Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί δεν πρέπει να σταματήσουν τα αυτοκίνητα βενζίνης και diesel

Ελλάδα 10:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί δεν πρέπει να σταματήσουν τα αυτοκίνητα βενζίνης και diesel

ΝΕΑ

Γιατί δεν πρέπει να σταματήσουν τα αυτοκίνητα βενζίνης και diesel

ΝΕΑ

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων της Βρετανίας προειδοποιούν πως η απαγόρευση πωλήσεων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα έχει τεράστιο αντίκτυπο και στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Advertisement
Advertisement

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και οι έμποροι της Βρετανίας έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι η εφαρμογή της σταδιακής κατάργησης πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης ή diesel θα έχει πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα για τους φτωχούς πολίτες ,ενώ παράλληλα θα θέσει σε κίνδυνο και χιλιάδες θέσεις εργασίας στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Η πολιτική ηγεσία της Βρετανίας θέλει να καταργήσει σταδιακά την πώληση καινούριων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων έως το 2035, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει να ισχύσει το μέτρο απαγόρευσης της πώλησης τρία χρόνια νωρίτερα δηλαδή από το 2032 ενώ στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει πέσει η πρόταση στην απαγόρευση να συμπεριληφθούν και τα υβριδικά οχήματα!

Σύμφωνα με τους Financial Times η κυβέρνηση ζήτησε από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να υποβάλλουν τις προτάσεις τους οι οποίες κατατέθηκαν και περιλαμβάνουν πολλές ενστάσεις. «Ο περιορισμός της επιλογής των πελατών σε ακριβά ηλεκτρικά οχήματα θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των λιγότερο εύπορων πελατών ή των φτωχότερων πολιτών από την κινητικότητα, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις αυτοκινητοβιομηχανίες» επισήμανε υψηλόβαθμος στέλεχος αυτοκινητοβιομηχανίας. Η απαγόρευση των παραδοσιακών αυτοκινήτων θα «επιβαρύνει περισσότερο τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα όπου δεν είναι διαθέσιμα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν πιστεύουμε ότι όλοι οι πελάτες θα είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά τις τελευταίες τεχνολογίες, και οι κοινωνικές αδικίες θα μπορούσαν να είναι υπερβολικές εάν αυτοί που αντιμετωπίζουν δυσκολίες συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες κινητήρων εσωτερικής καύσης μετά την ημερομηνία πώλησης», δήλωσε κάποιος άλλος κατασκευαστής στις προτάσεις που δόθηκαν στην πολιτική ηγεσία της Βρετανίας.

Βηρυτός: Πώς το ωστικό κύμα της έκρηξης κατέστρεψε αυτοκίνητα καθ’ οδόν (video)

Advertisement
Advertisement

Επίσης κάποιοι κατασκευαστές ανησυχούν για τα εκτεταμένα σημεία φόρτισης ώστε να δώσουν στους καταναλωτές την αυτοπεποίθηση να στραφούν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι επί του παρόντος πολύ πιο ακριβά από τα αντίστοιχα μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης ωστόσο το κόστος χρήσης τους είναι πολύ εάν επαναφορτίζονται στο σπίτι. Οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνονται, αλλά χρειάζονται αρκετά χρόνια ώστε να μειωθεί το κόστος των μπαταριών και να μπορέσει τελικά η λιανική τους τιμή να ανέλθει στα επίπεδα των αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης ή πετρελαίου.

Η προσέγγιση που προτείνουν σήμερα οι υπουργοί – να επικεντρωθούν αποκλειστικά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και όχι στα υβριδικά – είναι “πολύ στενή”, προειδοποίησε κάποιος άλλος κατασκευαστής.

Advertisement

«Οι προκλήσεις σχετικά με την προσιτή τιμή, την υποδομή και την αποδοχή των καταναλωτών σημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να ορίσουμε μια ημερομηνία μετάβασης 100% σε ηλεκτρικά οχήματα. Μια ευρεία προσέγγιση, που χρησιμοποιεί μια σειρά από τεχνολογίες και άλλες πηγές ενέργειας, θα προσφέρει τις απαραίτητες μειώσεις CO2 πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Η βιομηχανία υποστηρίζει με συνέπεια ότι τα plug-in υβριδικά, τα οποία μπορούν να κάνουν μεσαίες αποστάσεις καταναλώνοντας ηλεκτρική ενέργεια, επιτρέπουν στις οικογένειες να βιώσουν την ηλεκτροκίνηση χωρίς να έχουν το άγχος της ανάγκης επαναφόρτισης σε μεγάλα ταξίδια.

Advertisement

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν την πρόκληση της τήρησης αυστηρότερων κανόνων για τις εκπομπές σε πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, της Κίνας και της Βρετανίας.

Ενώ όλοι οι παίκτες παράγουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να επιτύχουν τους στόχους, οι τρεις εταιρείες στην Ευρώπη που καταγράφουν υψηλές πωλήσεις, PSA, BMW και Toyota, χρησιμοποιούν όλες υβριδικές τεχνολογίες για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

Οχήματα που μπορούν να κινηθούν πάνω από 50 χιλιόμετρα με ηλεκτρική ενέργεια «δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον ορισμό της σταδιακής κατάργησης», δήλωσε κάποιος κατασκευαστής.

Advertisement

Πάντως αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες προειδοποίησαν για τον κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας από την εστίαση σε μία τεχνολογία.

«Η πολιτική ρητορική να επικεντρωθούμε μόνο στο ηλεκτρικό είναι η μόνη περιβαλλοντικά ορθή λύση αλλά από την άλλη μεριά είναι απλά λάθος», δήλωσε ο Mark Lavery, διευθύνων σύμβουλος της Cambria Automobiles.

Μάλιστα στα σχόλιά της η συγκεκριμένη εταιρεία προειδοποίησε ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χαθούν εάν η κυβέρνηση απορρίψει εναλλακτικούς τρόπους μείωσης των εκπομπών, όπως συνθετικά καύσιμα, οχήματα υδρογόνου και υβριδική τεχνολογία.

Ο κ. Lavery πρόσθεσε: «Μια ισορροπημένη προσέγγιση θα προστατεύσει τον πλανήτη και θα προστατεύσει τις βρετανικές θέσεις εργασίας και την ευημερία που προέρχεται από την αυτοκινητοβιομηχανία».

Διαβάστε επίσης:

Παρακράτηση κυριότητας αυτοκινήτου: Λύνονται όλα τα προβλήματα των ιδιοκτητών

Video: Πώς έγινε η συντήρηση των βασιλικών αυτοκινήτων

Διαδικασίες express στη Διεύθυνση Μεταφορών Αττικής!