Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Φρένο στις πωλήσεις τον Μάρτιο

Ελλάδα 20:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Φρένο στις πωλήσεις τον Μάρτιο

ΝΕΑ

Φρένο στις πωλήσεις τον Μάρτιο

ΝΕΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΣΕΑΑ, τον Μάρτιο οι συνολικές πωλήσεις των καινούργιων επιβατικών αυτοκίνητων στη χώρα μας είχαν πτώση…

Advertisement
Advertisement

Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκίνητων (ΣΕΑΑ) δημοσίευσε τα στοιχεία από τις πωλήσεις καινούργιων επιβατικών και επαγγελματικών αυτοκινήτων του Μαρτίου.

Αυτά προέρχονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και δείχνουν μια κάμψη σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2023, μετά από τις συνεχείς ανόδους που έχουν σημειωθεί. Παράλληλα, ο Μάρτιος είχε δύο δυναμικά 3ήμερα αργιών – για πολλούς 15θήμερο, κάτι που επηρεάζει και τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

.Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάρτιο ταξινομήθηκαν στη χώρα μας 12.478 καινούργια επιβατικά οχήματα, αριθμός που είναι κατά 6,1% μικρότερος από τον αντίστοιχο πέρυσι (σημ.: 13.284 μονάδες).

Advertisement
Advertisement

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον ΣΕΑΑ, μείωση παρατηρήθηκε και στις ταξινομήσεις των καινούργιων ελαφρών και βαρέων φορτηγών. Τον Μάρτιο, καταγράφηκαν 790 μονάδες, όταν πέρυσι ήταν 1.119 (-29,4%, συγκριτικά).

Σε ό,τι αφορά στα καινούργια λεωφορεία, οι ταξινομήσεις τους αυξήθηκαν κατά 35,7% (19 μονάδες, έναντι 14 πέρυσι τον Μάρτιο).

Advertisement

Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο του έτους οι συνολικές ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων στην ελληνική αγορά σημείωσαν αύξηση κατά 8,6%. Σύμφωνα με τον ΣΕΑΑ, σε αυτό το χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 36.681 μονάδες, όταν το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν 33.772.

Σε ό,τι αφορά στον τύπο κινητήρα, από τις συνολικές ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών τον περασμένο Μάρτιο προκύπτει ότι το 41,7% εξ αυτών ήταν βενζινοκίνητα, το 37,4% με σύστημα υβριδικής διάταξης, το 9,9% επαναφορτιζόμενα (δηλαδή αμιγώς ηλεκτροκίνητα ή με σύστημα Plug-in Hybrid), το 8,1% με πετρελαιοκινητήρα, το 2,7% με κινητήρα διπλού καυσίμου (υγραέριο κίνησης, αμόλυβδη βενζίνη) και το 0,1% με κινητήρα που λειτουργεί με φυσικό αέριο.

Advertisement

Τέλος, τον Μάρτιο, οι δημοφιλέστερες κατηγορίες οχημάτων ήταν τα supermini και τα B-SUV, με ποσοστό 55,2% επί των συνολικών ταξινομήσεων του μήνα και η μικρομεσαία (C Segment) και C-SUV, με ποσοστό 27,1% επί των συνολικών.