Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δείτε ένα virtual ταξίδι στην επαναστατική γραμμή παραγωγής του Ford Model T

Ελλάδα 14:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δείτε ένα virtual ταξίδι στην επαναστατική γραμμή παραγωγής του Ford Model T

ΝΕΑ

Δείτε ένα virtual ταξίδι στην επαναστατική γραμμή παραγωγής του Ford Model T

ΝΕΑ

Χάρη σε ένα πολύ έξυπνο animation μπορούμε να πάρουμε μία γεύση από… μέσα από την πρωτοποριακή γραμμή παραγωγής του Ford Model T που άλλαξε την ιστορία της αυτοκίνησης.

Advertisement
Advertisement

Οι απαρχές της αυτοκίνησης ήταν μία εποχή όπου οι εξελίξεις προχωρούσαν με αργούς ρυθμούς καθώς το νέο δημιούργημα έφερνε τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων αλλά και των μηχανικών.

Κάπου εκεί μπήκε και ο Henry Ford ο οποίος δεν ανακάλυψε, αλλά ουσιαστικά εξέλιξε στον βαθμό που να είναι αξιοποιήσιμη η γραμμή παραγωγής όπως την γνωρίζουμε ακόμα και σήμερα. Μία τεράστια εξέλιξη για τα δεδομένα της εποχής, που άλλαξε μία για πάντα τον τρόπο που κατασκευάζεται ένα αυτοκίνητο.

Η γραμμή παραγωγής του Ford αποτέλεσε το βασικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο χτίστηκε η αυτοκινητοβιομηχανία και η ευρεία εξάπλωση του αυτοκινήτου και σε ένα ευρύ κοινό. Η βασική φιλοσοφία του Ford εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα, έστω και αν στην θέση των ανθρώπων βρίσκονται πλέον αρκετά ρομπότ και λιγότεροι εργάτες.

Advertisement
Advertisement

Σε ένα πολύ έξυπνο και καλοφτιαγμένο video που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο έχουμε την μοναδική ευκαιρία να βρεθούμε στην γραμμή παραγωγής ενός Model T πάνω από έναν αιώνα πίσω.

Μας δείχνει την τελική γραμμή συναρμολόγησης στο εργοστάσιο Highland Park στο Detroit από το 1915. Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν αρκετές γραμμές παραγωγής που λειτουργούν παράλληλα αλλά υπάρχουν και άλλες υπό-μονάδες για περιφερειακές μονάδες σε άλλα κτήρια του εργοστασίου.

Advertisement

Από την συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής έβγαινε ένα καινούργιο Model T κάθε 90 λεπτά, κάτι που έριξε την τιμή του στο απίστευτο για την εποχή ποσό των 300 δολαρίων.

Advertisement

Για να φτιαχτεί το videο έχουν χρησιμοποιηθεί εικόνες και στοιχεία από εκείνη την εποχή, και όπως βλέπουμε αν και έχουν μπει αρκετές από τις βασικές αρχές της γραμμής παραγωγής, υπάρχουν και κάποιες ανακολουθίες, όπως για παράδειγμα ότι πρώτα μπαίνει το τιμόνι και μετά το αμάξωμα (αν και η απλότητα του Model T επέτρεπε κάτι τέτοιο).

Βλέπουμε επίσης ότι οι δοκιμές για το κάθε αυτοκίνητο γίνονταν μόνο με το σασί και τα μηχανικά μέρη και όχι με το αμάξωμα τοποθετημένο στην θέση του, αν και η έλλειψη στοιχείων που ξέρουμε σήμερα όπως τα ηλεκτρικά παράθυρα σήμαινε ότι δεν υπήρχε και πολλά να τσεκάρει κανείς σε ένα απλό μεταλλικό κουβούκλιο.

Σε όλη την διάρκεια της παραγωγής του, κατασκευάστηκαν πάνω από 15 εκατομμύρια Model T στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, το οποίο συνέχισε να λειτουργεί και μετά από αυτό ακόμα και κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα, λόγω της ιστορίας του είναι πλέον Μουσείου εθνικής σημασίας από το 1978 για την αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η μεγαλύτερη συλλογή Ford Model A και Model T μόλις ανακαλύφθηκε! (+video)
Ντριφτάροντας ένα Ford Model T (video)
Ο γύρος του κόσμου με ένα Ford Model T