Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί απογοήτευσε ο Elon Musk;

Ελλάδα 13:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί απογοήτευσε ο Elon Musk;

ΝΕΑ

Γιατί απογοήτευσε ο Elon Musk;

ΝΕΑ

Κάθε χρόνο τον περιμένουν να βγάλει «λαγούς» από το καπέλο του. Όμως φέτος, προς απογοήτευση πολλών, τα πράγματα ήταν πολύ συγκρατημένα.

Advertisement
Advertisement

Όταν έχεις εκπαιδεύσει το αγοραστικό κοινό σε ηχηρές ανακοινώσεις και μεγαλεπήβολα σχέδια σε κάθε σου εμφάνιση, τότε η απογοήτευση που κυριάρχησε φέτος στην ετήσια συνάντηση των μετόχων της Tesla ήταν δικαιολογημένη.

Συνήθως σε αυτή την συγκέντρωση ο Musk βρίσκει την ευκαιρία να επικοινωνήσει τα μεγάλα του πλάνα για την επόμενη χρονιά. Φέτος όμως το καλάθι ήταν μικρό. Ιδίως για εκείνους που περίμεναν ανακοινώσεις για νέα μοντέλα.

Οι περισσότεροι περίμεναν κάποιες συγκεκριμένες ημερομηνίες για την ανανέωση του παγκόσμιου best-seller, του Model Y, και παράλληλα ένα χρονοδιάγραμμα για την παρουσίαση και του μικρού και πιο φθηνού μοντέλου, του Model 2.

Advertisement
Advertisement

Η προσμονή δεν είναι αδικαιολόγητη, μιας και όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, η Tesla μαζί με την Lada είναι οι εταιρίες με τον πιο γερασμένο στόλο σε ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο Musk αλλά και τα στελέχη της εταιρίας δεν έκαναν καμία αναφορά σε κάποιο νέο μοντέλο. Κάτι που όπως ήταν αναμενόμενο απογοήτευσε αρκετούς και οδήγησε και σε πτώση κατά 5% της μετοχής σε μία μόνο ημέρα.

Από την άλλη όμως έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις για όσους μπορούν να βλέπουν και πέρα από τα νέα μοντέλα, και αφορούν κυρίως την παραγωγική διαδικασία και την κερδοφορία της εταιρίας.

Advertisement

Συγκεκριμένα ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή ενός ακόμα Gigafactory στο Μεξικό, το οποίο θα προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα, και θα αυξήσει την συνολική παραγωγική δυνατότητα της εταιρίας.

Ανακοινώθηκε επίσης η νέα πλατφόρμα πάνω στην οποία θα βασίζονται τα επόμενης γενιάς μοντέλα της Tesla. Μία πλατφόρμα ακόμα πιο απλή από τις υπάρχουσες, με λιγότερα μέρη, ελαφρύτερη, και πιο εύκολα προσαρμόσιμη στο να δεχτεί κάθε είδους μπαταρία που θα εμφανιστεί στο μέλλον.

Advertisement

Η Tesla παρουσίασε επίσης νέες τεχνικές με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής. Αυτά τα μειωμένα κόστη θα μεταφερθούν στους πελάτες, έτσι ώστε τα αυτοκίνητά της να γίνουν πιο φθηνά και ακόμα πιο ανταγωνιστικά, ιδίως στην αγορά της Κίνας όπου η Tesla έχει να αντιμετωπίσει τους τοπικούς κατασκευαστές.

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα ανακοίνωση αφορά την Tesla Electric, την εταιρία λιανικής πώλησης ενέργειας της εταιρίας. Μετά την παροχή του δικτύου των Superchargers και σε χρήστες εκτός Tesla, ανακοίνωσε μία νέα και πολύ έξυπνη υπηρεσία.

Advertisement

Η Tesla Electric μία νέα συνδρομητική υπηρεσία η οποία με 30 δολάρια το μήνα προσφέρει στους χρήστες των Tesla απεριόριστη ηλεκτρική ενέργεια κατά την διάρκεια της νύχτας. Η υπηρεσία αυτή αφορά προς το παρόν μόνο την Πολιτεία του Τέξας, και σίγουρα μέσα στους επόμενους μήνες θα επεκταθεί σε όλες τις ΗΠΑ.

Πάντως οι μέτοχοι αλλά και το κοινό δεν έμειναν εντυπωσιασμένοι από αυτά και επιμένουν ότι η μάρκα χρειάζεται νέα μοντέλα. Ο Musk βέβαια αντιτάσσει τις επιδόσεις ρεκόρ του 2022 αλλά και το γεγονός ότι η Tesla παραμένει η μεγαλύτερη σε αξία αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.

Και όσο και αν απογοητεύει, το σίγουρο είναι ότι έχει αρκετούς ακόμα “λαγούς” στο καπέλο του που θα τους βγάλει (όπως έκανε πρόσφατα με τις τιμές) όταν αυτός κρίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δείτε το Tesla των 1.035 ίππων να «τελικιάζει» για πλάκα (+video)
Ο τρόπος απομόνωσης της υψηλής τάσης στα Tesla (+video)
Έτοιμο το νέο μικρό Tesla των 25.000 ευρώ;