Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Γιατί δεν πρέπει να οδηγούμε με ανοιχτά παράθυρα

Ελλάδα 15:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί δεν πρέπει να οδηγούμε με ανοιχτά παράθυρα

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Γιατί δεν πρέπει να οδηγούμε με ανοιχτά παράθυρα

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Και όμως, η οδήγηση με ανοιχτά παράθυρα επιφέρει πολλούς κινδύνους για την υγεία των επιβατών. Δεν το λέμε εμείς αλλά το αποδυκνύει μία μεγάλη, παγκόσμια έρευνα.

Advertisement
Advertisement

Το κύριο στοιχείο στο οποίο επικεντρώθηκε η σχετική έρευνα, ήταν η συγκέντρωση βλαβερών αιωρούμενων σωματιδίων (PM2.5) μέσα στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια κίνησης σε ώρες αιχμής το πρωί και το απόγευμα, αλλά και σε μη ώρες αιχμής στη μέση της ημέρας.

Η έρευνα εξέτασε το ύψος των σωματιδίων εντός του εσωτερικού σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, όταν τα παράθυρα είναι κλειστά και λειτουργεί ο κλιματισμός με ανακύκλωση αέρα, όταν τα παράθυρα είναι κλειστά και λειτουργεί ο εξαερισμός και όταν τα παράθυρα είναι ανοιχτά.

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι η υψηλότερη συγκέντρωση βλαβερών σωματιδίων συμβαίνει όταν το αυτοκίνητο κινείται με τα παράθυρα ανοιχτά, αφού στο εσωτερικό εισέρχονται 80% περισσότερα σωματίδια PM2.5 συγκριτικά με την περίπτωση που τα παράθυρα είναι κλειστά και λειτουργεί η ανακύκλωση.

Advertisement
Advertisement

Επίσης, αποδείχθηκε ότι κατά τις ώρες μη αιχμής η παρουσία βλαβερών σωματιδίων στο εσωτερικό του αυτοκινήτου με τα παράθυρα ανοιχτά μειωνόταν κατά 91% συγκριτικά με τις ώρες αιχμής το πρωί και κατά 40% συγκριτικά με τις ώρες αιχμής το απόγευμα.

Σημειώστε πάντως ότι εκτός των αποτελεσμάτων της παραπάνω έρευνας, η οδήγηση με ανοιχτά τα παράθυρα ιδίως στην εθνική, επιβαρύνει και την κατανάλωση του αυτοκινήτου λόγω της αλλοίωσης της αεροδυναμικής του.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αρκετά νέα αυτοκίνητα προειδοποιούν με μήνυμα στον πίνακα οργάνων τον οδηγό να μην κινείται με ανοιχτά παράθυρα, ώστε να κερδίσει σε κατανάλωση αλλά και εκπομπές ρύπων.

Advertisement

Η παρπάνω έρευνα είχε γίνει από το Κέντρο “Ερευνών Καθαρής Ατμόσφαιρας” του Πανεπιστημίου του Surrey στη Μεγάλη Βρετανία και τα δεδομένα προήλθαν από 10 διαφορετικές χώρες παγκοσμίως.

 

Advertisement