertisement

Η μέθοδος που βλέπουμε και στο παρακάτω βίντεο, ξεκίνησε από το μακρινό 1930, όταν η General Motors πρώτη σκέφτηκε πως είναι ευκολότερο να γίνονται μετατροπές στο σχέδιο πάνω σε πηλό παρά σε χάλυβα. Πράγματι, η ιδέα τους ήταν τόσο αποτελεσματική, που μέχρι και σήμερα φαντάζει απίθανο (ή απλά μακρινό) να αρκεστούν οι εταιρείες στην ψηφιακή εξέλιξη ενός μοντέλου, παρακάμπτοντας την όμορφη παραδοσιακή μέθοδο που κοστίζει κάμποσες χιλιάδες ευρώ.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νέα τάση: Οι ηλεκτρικοί κινητήρες στο επίκεντρο της εξέλιξης
Τα supercars σε φούλ εξέλιξη – Οι οδηγοί σε κίνδυνο;
Δείτε ένα virtual ταξίδι στην επαναστατική γραμμή παραγωγής του Ford Model

 

Advertisement